Anni K en de Grote Prijs van Nederland Anni K en de Grote Prijs van Nederland

Ofwel: De avonturen van een finalist

, Foto's: Marcel van Leeuwen Tekst: Marin van Campen

Anni K en de Grote Prijs van Nederland

Ofwel: De avonturen van een finalist

Foto's: Marcel van Leeuwen Tekst: Marin van Campen ,

Rotterdam is met twee bands goed vertegenwoordigd in de finale Rock/Alternative van de Grote Prijs van Nederland. 3VOOR12 Rotterdam was nieuwsgierig naar hoe een band zo’n dag beleeft en volgde daarom één van de acts, Anni K, op de voet. Een verslag van vertrek tot thuiskomst.

Ofwel: De avonturen van een finalist

Het is een koude, maar zonnige zaterdagmiddag wanneer Annika Boxhoorn, beter bekend als Anni K, met het gehuurde busje op de afgesproken plek in Rotterdam arriveert. Het is 12 december, de dag van de finales van de Grote Prijs van Nederland 2009. Toetsenist Frans Verburg laadt zijn spullen in en gedrieën halen we vervolgens drummer Jornt Jan Bras op. De overige twee bandleden zijn op eigen gelegenheid naar de Melkweg, alwaar de grote finale plaatsvindt. Om zelf zo relaxed mogelijk in Amsterdam aan te komen, de zenuwen draaien al de hele week op volle toeren, vraagt Annika of de meereizende 3VOOR12-verslaggever achter het stuur plaats wil nemen. Om de band op zo’n grote dag niet in de weg te willen staan, neemt ondergetekende de autosleutel aan. Grote Prijs, here we come!

De reis naar de hoofdstad verloopt zonder problemen, maar wanneer alle spullen uitgeladen zijn en het busje ergens geparkeerd moet worden begint het een beetje tegen te zitten. Na eerste pogingen om in de buurt van het Leidseplein een plekje te vinden en vervolgens de gehele binnenstad te hebben doorkruist, sommige plekken zijn zelfs twee keer gepasseerd, werd besloten het busje in de eerste de beste garage achter te laten. Snel een tram richting Leidseplein in gesprongen, de zaal ingestormd om tot de conclusie te komen dat de soundcheck van Anni K nét afgelopen is. Alsof er nog niet genoeg gevloekt was tijdens het parkeeravontuur... Gelukkig was dit de laatste soundcheck en stond er dus geen andere band te wachten. Hierdoor was het nog mogelijk voor Ralf om nog één nummer mee te doen.

Dan begint het grote wachten. Annika heeft een interview met radiostation Omroep Zuidplas, dat uitgebreid aandacht besteedt aan deze finale. Gitarist Sasha Ivantic gebruikt deze tijd voornamelijk om uit te rusten. Hij begeleidde eerder vandaag al Mathijs Leeuwis tijdens de finale Singer/Songwriter. Mathijs mocht de publieksprijs in deze categorie in ontvangst nemen, dus Sasha heeft vandaag ook al een beetje gewonnen. Verder wordt er gedronken en gegeten, behalve door Annika zelf, zij krijgt geen hap door de keel. Daar komt nog eens bij dat de zangeres haar beautycase, met daarin onder andere haar make-up en kettingen, kwijt is. Iedereen zoekt mee, maar in heel de Melkweg is de beautycase niet te vinden. In de bus met fans die onderweg is is dit bericht ook aangekomen en wordt er onder de vrouwen gecollecteerd. Met de opbrengst hiervan kan Annika zich opfrissen en opmaken. Een ketting wordt geïmproviseerd met behulp van VJ Sinan en na omgekleed te zijn is ze er helemaal klaar voor. De band spreekt nog enkele dingen door betreffende het aanstaande optreden zodat verder alles op rolletjes zal verlopen. De presentator van de avond, Ronald Snijders, komt nog even vragen of er nog leuke dingen te vertellen zijn ter introductie. Er wordt gegrapt dat Anni K op 12 december in de finale staat van de Grote Prijs van Nederland in de Melkweg. Uiteraard wordt Ronald ook geïnformeerd over serieuzere weetjes en kan ook hij zich voorbereiden.

In de wandelgangen lopen we, naast de andere finalisten, ook stadsgenoten The Cosmic Carnival tegen het lijf. Een kort gesprekje leert ons dat ook zij erg nerveus zijn en natuurlijk ook willen winnen. De drummer van deze band bracht twee weken voor de finale nog wat extra spanning door zijn enkel te verzwikken, maar gelukkig is hij op tijd hersteld. The Cosmic Carnival komt vanavond met een primeur: zij zullen voor het eerst hun allereerste single Is It Wrong live ten gehore brengen.

