Plaatrecensie: Accidental Sea – Another Year en Desires|Empires (EP’s) Plaatrecensie: Accidental Sea – Another Year en Desires|Empires (EP’s)

Rotterdamse muzikant zorgt voor fijne folk op twee nieuwe EP’s

, Tekst: Reinier van der Zouw

Plaatrecensie: Accidental Sea – Another Year en Desires|Empires (EP’s)

Rotterdamse muzikant zorgt voor fijne folk op twee nieuwe EP’s

Tekst: Reinier van der Zouw ,

Accidental Sea, het alias van de Rotterdamse muzikant Remco van Elsacker, bracht afgelopen maand maar liefst twee nieuwe EP’s uit. Another Year en Desires|Empires heten ze, samen bevatten ze tien nummers en zijn ze goed voor bijna vijftig minuten luisterplezier. Dat is genoeg voor een volwaardig album, dus het is opmerkelijk dat van Elsacker er voor gekozen heeft om dit materiaal te verspreiden over twee EP’s.

Desires | Empires

Desires | Empires

Dat zou een logische keuze zijn als beide EP’s een radicaal verschillend geluid lieten horen, maar dat valt eigenlijk best mee. Toch zijn er wel subtiele verschillen. Another Year is een pure folkplaat die doet denken aan Bon Iver. Desires|Empires laat een wat breder klankenpalet horen en doet wat denken aan de richting die Radiohead neemt op diens nieuwe album A Moon Shaped Pool. Toch is de basis van de sound op beide EP’s hetzelfde en zijn alle nummers door de heldere stem van Van Elsacker duidelijk herkenbaar als Accidental Sea.

Die stem is misschien wel zijn grootste wapen. Zo tilt hij een vrij simpel liedje als het titelnummer van Another Year naar een hoger plan zodra hij halverwege het nummer overschakelt op zijn hemeltergend mooie falsetstem. Van Elsacker heeft een stem die klinkt alsof hij op de radio thuishoort. Hitgevoelige nummers als If You Love Me en het frisse titelnummer van Desires|Empires zouden hem daar ook wel eens kunnen brengen.

 Toch schuurt er iets een beetje. De twee EP’s klinken zoals gezegd dus allebei prima, maar doordat ze allebei de gehele speelduur op hun eigen tempo doorgaan zonder al te veel variatie, worden ze ook allebei ietwat eentonig. Van Elsacker had er voor kunnen kiezen om deze tien nummers gewoon op een LP te zetten en zo wat variatie in de tracklist aan te brengen, door bijvoorbeeld het stemmige With The Birds naast het haast stadionrock-achtige (!) Echo Lake te zetten. Aan de ene kant had dat waarschijnlijk een makkelijker verteerbaar album op geleverd, maar aan de andere kant; als Van Elsacker dit materiaal schijnbaar niet geschikt vind voor zijn debuutalbum, maakt dat wel erg benieuwd naar wat hij daarvoor in petto heeft. 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Rotterdam