Dubstep/grime pioniers NoizBoiz willen scene bij elkaar brengen Dubstep/grime pioniers NoizBoiz willen scene bij elkaar brengen

“We zijn we best trots op alles wat we in de Nederlandse undergroundsfeer hebben bereikt”

, Casper Sikkema

Dubstep/grime pioniers NoizBoiz willen scene bij elkaar brengen

“We zijn we best trots op alles wat we in de Nederlandse undergroundsfeer hebben bereikt”

Casper Sikkema ,

Ze zijn de dubstep/grime pioniers van Nederland en met het album Noizboiz Presenteert Zware Bassen, Zware Beats wil de Rotterdammers het geluid verder verspreiden. Ze hebben de tijd mee. “Bij onze eerste release waren we vrijwel de enige, nu verkopen dubstepfeestjes uit.”

“We zijn we best trots op alles wat we in de Nederlandse undergroundsfeer hebben bereikt”

NoizBoiz begon zes jaar geleden als pioniers van een op dat moment nog marginaal genre. Dubstep, laat staan grime, deed de voornamelijk Caribische gemeenschap in Engeland al flink schudden, maar het vooral door reggae, dancehall en jungle beïnvloede genre  ging nog grotendeels aan Nederland voorbij. Inmiddels is dat anders. Zwart Licht combineert op succesvolle wijze hiphop met dubstep en grime, dubstepfeestjes verkopen hard uit en de ongekroonde koning van het genre Dizzee Rascal stond afgelopen zomer voor een uitzinnige Bravo op Lowlands. Met NoizBoiz Presenteert Zware Bassen, Zware Beats wil het Rotterdamse collectief de Nederlandse scene een boost geven. Axel Linger: “Dit album is voor ons een instrument om de dubstep/grime sound verder te verspreiden. Naast eigen tracks staan er ook nummers van anderen op. Zo proberen we een eigen scene te creëren.”

NoizBoiz was er mede dankzij warme contacten in Engeland, waar het genre ontplofte, een paar jaar geleden vroeg bij. Inmiddels zijn er ook in Nederland meer interessante acts actief. Door hen een plek te geven op het album, hoopt Linger meer aandacht voor het genre, maar ook voor elkaar te generen. “Onze fans komen zo in aanraking met andere acts die in hetzelfde straatje opereren en andersom. Zo versterk je elkaar en creëer je een hechtere scene.“ Volgens Linger is Noizboiz Presenteert Zware Bassen, Zware Beats naast een promotietool voor de scene, ook een voorproefje van een nieuw album. “Zie het als een zoethouder voor een nieuw album. Wanneer dat precies gaat uitkomen, valt nu nog moeilijk te zeggen. Veel rappers zeggen dat het nieuwe album er bijna is en anderhalf jaar later is het nog steeds niet af. Ik ga dus geen datum zeggen, maar het komt er aan. Dat sowieso.”

Op het album staan onder meer tracks van Boef En De Gelogeerde Aap, Skinto en Zwart Licht. “We zijn al lang bevriend met de jongens van Zwart Licht. We kenden ze al voordat ze een platendeal tekenden. Ze helpen ons ook door veel mensen naar ons door te verwijzen. We doen samen shows en mede dankzij hen hebben we de boekingen de afgelopen jaren zien groeien.” Met een  recorddeal zoals Zwart Licht heeft bij Topnotch is NoizBoiz volgens Linger niet echt bezig. “Op dit moment speelt er niks. We zien wel wat er op ons pad komt. Tot nu toe hebben we alles zelf gedaan en we zijn we best trots op alles wat we in de Nederlandse undergroundsfeer hebben bereikt. We sluiten natuurlijk niets uit, maar voorlopig blijven we alles zelf doen.”

Die ongetekende status sluit niet uit dat NoizBoiz niet met bekende namen kan samenwerken. De in dubstep/grime kringen bekende dj Gomes nam de mix van Noizboiz Presenteert Zware Bassen, Zware Beats voor zijn rekening. Volgens Linger een logisch gevolg en een van de voordelen van het ‘kleine wereldje’. Ik ken dj Gomes al behoorlijk lang. Hij was er al bij tijdens de vroegere two-step en garagehype. Toen dat over was, ging hij over op grime. Omdat onze producer uit wordt gebracht op zijn label en we elkaar al lang kennen, vond hij het een tof idee om het album te mixen. Er is wederzijds respect.”

Vanaf vandaaag staat NoizBoiz Presenteert Zware Bassen, Zware Beats op de Luisterpaal. Op de Hollandse Nieuwe-sampler staat ook een track.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Rotterdam