Boekrecensie: Hiphopstad Rotterdam door O.C. Hart

Het ultieme koffietafelboek voor de trotse hiphophead

Tekst: Jelena Barisic ,

Een boekrecensie is misschien wel het laatste dat je kunt verwachten op 3voor12 Rotterdam. Toch mag aandacht aan een boek over hiphop niet ontbreken, vooral niet een boek over hiphop in Rotterdam. Hiphopstad Rotterdam: Visie op de scene schetst door middel van interviews en achtergrondverhalen een beeld van hiphop in de Maasstad door de afgelopen 25 jaar heen.

Het ultieme koffietafelboek voor de trotse hiphophead

De cover geeft al een goed beeld van de inhoud van het boek: het wapen van Rotterdam in een letterlijk hiphopjasje gestoken. De leeuwen van top tot teen in Adidas, terwijl in het midden de vier elementen van hiphop, graffiti, rap, turntablism en breakdance, getoond worden. ‘Sterker door strijd’, het gaat niet alleen op voor de havenstad; ook hiphop wat te verduren gehad voordat het uiteindelijk uitgroeide tot één van de grootste muziekgenres in zowel Rotterdam als de rest van de wereld.

Wie denkt dat hij de geschiedenis van hiphop te vaak heeft gehoord, kan in het eerste deel van het boek voor verrassingen komen te staan. Op een gedetailleerde wijze wordt de tocht van hiphop(invloeden) van Jamaica naar de Bronx in New York en uiteindelijk de rest van de wereld beschreven. In het tweede deel wordt hierop voortgeborduurd aan de hand van interviews met zowel grondleggers als DJ Alien en Ballantyne als de nieuwere beloftes GMB en Kas. Maar niet alleen aan dj’s en mc’s is aandacht besteed; ook succesvolle breakdancers, graffitischrijvers en kunstenaars komen aan het woord.

In het derde deel wordt ten slotte de invloed van hiphop op Rotterdamse samenleving getoond. Het Hiphophuis, On Tha Move en Talent in de Tent zijn slechts een greep uit de verschillende organisaties die Rotterdam rijk is. Deze organisaties hebben vaak gemeen dat zij jongeren uit Rotterdam en omstreken een kans geven hun talenten te ontwikkelen en stimuleren.

Hiphopstad Rotterdam is op een duidelijke manier geschreven, zonder al te simplistisch te worden. Het is vaak moeilijk zonder clichés over hiphop te praten en hoewel O.C. Hart af en toe te vaak dezelfde bewoordingen gebruikt, lijkt hij er toch in te slagen een verfrissende toon aan het boek te geven, waardoor zelfs de ultieme kenner geheid geboeid zal blijven. De vormgeving van het boek draagt hier veel aan bij; kleurrijke illustraties en pagina’s vol foto's - vaak uit privéalbums van de artiest - dienen als een goede visuele versterking van de tekst.

Hiphopstad Rotterdam is geen volledig overzicht, zoals de schrijver al in de inleiding aangeeft. In plaats daarvan zijn de achtergronden, interviews en vormgeving op de juiste manier samengesteld om binnen tachtig pagina's een luchtige en toch unieke weergave te maken van de beginselen, de groei en de toekomstperspectief van hiphop, met de Maasstad als achtergronddecor. Daarmee is Hiphopstad Rotterdam niet alleen een must voor de Rotterdamse heads, maar ook voor de liefhebbers in elke denkbare uithoek van het land.

 

Wij geven drie exemplaren van Hiphopstad Rotterdam: Visie op de scene weg. Wil jij er eentje in je bezit krijgen? Stuur dan vóór 25 juli een mail met het onderwerp 'Hiphopstad' en je naam en adres naar prijsvraag3voor12@gmail.com!