Rotown viert 20-jarig bestaan Rotown viert 20-jarig bestaan

"Popliefhebbers moeten ook eten en koffie drinken"

Rotown viert 20-jarig bestaan

"Popliefhebbers moeten ook eten en koffie drinken"

In mei is het feest in Rotown te Rotterdam. Want het poppodium met café en restaurant aan de Nieuwe Binnenweg bestaat 20 jaar. Dat wordt gevierd met optredens van populaire bands als The View en The Veils en een DVD waarmee de kijker 20 jaar Rotown kan herbeleven.

"Popliefhebbers moeten ook eten en koffie drinken"

Veel popliefhebbende ogen in Rotterdam zijn al maanden gericht op het gesloten Nighttown, maar voorlopig laat heropening op zich wachten. Dus is het maar goed dat de komende weken kleine broertje Rotown al hun aandacht opeist. Want het ooit als muziekcafé begonnen poppodium aan de Nieuwe Binnenweg bestaat in mei 20 jaar, en natuurlijk wordt dat gevierd. Onder meer met flink wat bekende bands op het podium en de presentatie van de DVD “20 jaar Rotown.”

“Jaja, zonder Nighttown is Rotown het oudste, levende poppodium in het centrum van de stad.” Joey Ruchtie, sinds twee jaar programmeur van Rotown, zegt het niet zonder trots. Al is het niet direct veel drukker geworden aan de Nieuwe Binnenweg, dat Nighttown dicht is heeft Ruchtie zeker gemerkt. “In de media is er in ieder geval meer aandacht voor de concerten die we organiseren.” In de maand mei mag het bandprogramma er dan ook zeker zijn, met optredens van onder meer The Veils, The View, Andrew Bird, ShitDisco en Built To Spill.

Op vrijdag 4 mei begint de viering van het jubileum met een bezoekje van burgemeester Ivo Opstelten en een optreden van Susanna and The Magical Orchestra in de naastgelegen Paradijskerk. De zaal hoopt vaker concerten te houden op die plek. “Zo’n kerk met zitplaatsen is perfect voor concerten die minder goed passen in de setting van Rotown.” Op 4 mei staat ook de presentatie van de DVD “20 jaar Rotown” op het programma. Dit is een documentaire gemaakt door David Kleijwegt, die diverse anekdotes bevat over de geschiedenis van Rotown. Ruchtie heeft zo zijn eigen anekdote: “Live was hier een keer te gast voor een persdag. Ze wilden ook optreden, maar dat mocht niet van de agent. Toen hebben ze met een cd’tje op nog staan playbacken. Heel pijnlijk.”

Mochten er nog twijfels bestaan dat Rotown na 20 jaar geen echt poppodium is, maar een eetcafé waar af en toe een bandje speelt, dan neemt Ruchtie ze graag weg. “Dat is juist de kracht van Rotown, al is het natuurlijk als muziekcafé begonnen. Nu kun je er overdag een kopje koffie drinken en ’s avonds eten. Maar we zijn beslist geen gewoon eetcafé, omdat we zo’n goed programma bieden. We hebben zeker 130 shows per jaar. Popliefhebbers moeten toch ook eten en een kopje koffie drinken? Wat dat betreft zijn we ook een ontmoetingsplek waar gelijkgestemden elkaar kunnen treffen.”

Wat de programmeur betreft is de capaciteit van 250 bezoekers bij concerten na al die jaren nog steeds ideaal. Groter worden is daarom geen ambitie. “Rotown is juist groot geworden door klein te blijven. Dat is wel eens lastig met bands die een hele productie bij zich hebben, met bewegende lichten en zo. Dat gaat bij ons niet altijd. En misschien is een band als Johan ook te populair voor de capaciteit Rotown. Maar daarom hebben ze laatst twee concerten bij ons gedaan en dat pakte prima uit.”

Beluister het hele interview met Joey Ruchtie in Dubbel Check.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Rotterdam