Russische gezelligheid met La Minor Russische gezelligheid met La Minor

Intiem en ongedwongen in de Exit

, Tekst en foto’s: Niels van Beers

Russische gezelligheid met La Minor

Intiem en ongedwongen in de Exit

Tekst en foto’s: Niels van Beers ,

Het is het midden van de week. Sommigen komen nog bij van de voorbije feestdagen en anderen zijn alweer keihard aan het werk. Op deze mooie woensdagavond in Rotterdam trappen de 6 Russen van La Minor af voor een man of 25 publiek. Gevarieerd publiek, want voor zowel Russische expats als punks of muziekveelvraten gaat de muziek van La Minor er prima in.

Intiem en ongedwongen in de Exit

De sfeer is intiem en ongedwongen. Zanger Slava Shalygin heeft de Exit al in de juiste sfeer gebracht door zijn balkan/ gypsy plaatjes. Als ‘La Minor’ begint wordt al meteen duidelijk dat we hier te maken hebben met zeer ervaren muzikanten.

Ze stonden al eerder op grotere festivals als Mundial en hebben meerdere tournees door heel Europa op hun naam staan. Ze weten dus als geen ander hoe ze bijvoorbeeld festivalmenigtes aan het dansen kunnen krijgen.

Maar ‘La Minor’ is echter wel zo’n band die je het beste in een kleine zaal kunt beleven. In de Exit dus. Hun muziek varieert van gypsy/folk traditionals, Franse chansons tot dansbare klezmer & balkan beats. De stem van zanger Slava zit vol timbre en drama, waarbij je zonder de taal te hoeven verstaan al een vrij duidelijk beeld van de teksten kunt krijgen. Waarschijnlijk gaan die over drank, vrouwen en lugubere onderwereld types. De rol van de accordeon is in hun muziek een grote sfeerbepaler.

De trekzakspeler gaat helemaal op in zijn spel en geniet zichtbaar van de klanken die hij zelf produceert. De muziek van het 6-tal uit St. Petersburg brengt de associatie van donkere, stoffige concertzaaltjes waar mensen met een karaf wodka rond de tafel wat zitten te roken. Als frontman Slava zelf eventjes een rookpauze neemt speelt de rest van de band prachtige instrumentale gypsy folk-jazz en geniet het publiek in alle stilte, of waagt men een poging om te dansen.

Het duurt even voor de voetjes los komen en pas na de eerste toegift wordt er volop gedanst in de Exit en lijkt er geen eind te mogen komen aan de feestelijke, gezellige, opwindende klanken van La Minor. Kortom: een gezellige woensdagavond Russische folk. Voor hen die het gemist hebben is er een herkansing: La Minor speelt namelijk op zondag 28 juni op de Zomerzondagen in het Euromastpark in Rotterdam. Pak die kans! 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Rotterdam