U-Niq zet punt achter rapcarrière U-Niq zet punt achter rapcarrière

“Ik heb geen inspiratie meer”

, Fiona Fortuin

U-Niq zet punt achter rapcarrière

“Ik heb geen inspiratie meer”

Fiona Fortuin ,

De Rotterdamse rapper U-Niq stopt. Na twintig jaar heeft hij geen inspiratie meer, vertelt hij. “En zonder heb je geen reden om door te gaan, toch?”

“Ik heb geen inspiratie meer”

De Rotterdamse rapper U-Niq stopt. Na twintig jaar heeft hij geen inspiratie meer, vertelt hij. “En zonder heb je geen reden om door te gaan, toch?” Hij liep al een tijd met het idee rond. Na zijn laatste album Het Kapitalisme uit 2008 werd hem steeds meer duidelijk dat muziek voor hem een fase is. “Maar ik had nog niet zoiets van ‘ik ga mensen hier mee lastig vallen’.”

Dat moment is nu wel aangebroken. Na Het Kapitalisme schreef de Rotterdammer nog een paar nummers. “Die klinken best goed. Ik weet voor mezelf dus zeker dat ik niet noodgedwongen stop, omdat ik het niet meer kan, maar echt omdat ik het niet meer wil. Ik heb het wel gezien.” Of hij de al geschreven nummers alsnog uitbrengt, is nog maar de vraag. “Misschien dat ik er iets mee doe, om te laten horen wat echt mijn laatste werk is. Maar ik ga de studio niet meer in.”

“Het is vooral hiphop in het algemeen waar ik geen inspiratie meer uit kan halen”, gaat U-Niq verder. “Dan heb ik het over de hiphopgemeenschap in Nederland. En dat is toch waar we leven, daar waar we het mee moeten doen. Door de komst van het internet is de screening door de platenmaatschappijen weggevallen, wat de muziek niet ten goede komt. Het niveau is omlaag gegaan, mensen worden niet meer uitgedaagd. Iedereen doet maar wat, zet iets online en komt er mee weg."

U-Niq begon op zijn dertiende met rappen, zijn eerste releases kwamen uit op Sony. In 2006 stapte hij van het Engels over naar Nederlands en bracht zijn Nederlandstalige debuutalbum Rotterdam uit via Topnotch, opgevolgd door Het Kapitalisme in 2008. Buiten zijn rapcarrière om werkt U-niq als voetbal jeugdtrainer en als sportmanager. “Misschien dat ik te zijner tijd terugkeer naar de muziek, maar dan op een andere manier. Misschien wel als begeleider.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Rotterdam