Baroeg: donkere bands voor zonnige dagen

Born From Pain, Sworn Enemy, Freya, Lionheart en CDC!

Tekst: Manon Stoutjesdijk ,

Op één van de eerste zonnige dagen van dit jaar, besloten toch een flink aantal mensen een bezoekje te brengen aan de altijd donkere zaal van Baroeg. Born From Pain, Sworn Enemy, Freya, Lionheart en CDC zullen het publiek vandaag gaan vermaken.

Born From Pain, Sworn Enemy, Freya, Lionheart en CDC!

In februari stond deze package al twee keer eerder in Nederland, maar een derde show is blijkbaar niet overbodig. Aangekomen bij Baroeg staan binnen bij de bar en buiten genoeg volk om de zaal flink gevuld te krijgen. Wanneer de deuren van de zaal dan ook open gaan, stroomt het volk naar binnen, nieuwsgierig naar de eerste band.  
 
Stipt volgens het schema, om half 4, trapte CDC af. Vanaf het eerste moment werd de Amerikaanse hardcore-band meteen goed ontvangen. De band is bekend bij het publiek en het ging dan ook goed los. Bij het nummer ‘Saddle Up’ verzamelden zich een groep mensen voor het podium om mee te doen met de sing-a-longs van dit nummer. Als we een fotograaf mee hadden gehad, had dit absoluut een paar mooie plaatjes opgeleverd. Daarna mocht Lionheart het podium op. Een voor mij onbekende band, maar voor de rest van de zaal niet. Ook hier was veel publieksreactie en de muziek van de heren uit Amerika kwam goed over. Twee prima openers!

Tijd voor de volgende band. Het was de bedoeling dat Waking The Cadaver nu het podium zou betreden, maar ze zeiden af en komen later dit jaar terug met een andere tour. Nu was het tijd voor Freya. Deze band had er wat meer moeite mee het publiek in beweging te krijgen dan de vorige acts. Ondanks dat er een eetpauze was ingelast, besloten veel mensen toch bij deze band zich richting de dichtstbijzijnde snackbar te begeven. Voor de mensen die nog wel in de zaal stonden gaf Freya een prima show weg. Ze deden niets verkeerd, maar de reactie van het publiek was nogal tam. Met een biertje in de hand stond men rustig de band te aanschouwen. Misschien energie aan het sparen voor Sworn Enemy?

Rond zessen is de zaal weer goed bijgevuld. Terwijl Sworn Enemy aan het inspelen is, verzamelt iedereen zich rondom het podium. Wanneer het publiek de opener ‘As Real As It Gets’ hoort, gaat de zaal los. Vuisten gaan de lucht in, er wordt mee geschreeuwd en hier en daar worden wat stagedives gemaakt. Nummers als ‘Labeled’ en ‘ All I Have’ komen voorbij. Bij het nummer ‘Sworn Enemy’ wil frontman Sal de hele zaal ‘kapot hebben’ en dat hoef je het publiek vandaag geen tweede keer te zeggen. Als afsluiter trakteerden ze het publiek op ‘We Hate’ en haat heeft het publiek wel! Het ‘zingen’  kon Sal wel aan de zaal overlaten en bij de sing-a- long ‘WE HATE YOUR MUSIC, WE HATE YOU TOO!’ werd er veelvuldig gebruik gemaakt van zijn microfoon. Wanneer men uitgeput de zaal uit wil lopen, doet Sworn Enemy als toegift nog ‘A Place Of Solace’ van het nieuwste album ‘Maniacal’ en een wat ouder nummer ‘Save Your Breath’.
 
Na al het Amerikaanse geweld was het tijd voor wat geweld van Nederlandse bodem. Born From Pain gaat al sinds 1997 mee en vijf full-length albums later heeft men nog steeds geen genoeg van de hardcore/metalcore band. Vanavond openen ze met ‘Final Nail’ en ‘Rise Or Die’. De nummers worden goed ontvangen en het publiek trok de lijn door, die eerder bij Sworn Enemy werd ingezet. Een prima optreden waarbij men genoot van nummers als ‘Stop At Nothing’ en ‘The New Hate’. Het enige minpuntje waren de enorme lange preken van frontman Rob Franssen, de ex-bassist van de band. Prima als je iets over wil brengen aan het publiek, maar in dit geval haalden de preken het hele tempo uit de show. In de zaal waren meer mensen die dezelfde mening deelden; gewoon spelen en geen gelul!

Het was een zeer geslaagde en energieke middag/avond en voor de mensen die Born From Pain dit jaar nog willen aanschouwen: 12 april staan ze in Bibelot te Dordrecht!