Ladyfest in Rotterdam Ladyfest in Rotterdam

Maar mannen zijn ook welkom

Ladyfest in Rotterdam

Maar mannen zijn ook welkom

Riotgrrrrll Elle Bandita, Riplet-drummer Valesca en Marie Celeste-gitarist/zanger Hilde zijn de hoofdorganisatoren van LadyFest. Drie dagen lang optredens van 'niet voor de poes vrouwenbands', dj's en vormgevers. Bezoekers kunnen workshops volgen, zoals de dj-workshop van Lady Aïda, of meedoen aan Dizzkuz 'Hoe organiseer ik een festival'.

Maar mannen zijn ook welkom

LadyFest is voor het eerst georganiseerd in de VS. Het festival bood een platform voor vrouwelijke artiesten waaronder muzikanten, ontwerpers en filmers. Tijdens het succesvolle eerste LadyFest werden bezoekers uit Amerika en Europa gekieteld om een soortgelijk festival in hun eigen woonplaats neer te zetten. Zes jaar later, en heel wat LadyFests rijker, spreken we de organisatoren van het eerste Rotterdamse LadyFest in de toekomstige standplaats Waterfront.
 
 
 
Hilde Westerink is zanger en gitarist bij Marie Celeste. Ze heeft al heel wat LadyFests meegemaakt en is de drijvende motor achter de Rotterdamse versie die 27, 28 en 29 oktober plaats zal vinden. Hilde: "In 2001 heb ik met mijn toenmalige band Lady Die op LadyFest Glasgow gespeeld. We hebben drie dagen op het festival rondgebanjerd en dat was een geweldige ervaring. Op een festival heb je al gauw een intiem soort verbondenheid. Op LadyFest was dat nog véél sterker." Hilde's ogen glinsteren en met een gelukmakende glimlach vervolgt ze haar verhaal: "We waren zo geïnspireerd dat ik samen met Manuela in 2002 een LadyFest in Amsterdam heb georganiseerd. Het jaar daarna is het idee weer door andere opgepakt. Ik ben onder andere naar LadyFest Berlijn en Madrid geweest". 

Riplets Valesca en Ryanne alias Elle Bandita hebben nooit een LadyFest meegemaakt. Waarom doen ze mee? Ryanne: "Ik ben al heel lang met meidenbandjes bezig. Ik ben bij dit LadyFest onder andere verantwoordelijk voor het boeken van bands. We hebben, nu het programma zo goed als rond is, nog honderden aanvragen liggen van meidenbands die willen komen spelen. Er wordt wel gezegd dat we geen buitenlandse acts kunnen krijgen, maar da's absoluut niet zo. Het is al moeilijk een keuze te maken uit zoveel Nederlandse getalenteerde inzenders. We zijn blij dat we de buitenlandse bands niet in onze selectie hoefden op te nemen. We zullen veel bands met elkaar in contact brengen." Ryanne verstomt na zoveel serieus geleuter en schiet in de lach: "Ik ben trouwens ook bezig met de softpornofilms die we gaan vertonen."

Tijdens LadyFest zullen de bands Lushus, Marie Celeste, Dusty Blinds, Ching Chong Song (USA), Kevin Blechdom (D), Displayed, Link, The Fatwa's, Cheap Thrills, Fitts For Fight, Legoparty en dj's Ovary Action (N), Elle Bandita, Lady Aïda, Hotlipz & Jane spelen. Ryanne: "Ja, en de zondag wordt een vette Hardcore Metal-avond met Siren, Mindscan, Robotnicka en Tigerstring." Geen Riplets op vrijdag of zaterdag? Ryanne: "Nee, dat zou wel een al te grote egotrip worden." Valesca: "Ik denk dat we onze handen vol hebben die dagen."

Naast bands beleven kun je ook nog een workshop dj-en met Lady Aïda, radical cheerleading en het maken van Fanzines, oftewel DIY-blaadjes met Ovary Action maken. Op zaterdag is er in samenwerking met Dizkuzz een workshop/discussie 'Hoe organiseer ik een festival'. Verder zijn er films en kunst te zien. LadyFest Rotterdam is dan wel een festival georganiseerd door vrouwen, maar schuw niet om als luldrager 27, 28, 29 oktober WaterFront binnen te stappen. De kracht van LadyFest zit hem juist in de diversiteit aan mensen die het festival aantrekt.
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Rotterdam