'Gemeente en politiek weten geen donder van Rotterdams popcircuit'

Muzieksector praat Rotterdam bij over het wel en wee van de pop in de stad

Rotterdamse politici en bestuurders praten de laatste maanden wat af over de toekomst van de popsector in de stad. Het probleem is dat de meeste vertegenwoordigers bar weinig afweten van het circuit, vindt de SP Rotterdam. In Waterfront is daarom vanavond een hoorzitting, waarin twintig vertegenwoordigers van de popsector uitleggen wat er mis is en hoe het verder moet met de pop in Rotterdam.

Muzieksector praat Rotterdam bij over het wel en wee van de pop in de stad

Het is binnen de Rotterdamse gemeenteraad en het gemeentebestuur droevig gesteld met de kennis over de popsector van de stad. Dat vindt de SP Rotterdam, op wiens initiatief daarom een openbare hoorzitting plaatsvindt, vanavond in poppodium Waterfront. Zo’n twintig prominenten uit de popwereld leggen aan de gemeenteraad en wethouder Kaya van cultuur uit wat er aan de hand is binnen het Rotterdamse popcircuit. Ook geven ze hun visie op wat er in de toekomst moet gebeuren, met het oog op het nieuwe popbeleid dat de gemeente aan het ontwikkelen is. “Het is ook een stok achter de deur om tegen de wethouder te zeggen: ‘schiet nou op met die nota”, zegt SP-medewerker Edwin de Voigt. ”Want er is momenteel helemaal geen popbeleid in Rotterdam. Er is geen visie.”

Onder de twintig sprekers bevinden zich VNPF-directeur Berend Schans, Tocado Records-baas Leen Steen, horecaondernemer Ted Langenbach, Dick Pakkert van Rotown en SP Tweede Kamer-lid Arda Gerkens, die de landelijke popnota geschreven heeft. Hun uitleg over en visie op het wel en wee van de Rotterdamse pop is broodnodig, zegt Edwin de Voigt van SP Rotterdam. “De wethouder en gemeenteraad weten er geen donder van, dat wordt ontzettend overschat. Nu zullen ze uit de sector zelf horen wat er allemaal gaande is. Op gegeven moment helpt papier niet meer, dan moet het een keer face to face.”

De Voigt, die vanuit de SP deelneemt aan het reguliere overleg binnen de popsector, heeft al enigszins in kaart gebracht wat de gasten zullen vertellen en wat de wensen zijn. “Er zal veel gesproken worden over samenwerking, bijvoorbeeld op zakelijk niveau of over samen programmeren om grotere namen binnen te halen. Die gaan nu naar Amsterdam of zelfs naar dorpen waar ze een goeie graanschuur hebben. Verder zullen ze het hebben over het plan van een verzamelgebouw, waar kleine clubs nog kunnen programmeren naast hun eigen toko.”

Veel tijd om een punt te maken is er niet. De insprekers krijgen vijf minuten om uit te leggen waar het heen moet met hun eigen organisatie en het Rotterdamse popbeleid. De Voigt: “Daarna is er voor de politici en de cultuurraad nog vijf minuten om te praten over hoe de gemeente dingen moet doen voor de sector en wat er in het verleden fout is gegaan. Het uiteindelijke doel is dat de gemeente en de Rotterdamse Raad Voor Kunst En Cultuur hier wijzer worden. En dat de wethouder straks perfect weet uit te leggen hoe het popbeleid van de gemeente Rotterdam eruit moet zien.”

Beluister het interview met Edwin de Voigt in Dubbel Check.