Hollandse Nieuwe The Madd brengt oud brood op een hippe manier Hollandse Nieuwe The Madd brengt oud brood op een hippe manier

"Snelle auto's en lekkere wijven zijn nog steeds heet en hip"

Hollandse Nieuwe The Madd brengt oud brood op een hippe manier

"Snelle auto's en lekkere wijven zijn nog steeds heet en hip"

Nederbeat hartstikke dood? Niet als het aan Hollandse Nieuwe The Madd uit Rotterdam ligt. De band zit tot over de oren in de sixties en dat hoor je aan de gitaarpop van The Madd. Zanger Dave Mellaart praat met 3VOOR12 over brood van gisteren, bloempotten en de interesse van platenlabel Excelsior.

"Snelle auto's en lekkere wijven zijn nog steeds heet en hip"

Wees ze er dankbaar voor of niet, de vier heren van Hollandse Nieuwe The Madd blazen die goeie ouwe vaderlandse Nederbeat uit de sixties nieuw leven in. En dan komt The Madd niet eens uit “Beatstad nummer 1” Den Haag, maar uit Rotterdam. Hun eerste label Stardumb Records (oa. The Apers) voorzag de debuut-ep The Madd Are Left Behind zelfs van het aloude predikaat Beat From Holland. Precies zoals label CNR dit in de jaren zestig deed met een reeks Nederlandse beatsingles.

Toch maakt The Madd voor de release van de debuut-cd hoogstwaarschijnlijk de overstap naar Excelsior. Zanger/gitarist Dave Mellaart is erg blij met de interesse van het label. “In augustus gaan we met ze in zee en daar kan heel veel uitkomen. Stardumb heeft zeker deuren voor ons geopend, maar ik denk dat Excelsior uiteindelijk meer voor ons kan doen.”

WIE OF WAT IS THE MADD?
“Een Rotterdamse beatgroep die hele goeie muziek speelt voor meisjes en jongens.”

HOE VAAK OEFENEN JULLIE?
“Twee keer in de week. We zijn er serieus mee bezig.”

SERIEUS? WAAROM DAN TOCH DIE NAAM, THE MADD?
”Joh, geen idee. Dat heb ik gewoon spontaan bedacht, het was een ingeving. Vreemd misschien, maar we zijn echt serieus hoor.”
Hebben jullie iets te maken met The Dam uit Amsterdam?
“Helemaal niets. Hoewel, Ronnie Splinter van The Outsiders is de gitarist van die band en hij heeft wel meegespeeld op onze eerste single. Maar dat is puur toeval.”

HET OORDEEL VAN 3VOOR12: MMM, LEKKER! BROOD VAN GISTEREN!
“Ik heb zelf liever een vers broodje. Oud brood is alleen lekker als je het roostert. Maar goed, er zit natuurlijk wel een kern van waarheid in. We hebben een linkje met de sixties, maar het is wel onze bedoeling om dat op een hippe manier te brengen. Zelf zit ik tot over m’n oren in de sixties. Muziek uit die tijd is eerder een tijdloos iets. Het ging toen over snelle auto’s en lekkere wijven. Een jongerencultuur die toen heel heet en hip was, maar dat is vandaag nog steeds zo. Het is moeilijk uit te leggen.”

KEUZES:

DE BEATLES, DE STONES OF ONE HIT WONDERS?
”De Beatles natuurlijk, de beste band aller tijden. Maar de Stones vind ik ook verschrikkelijk goed en iets nieuwers als The Hives ook. Het is lastig daar uit te kiezen, voor van alles is wat te zeggen.”

LELIJKE EIGEN OPNAMES OF EEN VETTE SIXTIESSAMPLE GEBRUIKEN?
“Dan zou ik een lelijke, eigen opname gebruiken. Iets bewerken wat al een keer is uitgekomen vind ik een beetje lullig. Het gaat mij erom dat je op een eigen manier met dingen aan de haal gaat, je moet niet klakkeloos willen kopiëren.“

VET, GEL OF EEN GOEIE BLOEMPOT?
“Een goeie bloempot natuurlijk, met stip op 1.”

WAAROM MAKEN JULLIE EIGENLIJK MUZIEK?
”Ik zit al sinds m’n vierde helemaal in de muziek. Het is alles voor me’

WAT WILLEN JULLIE MET JE MUZIEK BEREIKEN?
“Ik wil eigenlijk niets anders doen dan overal heel veel spelen.”

WAAR SPELEN JULLIE BINNENKORT?

“Vrijdag 27 april in 013 en zondag 29 april in Maloe Melo in Amsterdam”

WAAROM MOET IEDEREEN NAAR THE MADD KOMEN KIJKEN?
”Omdat het verschrikkelijk gezellig is als we spelen! The Madd is een en al actie, het is continu vlammen.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Rotterdam