Tien jaar Herr Zimmerman

Net even anders

Tekst: Mick Arnoldus ,

Al een compleet decennium timmert Herr Zimmerman aan de weg. In een behoorlijke straal rond Rotterdam zal iedereen hem weleens gezien hebben: de zwarte kater die stuurs kijkend op een rode achtergrond een technofeestje aankondigt. Maar het zijn nooit de technofeestjes waar je al eerder geweest bent. Voorafgaand aan het festival dat het tienjarig bestaan zal markeren hield 3voor12 Rotterdam een interview met Fraulein Z en TanzMan.

We spreken af in Delft, de stad waar het festival plaats vindt. Eigenlijk valt deze plaats niet onder de paraplu van 3voor12 Rotterdam, maar Herr Zimmerman heeft tot nu toe altijd feesten gehouden in Rotterdam, en de drijvende kracht achter al die evenementen en ook dit festival hebben hun roots in de maasstad. De oude lijmfabriek ligt ook nog aan de Rotterdamseweg, dus ruim genomen gaan we ons boekje niet te buiten. Komen we meteen bij de eerste vraag: Hoe zijn jullie op deze locatie gekomen?

Fraulein Z: Tien jaar geleden was deze plek ons ook al opgevallen, toen we op zoek waren naar een plek om de eerste Herr Zimmerman te houden. (De eerste Herr Zimmerman werd in de voormalige vleesfabriek bij Marconiplein gehouden, red.)
TanzMan: Het is geen uitgemolken soort locatie waar veel andere dancefeesten worden gehouden.
FZ: Leuker dan gras ook, elk feest op een buitenlocatie ziet er tegenwoordig hetzelfde uit.
TM: Tenten en hekken.

Eén van de headliners is Vitalic. Een opvallende naam, omdat je hem niet vaak tegenkomt op de Nederlandse festivalaffiches hoewel hij bij veel liefhebbers het hart sneller doet kloppen. De boeking van Vitalic is een eigenzinnige keuze, die past bij Herr Zimmerman. Tegen een soort onofficiële traditie in sluit hij de mainstage af, in plaats van Fraulein Z.

TM: Ja dat klopt. En weet je wat ook leuk is? Op hetzelfde podium staat Al Ferrox. Vroeger hadden die twee samen een label, Vital Ferox, waar ze muziek op uitbrachten. Ze zijn daar na een tijdje mee gestopt, en sindsdien hebben ze nooit meer samen opgetreden!

Het festivalterrein kent drie stages: twee binnen en één buiten. De mainstage binnen wordt bestierd door Herr Zimmerman. Bestemming Onbekend en House of Boys hosten de andere podia. Deze twee Rotterdamse initiatieven passen bij het gevoel dat Herr Zimmerman wilt uitdragen. Wat is dat gevoel eigenlijk ongeveer? En hoe slaag je er in om dat tien jaar lang vol te houden?

FZ: Zolang het leuk blijft blijven wij dit doen.
TM: En zolang het een uitdaging is. We zijn deze feesten toen begonnen omdat de techno die toen veel gedraaid werd ons niet aanstond. Het was allemaal minimal. En eigenlijk zijn we nog steeds bezig alles net even wat anders te doen dan de rest.

Hoe zou je de sound waar jullie naar zoeken willen omschrijven?

FZ: Dat is moeilijk uit te leggen.
TM: Het is een soort eclectische techno, een beetje electro-techno ook wel. Met niet altijd dat standaard techno drafje. We hebben bijvoorbeeld als eerste in Nederland Gesaffelstein geboekt, toen voor nog een paar honderd euro. Dr Lektroluv waren we ook vroeg bij, maar tegenwoordig zouden we hem niet meer zo gauw vragen, omdat hij anders is gaan draaien.
FZ: We zijn die tien jaar ook bezig geweest onszelf uit te vinden. Je moet je wel blijven vernieuwen.

TM: Normaal denken organisaties die feesten produceren: hoe ziet de markt eruit, en wat kunnen wij daarmee?
FZ: Wij denken juist: wat willen wij brengen in de huidige markt.

Het technolandschap verandert continu, hoe veranderen jullie daarin mee?

TM: Wat wij techno vinden is tegenwoordig geen techno meer. Als je op Beatport (grootste online catalogus van elektronische muziek, red.) de muziek zoekt die wij techno noemen moet je vaak onder hardtechno zoeken.
FZ: De scene verandert steeds, en voor ons is het nu lastig iets ertussenin te vinden wat wij bij ons vinden passen. We proberen er hoe dan ook altijd iets speciaals mee te doen.
TM: We hebben bijvoorbeeld een keer Zombie Nation gehad, in Factory010. Toen hebben we het feest een horror thema gegeven. Super leuk was dat, allemaal verklede mensen. Dit was nog lang voor Halloween zo groot werd in Nederland. Het was sowieso ook ergens in de maand april.
FZ: Omdat we altijd iets extra’s ervan maken en het net wat anders doen, is het voor sommige mensen toegankelijker dan de ‘echte’ technofeestjes. Zeker een aantal jaar geleden, toen nog niet al je oude klasgenoten ook naar dat soort avonden kwamen.

Het meest herkenbare beeld van Herr Zimmerman is waarschijnlijk de zwarte kat die altijd op posters en flyers staat. Wat is het verhaal daarachter?

TM: De kat is Herr Zimmerman.
FZ: We wilden het anders aanpakken, dus we gaven het een Duitse naam in plaats van Engels wat je overal zag. En het is geen mens, geen persoon. Dat is ook anders.
TM: Het is uitgegroeid tot iets wat ergens voor staat.
FZ: Bij bezoekers roept het ook veel creativiteit op.
TM: Je kunt zo’n kat ook in allerlei contexten plaatsen. Geen enkel thema waar een kat totaal niet bij zou passen.

Wil je nog meer weten over het Festival? Check dan deze pagina op de website van Herr Zimmerman. En pak gelijk deze pagina mee voor alles over de artiesten die komen!