Rotterdam Underground voor herhaling vatbaar

Daniël Baggerman progammeert topavond

Tekst: Marin van Campen Foto's: Daniël Baggerman en Megin Zondervan ,

Ter gelegenheid van de officiële afsluiting van zijn expositie Rotterdam Underground gaf fotograaf Daniël Baggerman een feestje in Exit. Een doorsnede van de Rotterdamse muziekscene stond geprogammeerd en dat zorgde voor een volle bak.

Daniël Baggerman progammeert topavond

Daniël Baggerman is huisfotograaf van vele Rotterdamse bands, solo artiesten en natuurlijk 3VOOR12 Rotterdam. Uit de vele plaatjes die hij in de afgelopen jaren schoot, maakte hij een selectie die de afgelopen maanden in De Dubbelde Palmboom in Delfshaven te bewonderen waren. Deze expositie viert vandaag haar laatste officiële dag en dat is voor Daniël reden genoeg om een afsluitend feestje te organiseren. 

De Exit is goed gevuld als Erik Vandenberge, alias Crappy Dog, de avond opent. Solo, dus zonder de rest van de roedel, heeft hij in eerste instantie moeite om boven het luide geroezemoes in de zaal uit te komen. Al snel weet hij toch ieders aandacht te trekken en laat hij vol overgave zien en horen wat hij kan. Gelukkig is hij beter in musiceren dan timmeren, want de plankjes die hij aan elkaar had gespijkerd om het gestamp met zijn klompen meer volume te geven begeven het al snel. 

Na een korte pauze zijn de jonkies van King Kong Klub aan de beurt. Hun Nederlandstalige nummers geven een nieuwe wending aan de avond en na wat onwennigheid van de zijde van het publiek weet dit viertal ditzelfde publiek in rap tempo voor zich te winnen. Zanger Peter is helemaal in zijn element en gaat totaal op in de muziek, de teksten en het publiek. Typisch Rotterdamse nummers over Crooswijk en Hoogvliet komen voorbij en dat doet de lokale toehoorders veel plezier. 

Nog meer jonge jongens bestijgen vervolgens het podium onder de naam Rats On Rafts. Joris, David, Florian en Arnoud waren ’s middags ook al te vinden in De Dubbelde Palmboom, alwaar Daniël Baggerman nog één laatste rondeiding gaf langs zijn geëxposeerde werk. De strakke songs kunnen geschaard worden onder de noemer indie/post punk. Niet alleen het repertoire, maar ook het optreden zelf is retestrak en de ‘geeks’ weten alle aandacht op zich gericht. 

De Rotterdamse undergroundscene is al enige tijd bekend met Stöma. Niet zo verwonderlijk dat hun optreden voor velen het hoogtepunt van de avond is. Het trio gaat helemaal los en het publiek ook. Er wordt meegeklapt en gedanst. Zelfs de themesong van eighties televisieserie Airwolf weten de heren in een dansbaar nummer om te zetten, dit tot groot enthousiasme en herkenning van de zaal. De mannen hebben het zelf ook enorm naar de zin en sluiten hun set af met een gloednieuwe song. 

DJ Eni-LesS is nog maar net bijgekomen van zijn performace met Stöma en mag direct weer aan de bak. Samen met Mike Redman brengt hij onder de naam Deformer knallende beats. Hun oldschool jungle ‘met upgrade’ laat de bezoekers van deze avond met de voeten van de vloer gaan. 

De avond wordt relaxed afgesloten door Marc en Aart van Face Tomorrow. De twee kruipen voor de gelegenheid ook achter de draaitafels voor een korte dj-sessie. Inderdaad kort, want de tijd is om en de Exit moet sluiten voor deze avond. 

Naast fotograferen laat Daniël Baggerman zien dat hij ook een leuke avond programmeren. Met louter lokale acts bewijst hij maar weer eens dat de Rotterdamse muziekscene zeer goed bezig is. Hou de bands uit de line-up van dit feest in de gaten, want we gaan nog veel van ze horen. Hun bijdragen zorgden voor een onvergetelijke avond voor de gastheer en de bezoekers.