Dagboek van een muzikant

"Effe rustig pissen kost al snel een euro"

Tekst: Esther Hogervorst ,

We stellen voor: Esther Hogervorst. Drumster en brein achter meiden punkrock band QueenBee. Op 3voor12/Rotterdam houdt zij voor ons haar belevenissen in het harde muzikanten-leven van Rotterdam bij. Check hier haar allereerste column!

"Effe rustig pissen kost al snel een euro"

Elke band doet het. Het kan in een garage, in een kelder, in een kraakpand maar niet meer in Waterfront. Oefenen.

Persoonlijk oefen ik net zo graag als dat ik op een podium sta. Dat komt misschien doordat mijn band de laatste tijd veel gigs heeft, maar ik heb in ieder geval nooit een hekel aan oefenen gehad.

Je gaat als frisse ambitieuze individuen een hok in, en je komt er iets minder fris maar meestal wel met een goed gevulde setlist weer uit (als het allemaal goed gaat dan). Klaar om door te breken! 

Echter niet in Rotterdam. In Rotterdam is het al een hele kunst om een oefenruimte in te komen. Vergeef me als ik in mijn onwetendheid iets vergeet, maar op het moment weet ik in Rotterdam 3 plaatsen waar je als band terecht kan om te oefenen. Dynamo, Speelonk en het krakerige Frikadel. Dan zijn er nog twee oefenruimtes in Schiedam, één in Rhoon en één in Hoogvliet.  

Sinds het sluiten van de oefenruimtes in Waterfront, waar ik met mijn band altijd oefende, zijn wij noodgedwongen gaan ‘oefenruimte-shoppen’. Eerst de Frikadel, een beetje back-to-basic maar wel gezellig. Pas toen we erachter kwamen dat het niet zo nauw met afspraken werd genomen en er wel heel veel bands op dezelfde tijd wilden repeteren, begonnen we het er minder gezellig te vinden en besloten we verder te shoppen. Dynamo en Speelonk zijn prima plaatsen om te oefenen, ware het niet dat Dynamo bijna altijd al vol zit en Speelonk niet in het weekend open is. Hoogvliet en Rhoon? Te ver en te duur. Schiedam? Te duur maar je moet wat in noodgevallen. 

Soundcheck in Schiedam. De mensen zijn er aardig, je mag roken en er zijn volop versnaperingen aanwezig. Dit mag ook wel want 2.5 uur oefenen kost 30 euro. Dat is 20 cent per minuut. Effe rustig pissen kost dan al snel een euro. Of ben ik dan een extreme zeikerd? 

Moraal van het verhaal? Er moeten meer mogelijkheden komen om te repeteren voor bands die niet de luxe van een privé oefenruimte hebben. En aangezien er weinig erg rijke bands in de lokale scene van Rotterdam rondlopen zou het allemaal ook wel wat goedkoper mogen.  

En aspirant-wereldberoemde band van ondergetekende? Wij shoppen nog steeds, alhoewel we tegenwoordig het meest, doordeweeks, in de Speelonk te vinden zijn. Dat bevalt best, alleen we missen Waterfront wel. Gelukkig dat er nog altijd geruchten zijn dat de oefenruimtes in Waterfront weer openbaar worden. Dat geeft de burger moed.