Tocado Festival bestelt 13 extra beveiligers na ongeregeldheden Hoek van Holland

Organisator Leen Steen: “Maar het gaat wel door!”

Ron van der Sterren ,

Het Tocado Festival gaat niet door. Of wel? Of toch niet? Ja, wel! De afgelopen maand had het gratis jubileumfeestje van Tocado voorman Leen Steen behoorlijk wat tegenslagen te verwerken. Maar zaterdag 29 augustus is het zover, met 13 extra beveiligingsmensen op de rol is een minimaal aantal toeschouwers in ieder geval gegarandeerd.

Organisator Leen Steen: “Maar het gaat wel door!”

Je zal maar een gratis festival willen organiseren in Rotterdam na het schietincident bij festival Sunset Grooves in Hoek van Holland. Leen Steen doet het, omdat zijn label Tocado Records 12,5 jaar bestaat en hij mensen graag wil laten horen welke toffe dingen er gebeuren in zijn Rotterdam. De gemeente vindt het ook nog steeds goed, maar eist in plaats van de geplande twee security medewerkers na de ongeregeldheden in Hoek van Holland nu 15 beveiligers.
 
De kosten die dat met zich meebrengt zijn enorm voor het kleine festival. Steen: “Ik wil niet eens weten wat het kost. Het is een hoop, dat kan ik je wel vertellen. De twee die ik al had, kosten me al pakweg 500 euro. Al krijg ik nu vast kwantum korting.”

De kosten voor de dertien niet begrote beveiligers worden nu voorgeschoten door Stichting Het Stadspodium, de organisatie die het podium beheert en programmeert. Steen heeft nog geprobeerd de gemeente te overtuigen dat vijftien toch echt een beetje veel is: “Ik begrijp het wel, na dat uit de hand gelopen festival in Hoek van Holland. Maar vijftien! Op 500 mensen!” Juist daar zit het verschil. De politie schat dat er rond de 1500 mensen komen. Steen: “Als ze gelijk hebben, zou dat echt waanzinnig zijn.”

“Je hebt geen keus. Het is natuurlijk paniekvoetbal, maar de gemeente neemt nu geen enkel risico. Ik kan wel zeggen dat ik vind dat de politie de orde moet handhaven, maar dan gaat het feest niet door. En dat is - na alle ellende die we hebben doorstaan - echt geen optie.” Eerder leek het festival al afgeblazen te worden door een klacht van een omwonende. Nadat er vervolgens juist klachten kwamen over het afzeggen, kreeg het festival alsnog een vergunning.

Afzeggen was dus geen optie, zegt Steen. Eigen mensen inzetten ook niet, aldus de organisator: “Meer dan de helft van de mensen die komen, ken ik. Als er al akkefietjes zouden ontstaan, hadden we die ook best zelf kunnen oplossen. Maar je mag alleen gecertificeerd beveiligingspersoneel inzetten.” En wat als het nu keihard regent en er geen hond komt? “Dan wil ik dat die vijftien beveiligers de vijftien bezoekers droog houden met paraplu’s.”

Tocado Festival
zaterdag 29 augustus vanaf 13:00,
het Grote Markt Plein in Rotterdam.

Met: Jugend, Pony Pack, Harry Merry, The Monroes, Yoshimi, The Suicidal Birds, Skinnerbox, The Stilettos, Lushus, Mark Lotterman Band en Stöma.