Gemeente Rotterdam draait sluiting Baroeg niet terug

"Het had net zo goed zes maanden kunnen zijn"

De gemeente Rotterdam draait de beslissing om poppodium Baroeg drie maanden te sluiten niet terug. Burgemeester en wethouders blijven erbij dat de medewerkers van de zaal nalatig zijn geweest toen er binnen tijdens de avond Night Of The Punks een vechtpartij met dodelijke afloop uitbrak.

"Het had net zo goed zes maanden kunnen zijn"

Burgemeester en wethouders in Rotterdam draaien de beslissing om poppodium Baroeg drie maanden te sluiten niet terug. Enkele politieke partijen, waaronder de SP en Leefbaar Rotterdam, hadden hier donderdag bij het college op aangedrongen. Zij vrezen namelijk dat de tijdelijke sluiting wel eens de doodsteek voor Baroeg kan betekenen, omdat het festival Baroeg Open Air nu niet door gaat. Dit is een belangrijke bron van inkomsten voor het podium.

Het gemeentebestuur is echter onvermurwbaar: na de vechtpartij van twee weken terug met een dodelijk slachtoffer moet Baroeg drie maanden dicht vanwege aantasting van de openbare orde en veiligheid, nalatigheid en het afwijken van de exploitatievergunning. In dat licht valt drie maanden nog mee, suggereert gemeentewoordvoerder Richard Andriesse: ”Het had net zo goed zes maanden kunnen zijn.” Op een exploitatievergunning staan namen van beheerders, van wie er tijdens openingsuren minstens een aanwezig moet zijn. Dat was volgens de politie niet het geval, zegt Andriesse. “Daarnaast had de exploitant slecht ingeschat wat voor publiek er op Night Of The Punks zou afkomen. Er was onvoldoende beveiliging aanwezig. Bovendien heeft de politie van getuigen begrepen dat er niet is ingegrepen tijdens de vechtpartij.”

Volgens Baroeg zwaait de gemeente met een verouderde exploitatievergunning, waar namen op staan van mensen die niet langer bij het podium werken. Andriesse weet van niets: “Wij hebben de laatste tijd geen nieuwe vergunningsaanvraag of wijzigingen van Baroeg ontvangen.” Een vergelijking met de dodelijke schietpartij voor de deur van de Maassilo van eind vorig jaar gaat volgens de woordvoerder niet op: “Die voldeden aan alle vereiste veiligheidsvoorschriften en bovendien was dat buiten, voor de deur. In Baroeg werd iemand binnen doodgeslagen, dat maakt een heel groot verschil.”

De mogelijkheid dat de sluiting van drie maanden Baroeg de kop kan kost, speelt niet mee bij de sluiting. Andriesse: “Het is niet consequent om te zeggen: nou, dat café kan het financieel wel hebben als we het drie maanden sluiten. Die andere zaal niet, dus laten we die maar open houden. Daar houden we ons dus niet mee bezig.” Baroeg beraadt zich nog op juridische stappen tegen het besluit. Of dat zin heeft, is de vraag: het voorbereiden van een rechtszaak zou enkele maanden in beslag nemen.