Popprijs Waterweg Noord, waarom was jij er niet?

Mannencorps Zwart Nazareth overdondert en overwint

Tekst en foto's: Roy van der Burg ,

Het is nog vroeg als ik de Graauwe Hengst binnenstap en tref dan een ook nog vrijwel lege zaak aan. Gelukkig beginnen de mensen al snel binnen te stromen en als de eerste band gaat beginnen, is het dan ook al aardig gevuld.

Mannencorps Zwart Nazareth overdondert en overwint

Vandaag staan er 3 bands op het programma, namelijk de winnaars van de halve finale. Zij zullen vanavond de strijd aangaan om te bepalen wie er vandoor gaat met de Popprijs van Waterweg Noord en een leuk geldbedrag.

Als eerste is de beurt aan Road Sign, en meteen vanaf de eerste noot is duidelijk waarom deze drie heren in de finale staan.
Loeiharde, zeer strakke hardcore met een stem die bij vlagen aan Josh Homme (QOTSA) doet denken.
Pompende baslijnen, speelse riffs, spannende, inventieve breaks en een geweldige cover van het nummer ‘Crazy’ van Gnarls Barkley.  Het publiek geniet en ook de band heeft er duidelijk veel plezier in.

Dan lijkt het wel alsof er een blik mensen is opengetrokken, zo druk is het ineens.
De beurt is nu aan de tweede band van vanavond, Mannencorps Zwart Nazareth, en de heren hebben blijkbaar hun fanclub meegenomen (met spandoek en al!).
Deze band, speciaal in het leven geroepen voor de popprijs, bestaat uit het illustere Schiedamse trio ‘Hardcore J’, ‘Dooie Joost’ en ‘Porno Wout’ .
Al bij het opkomen van de band is het duidelijk: deze heren komen om te winnen en hebben zichzelf dan ook alvast maar een medaille omgehangen.
De muziek bestaat uit Nederlandstalige Pretpunk met nummers over kelderboxen, kerstboomverbrandingen, Polen en voetbalplaatjes.
Muzikaal zit het allemaal lekker in elkaar, maar het gaat bij deze band toch vooral om de entertainmentwaarde, en dat zit helemaal goed. De Graauwe Hengst staat op zijn kop.
Halverwege het optreden worden er ook nog consumptiebonnen uitgedeeld door de band en er wordt pas verder gespeeld als iedereen bier heeft gehaald. (Worden wij hier nou gewoon omgekocht? )

Als laatste is dan de beurt aan Headblow. Dit Westlandse trio maakt stevige Grunge, met lekkere riffs en heerlijke tweestemmige zang. Hoewel de zaal inmiddels alweer voor de helft leeggelopen is, gaan de mannen er wel voor en zetten een zeer strak en stevig optreden neer.
Helaas beginnen de nummers halverwege het optreden toch wel een beetje op elkaar te lijken en ook de podiumpresentatie valt een beetje tegen, zeker vergeleken met de vorige twee bands.

Dan is het wachten op het oordeel van de jury, en dat wachten duurt lang.
Een klein uur later is dan eindelijk de uitslag bekend, maar dat was eigenlijk al meteen duidelijk:
3 : Headblow
2 : Roadside
En op 1, hoe kan het ook bijna anders, Mannencorps Zwart Nazareth.

Onder een stortvloed van bier nemen de heren hun prijs in ontvangst, en het feestje gaat nog even door.
Nat, moe en zeer voldaan wandel ik naar huis. Het was een geslaagde avond.