Anne Soldaat overtuigt als soloartiest met band in Rotown Anne Soldaat overtuigt als soloartiest met band in Rotown

Voormalig gitarist van Daryll-Ann en Do-the-Undo speelt in goedgevulde zaal

, Tekst: Maurice Dielemans

Anne Soldaat overtuigt als soloartiest met band in Rotown

Voormalig gitarist van Daryll-Ann en Do-the-Undo speelt in goedgevulde zaal

Tekst: Maurice Dielemans ,

Singer-songwriter Anne Soldaat heeft wellicht de Nederpopplaat van 2009 gemaakt. Met een volledige band staat hij op het podium van Rotown en geeft een overtuigend optreden.

Voormalig gitarist van Daryll-Ann en Do-the-Undo speelt in goedgevulde zaal

Voor aanvang van optreden in Rotown hoor ik iemand in het toilet tegen me zeggen dat Anne Soldaat de beste band van de wereld is. Enigszins bijdehand corrigeer ik hem door te laten weten dat Anne Soldaat geen band maar een heuse singer-songwriter is. Om iemand na slechts één album en al vóór het optreden de beste band van de wereld te noemen vind ik ook nog al wat. Je kunt er echter niet omheen dat "In Another Life" wellicht de beste Nederpopplaat is van 2009.

Het is dus wel belangrijk om op te merken dat Anne Soldaat geen band is. De voormalige gitarist van Daryll-Ann laat op zijn voortreffelijke solodebuut horen dat hij alle kenmerken van een singer-songwriter bezit. Dat hij ook nu met een complete band speelt, sluit verder niet uit dat hij kortweg voldoet aan het welbekende beeld van de man met de gitaar die een kluizenaarsbestaan leidt. Born to Perform, één van de nummers op de veelbesproken cd "In Another Life" en opener van het concert, doet hij een ontluikende bekentenis. Liever zou hij een extravagant podiumbeest als Freddie Mercury willen zijn. Echter is geboren als een ingetogen troubadour, iemand zoals Nick Drake. Die openhartigheid is kenmerkend voor singer-songwriters in het algemeen en in het bijzonder de muziek van Anne.

Met het optreden van Kings of Convience nog in het achterhoofd kan je er niet omheen dat dit de week was van muzikanten met een ietwat grote bril. Niettemin is de zanger-gitarist op een gegeven moment de capo van zijn gitaar kwijt. Wat dat betreft, is het goed dat hij niet alleen op het podium staat. Gelukkig zorgen de bandleden ook voor een andere aanvulling op de soms behoorlijk intense poprock van Anne. Het moet gezegd worden: met band kruipt Anne meer in de rol die hij ook had in Daryll-Ann en Do-the-Undo. Dat het soloaspect wat onderlicht belicht is, compenseert men gelukkig met bijna hypnotiserende en heerlijk uitgetrokken poparrangementen waarbij nauwelijks enig oponthoud is. Alleen als ene Wendy, de dame die zich als shaker zou hebben opgegeven, zoek blijkt te zijn, is de vaart er heel eventjes uit. De band vindt een vervanger.

Het is jammer dat Rotown niet is uitverkocht. Toch zijn er genoeg mensen die een geweldige avond hebben. Sinds Daryll-Ann en Bettie Serveert, dat binnenkort ook weer het land intrekt, is er eindelijk weer een Nederlands product dat echt weet te overtuigen. En zolang er nog mensen zijn die In Another Life niet in huis hebben, is er genoeg werk te verrichten voor Anne en de zijnen.

 

 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Rotterdam