WORM opent pas medio 2011 in crowdfunded pand WORM opent pas medio 2011 in crowdfunded pand

Vrijdag slotfeest op huidige locatie

, Ingmar Griffioen

WORM opent pas medio 2011 in crowdfunded pand

Vrijdag slotfeest op huidige locatie

Ingmar Griffioen ,

Vrijdag sluit WORM aan de Achterhaven in Rotterdam, maar het openen het nieuwe, deels door crowdfunding gerealiseerde pand in de Witte de Withstraat wordt misschien weer vertraagd. Reden is dat Wethouder van Cultuur Laan haar goedkeuring nog niet geeft. "Sinds Watt, Lantaren/Venster en 'de blunderput' is de gemeente steeds voorzichtiger met grote bouwprojecten." Vrijdag 10 december is de grote WORM Schlußparty met DJ Daniel Haaksman en DJ Rob.

Vrijdag slotfeest op huidige locatie

Deze vrijdag sluit WORM aan de Achterhaven in Rotterdam, maar het openzwaaien van de deuren van het nieuwe, deels door crowdfunding gerealiseerde pand in de Witte de Withstraat wordt misschien weer vertraagd. Reden is dat Wethouder van Cultuur Laan haar goedkeuring nog niet geeft. "Sinds Watt, Lantaren/Venster en 'de blunderput' is de gemeente steeds voorzichtiger met grote bouwprojecten", vertelt PR-medewerker Joost Bult namens WORM. Vrijdag 10 december is de grote WORM Schlußparty met DJ Daniel Haaksman, DJ Rob en anderen.

De organisatie van WORM weet momenteel niet waar ze aan toe is. Het Instituut voor Avantgardistische Recreatie hoopte aanvankelijk rond de jaarwisseling het nieuwe pand te betrekken. Dit werd later opgeschoven naar mei, maar nu wordt het instituut opnieuw met vertraging geconfronteerd. Er werd getwitterd: "Wethouder Laan geeft nog geen definitief stempel op het dossier. Dit zou wel eens een maand vertraging kunnen opleveren!" Zeker is dat niet. "We weten alleen dat het langer duurt", legt Joost Bult uit. "Het moet nog een keer door het college heen. De documenten zijn compleet, alles is al overlegd en in principe goed bevonden. Fijn is dat de gemeente en wethouder er alles aan doen om het proces te versnellen en wij goede hoop hebben dat het goed komt."

Wel zeker is dat WORM de vertraging financieel zal voelen. Bult: "Dit levert voor ons een verlies op. Dat loopt in de tienduizenden euro's en we kunnen dus pas later open, waarschijnlijk nog wel voor de zomer. In de zomer is het lastiger programmeren, dus het echte progrmmaa zal pas in het naseizoen op gang komen." Tot september gaat de organisatie zeer incidenteel elders programmeren, dus na vrijdag wordt het nagenoeg stil. "Na het eindfeest is het even over, want we willen ons op de verhuizing concentreren. Onze werkplaats voor film, geluid en media blijft wel bemand."

Om de doorstart in een volledig geoutilleerd pand mogelijk te maken, heeft WORM onder meer voor crowdfunding gekozen. Bult: "Het werpt wel zijn vruchten af en wordt steeds meer opgepikt." Het podium becijferde 1,6 miljoen nodig te hebben voor het hele nieuwbouwplan. De gemeente leverde 1 miljoen, voor de resterende zes ton riep WORM mensen op om te doneren. Dat werkt; er is al 215.000 binnen gekomen, waaronder een donatie van 100.000 van de Stichting DOEN, het fonds van de goededoelen-loterijen. "Zij zien ons als een duurzame en sociale voorloper. Dat klopt wel, in samenwerking met 2012 Architecten en Atelier Van Lieshout maken we veel gebruik van recyclebare materialen. Zo halen we de lockers en systeemplafond-platen uit het oude Tropicana-zwembad en voor de interieurs wordt een Boeing 737 hergebruikt."

Zonder crowdfunding gaat het lastig worden, erkent Bult. "Dan moeten we het geld toch ergens anders vandaan halen. Wij zijn bij deze middelen uitgekomen, omdat we geloven dat het zou moeten werken, omdat mensen zich met ons verbonden voelen. Zoals de ex-eigenaar van Marktplaats: Bob Crebas heeft ons met € 5.000 gesteund. Je koopt een aandeel in WORM, een maatschappelijk aandeel met avant-gardistisch rendement in het programma. En je krijgt cultuur voor je geld terug." Er zijn nog enkele maanden om de ontbrekende € 267.414 binnen te halen. "De grootste dingen zijn gedekt, maar zonder dat geld hebben we een kratje bier om op te zitten en een tafel als bar."

Qua subsidie heeft WORM de komende twee jaar een solide basis. Tot 2012 valt het podium nog onder het Rotterdamse cultuurplan. Op de nieuwe locatie kunnen we vooral méér WORM verwachten. "We willen dezelfde programmering daar doorzetten, maar de Witte de Withstraat biedt wel meer mogelijkheden. We gaan toch kijken of we het programma kunnen uitbouwen en of de bar ook open kan als er geen programma is. Dat mensen bij WORM ook gewoon een biertje kunnen doen."

Volg de verhuizingsperikelen online via twitter.com/WORM_rotterdam. WORM steunen kan via support.worm.org. Laatste kans om te dansen op de puinhopen van de VOC-mentaliteit (het huidige pand was in de 17e eeuw in gebruik als VOC-pakhuis) is op vrijdag 10 december tijdens de grote WORM Schlußparty met DJ Daniel Haaksman, de legendarische DJ Rob (van gabberhouse-bakermat Parkzicht) en anderen.

#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Rotterdam