Dordrechts Bibelot ziet verhuizing naar muziekverzamelgebouw vol vertrouwen tegemoet

Directeur Van Wijngaarden: “Als het om 22 miljoen euro gaat, weet je dat er politieke discussie komt”

Oude poptempels in nieuwe jasjes, 3VOOR12 volgt de gang van ‘fietsenstalling met podium’ tot ‘betonnen design bunker’ van menig zaal vol belangstelling. De Dordtse popzaal Bibelot bestaat inmiddels 25 jaar en in de Drechtstad bestaat sinds 2003 de wens om te verkassen naar het Energiehuis. In 2008 moet de verhuizing plaatsvinden. Maar er is nog een probleempje: een tekort van 11 miljoen euro. En dus komen commerciële partijen in het vizier.

Directeur Van Wijngaarden: “Als het om 22 miljoen euro gaat, weet je dat er politieke discussie komt”

Na 25 jaar in het pand aan de Wijnstraat in hartje Dordrecht doorgebracht te hebben, kwam het bestuur van popzaal Bibelot er in 2003 achter dat de zaal niet meer voldeed aan de eisen van deze tijd. Een slechte akoestiek, overlast in het centrum van de stad en het niet meer kunnen voldoen aan de arbo-eisen deden de roep om een nieuw pand versterken. Daarnaast wil Bibelot een podium met een regionale aantrekkingskracht worden, iets dat uit onderzoek haalbaar blijkt. Om meer publiek te trekken heb je grotere bands nodig, en om die te trekken, is een grotere zaal nodig. Het is een gedachte die ook leeft bij bijvoorbeeld Patronaat in Haarlem, Doornroosje in Nijmegen en zelfs Nighttown in Rotterdam.

Inmiddels heeft Bibelot het Energiehuis, 700 meter verderop, toegewezen gekregen, waar het samen met Stichting ToBe een nieuw onderkomen hoopt te vinden. Er is nog wel één probleempje: het potje van 11 miljoen dat de gemeente heeft gereserveerd voor Bibelot blijkt nog niet genoeg om het pand casco op te leveren. Er is namelijk nog een portie van 11 miljoen nodig om het podium klaar voor exploitatie te krijgen.

Dit voorjaar neemt de gemeente een besluit over het tekort. Er wordt inmiddels gekeken naar het binnenhalen van een commerciële partner, aldus de woordvoerder van cultuurwethouder Spigt van de gemeente Dordrecht. Het energiehuis zal voor driekwart door Bibelot en Stichting ToBe gevuld worden. Daarnaast is er een grote hal waar losse evenementen georganiseerd kunnen worden. Directeur David van Wijngaarden van Bibelot: “Die commerciële partners zouden horeca-exploitanten kunnen zijn, een brasserie of een cateraar. Maar het is uitgesloten dat Bibelot de eigen horeca uit handen geeft. Dat willen we zelf houden.”

Het is denkbaar dat er zoveel commerciële partners in het pand moeten deelnemen, dat dit ten koste gaat van een van de twee zalen die Bibelot in eerste instantie toegewezen heeft gekregen. Woordvoerder De Jonge: “Maar het is niet zo dat het geld van de gemeente in het energiehuis wordt gestoken en dat uiteindelijk Bibelot de overstap niet kan maken. Het is ooit om het poppodium begonnen, dus moet Bibelot erbij.” Van Wijngaarden is niet bang voor een commerciële partner: “Ze mogen ook een zaal van ons huren, mocht dat nodig zijn. Het mag natuurlijk niet zo zijn dat wij ook de zalen moeten huren en dat dit niet kan omdat zij er al een activiteit in geboekt hebben.”       

Van Wijngaarden weet inmiddels waar hij aan begint. “Een dergelijke verhuizing is moeilijk, maar ik ben niet pessimistisch. Vol belangstelling heb ik alle verwikkelingen bij andere nieuwbouw- en verhuisplannen van andere popzalen gevolgd. Er kan heel wat fout gaan, en bij ons zal het echt niet foutloos gaan. En als het om 22 miljoen euro gaat, weet je dat er veel discussie zal losbarsten. De huisvestingslasten zullen stijgen, evenals de personeellasten. We moeten alles goed doorberekenen en een huurgarantie krijgen. Maar blijven zitten op de oude locatie is geen optie meer.” 

Momenteel is de capaciteit van Bibelot 600 bezoekers. In het energiehuis stijgt dat aantal naar 800 en beschikt Bibelot ook over een kleine zaal waar 300 mensen ingaan en die wordt gerund met de Popcentrale, een onderdeel van Stichting ToBe.