Geslaagd avondje op de beats van the Beat Geslaagd avondje op de beats van the Beat

'Are you ready to stop, I say STOP!'

, Tekst: Jasper de Jong, Foto's: Sonia Stockton

Geslaagd avondje op de beats van the Beat

'Are you ready to stop, I say STOP!'

Tekst: Jasper de Jong, Foto's: Sonia Stockton ,

Ten eerste moet me iets van het hart over deze band, want wat blijkt.... er zijn tegenwoordig twee ‘the Beats’... in Amerika toert momenteel ‘the English Beat’ waarmee de originele leadzanger Dave Wakeling een doorgestart heeft gemaakt en Ranking Roger, de voormalig ‘toaster’ van ‘the Beat’, doet dit op zijn beurt in Europa onder de naam ‘the Beat’ samen met de drummer uit originele bezetting overigens.

'Are you ready to stop, I say STOP!'

Ten eerste moet me iets van het hart over deze band, want wat blijkt.... er zijn tegenwoordig twee ‘the Beats’... in Amerika toert momenteel ‘the English Beat’ waarmee de originele leadzanger Dave Wakeling een doorgestart heeft gemaakt en Ranking Roger, de voormalig ‘toaster’ van ‘the Beat’, doet dit op zijn beurt  in Europa onder de naam ‘the Beat’ samen met de drummer uit originele bezetting overigens. We hadden vanavond dus niet te maken met de volledig originele bezetting uit de jaren ’80, maar dat maakte de avond er niet minder mooi op.   

De zonnige ska van ‘the Beat’ stond geprogrammeerd in de wat kleinere Basement van WATT en dit kwam het intieme en warme sfeertje ten goede. Wat al gelijk bij binnenkomst opviel is het hoge 30++ gehalte van het publiek, wat natuurlijk wel begrijpelijk is met een band die alweer 30 jaar op de planken staat. Vanaf de eerste minuut zat de sfeer er lekker in en bleek de nog altijd energieke leadzanger Ranking Roger het vuurtje flink op te kunnen stoken met zijn aanstekelijke danspasjes en gaf dit al snel over aan het publiek. Tegenwoordig heeft Roger zijn rol als ‘toaster’ overgegeven aan zijn eigen vlees en bloed, zoon Murphy Ranking Jr. die de muziek een toch wat moderner jasje geeft. Murphy kleedt de muziek aan met zijn vloeiende raps, die een beetje doen denken aan de Jamaicaanse dancehall style. Daarbij dansen vader en zoon heerlijk synchroon op de positieve beats wat de show maakt. De typische saxofoonlijntjes maken de muziek van ‘the Beat’ compleet. 

Het concert drijft natuurlijk voornamelijk op het oude werk van begin jaren ’80, alhoewel er ook ruimte was voor de hit ‘Rock the Casbah’ van ‘the Clash’. Met nummers als Tears of a clown, Ranking Full Stop, Best friend en Rough Rider kregen ze het publiek aan het skanken en ieder nieuw nummer werd met veel enthousiasme begroet, zowel uit keel als uit de steeds meer dansende voeten op de dansvloer. De grootste hit, Mirror in the Bathroom, werd uit volle borst meegezongen en meegedanst door het overgrote gedeelte van het publiek. Als uitsmijter mochten ze nog even los op de lekkere meezinger ‘Jackpot’. Uiteindelijk was iedereen dik tevreden na een anderhalf uur durende set. De band werd onder luid geklap bedankt en uitgelaten door het publiek en op hun beurt kon de band het Rotterdamse publiek niet genoeg bedanken voor de gezellige avond, waarin de 30-plussers toch weer eens lekker de heupen konden wiegen op de two-step rocksteady beats van ‘the Beat’. Are you ready! Are you ready to stop, I say STOP!!

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Rotterdam