Eindelijk is het zover. Het is 20.00 uur en Anni K mag het spits van deze finale afbijten. Aan de zijkant van het podium staat de band nerveus te wachten tot zij het podium mogen betreden. Eerst moet Ronald Snijders zijn zegje doen, waarbij hij vermakelijk ook eerdergenoemde grap gebruikt. De spanning wordt kort weggelachen door het vijftal, maar dan mogen ze echt de planken betreden. Wanneer alle bandleden hun plek hebben ingenomen en de eerste tonen klinken lijken alle zenuwen verdwenen. Anni K gaat helemaal los en op in de muziek. Een ware rock ’n roll-show wordt er neergezet. Opgezweept door Annika doet het publiek al aardig mee. Na twintig minuten is het alweer afgelopen. Anni K heeft alles gegeven en een geweldig optreden neergezet. Moe, maar zeer tevreden met wat ze hebben gebracht gaat het vijftal op zoek naar een welverdiend biertje.

Wederom is het wachten. Ditmaal op de prijsuitreiking. De tijd wordt gevuld met napraten, de concurrentie bekijken vanuit de zaal en jammen in de rookruimte backstage. In die rookruimte bevindt zich namelijk een piano en met zoveel muzikanten die daar rondlopen laat het zich makkelijk raden dat het nauwelijks stil is in de rookruimte. Wanneer Otto Fons Wichers, beter bekend als Lucky Fonz III, een sigaretje komt roken kan ook hij de verleiding niet weerstaan. Wanneer hij Wonderful Days (van Charlie Lownoise & Mental Theo) inzet is het feest compleet. Samen met Dominique Top van Two Way Radio, winnaars van de vorige editie van de Grote Prijs van Nederland, en Annika wordt het een jamfeest om niet snel te vergeten.

Uiteindelijk is het tijd geworden voor de prijsuitreiking. Van iedere deelnemende band mogen twee personen naast de presentator op het podium staan. Voor Anni K is dat natuurlijk Annika zelf, vergezeld door gitarist Sasha. Eerst maakt de vakjury bekend wie de beste muzikant van deze finale is. Niet persé de zanger of zangeres, maar ieder bandlid maakt kans op deze prijs. De beste muzikant van Nederland in de categorie Rock/Alternative is dit jaar... Jornt Jan Bras! Verrast klimt de drummer van Anni K het podium op om zijn prijs in ontvangst te nemen. Een reden om een feestje te bouwen heeft deze band alvast. Minpuntje voor Jornt is dat hij het zelf niet zo uitbundig kan vieren daar hij straks de bus terug naar Rotterdam moet rijden.

De volgende prijs is de publieksprijs. Deze gaat naar mede-Rotterdammers The Cosmic Carnival. De spanning wordt weer opgebouwd, want wie krijgt straks de beker en dus de Grote Prijs van Nederland mee naar huis. Er wordt afgeteld vanaf de derde plaats. Deze is voor Anni K! Zelf gaf ze eerder al aan dat ze alles uit de kast heeft gehaald, dus dat is al iets om trots op te zijn. Als enige frontvrouw in dit deelnemersveld heeft ze zich uitstekend staande gehouden. Daarbij komt nog dat het natuurlijk niet de gemakkelijkste opgave is om een avond als deze te moeten openen. De tweede plek wordt toebedeeld aan het Utrechtse Stairs To Nowhere waarna het tromgeroffel klinkt voor de bekendmaking van de grote winnaar. De naam die uit de gouden envelop tevoorschijn komt is voor de tweede keer vanavond die van The Cosmic Carnival, waardoor de prijs in ieder geval meegaat naar Rotterdam.

Nog even nagenieten, napraten en vooral ontspannen om uiteindelijk het busje uit de parkeergarage te halen en alles en iedereen erin te proppen (er gaan nu meer mensen mee dan op de heenweg), inclusief de inmiddels teruggevonden beautycase. Iedereen wordt thuisgebracht door de beste muzikant van de Grote Prijs van Nederland 2009. Onderweg wordt er nog een hamburger- annex plasstop gemaakt om vervolgens linea recta naar Rotterdam te rijden. Eenmaal thuis worden snel de bedden opgezocht om te dromen van een spannende, stressvolle, maar vooral leuke dag.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Rotterdam