35 jaar Baroeg: de durf om anders te zijn en te specialiseren 35 jaar Baroeg: de durf om anders te zijn en te specialiseren

In gesprek met Baroeg programmeur Leon van Rijnsbergen

, Tekst: Thomas Harteveld

35 jaar Baroeg: de durf om anders te zijn en te specialiseren

In gesprek met Baroeg programmeur Leon van Rijnsbergen

Tekst: Thomas Harteveld ,

Baroeg viert aanstaande zaterdag het 35 jaar bestaan! De concertzaal aan de Spinozaweg heeft de durf om anders te zijn en zich te specialiseren in harde en alternatieve muziek. Met een kleine staf en een groep van rond de 70 vrijwilligers achter de bar, bij de entree, in de keuken en bij het licht & geluid wordt het podium gerund. Bij het 25 jarig bestaan is het gratis buitenfestival Baroeg Open Air ontstaan. Bij het 35 jarig viert Baroeg feest op de locatie waar het podium de naam aan dankt. Nog altijd zijn er nieuwe ontwikkelingen: harde plastic bekers, een ‘Vrienden van Baroeg’ club om Baroeg verder te helpen en meer concerten op andere locaties.

Op 6 mei 1981 begint Jongerencentrum Baroeg met jeugd- en jongerenwerk. De naam Baroeg komt van het adres: Spinozaweg 300. De voornaam van de filosoof Spinoza is Baruch en dat wordt verbasterd tot Baroeg. Voormalig programmeur Rene Veerkamp durft anders te programmeren en specialiseert zich in de harde genres. De huidige programmeur / directeur Leon van Rijnsbergen vergelijkt de ontwikkeling van hoe Baroeg programmeert met de ontwikkeling van de muziek van de headliner op het 35 jarig bestaan: Enslaved. In het begin stevige metal. In het geval van Enslaved is dat viking black metal. Nu maakt de band nog steeds harde muziek, maar wel met een progressief randje. Dit gaat ook voor Baroeg op. De harde muziek is de kern van de programmering, maar Baroeg is altijd op zoek naar verbreding en verdieping.

Bij het 25 jarig bestaan is Baroeg Open Air (BOA) ontstaan. Het gratis festival in het Zuiderpark naast Ahoy is dit jaar een week eerder: 10 september. Op deze manier kan het podium direct na de zwaarste klus van het jaar het clubseizoen starten (link:  http://baroegopenair.nl/eerste-vier-namen-baroeg-open-air-2016). Op het hoofdpodium richt BOA zich op harde en alternatieve gitaarmuziek. Op de Talent Stage speelt de band die de Metal Battle wint, de Battle 4 BOA winnaar van volgende week zondag 15 mei en 1 band die Baroeg uitkiest. Daarna wordt dat podium omgebouwd tot Electronic Stage. Wat laat zien dat Baroeg ook oor heeft voor hardere elektronische muziek. Vanwege verscherpte geluidseisen kunnen de dansavonden momenteel niet meer in Baroeg zelf plaatsvinden.

Nog altijd zijn er nieuwe ontwikkelingen in Baroeg: harde plastic vervangen al een aantal weken de milieuvervuilende wegwerpbekers De ‘Vrienden van Baroeg’

De groep (link: http://baroeg.nl/vriendenvanbaroeg) is niet alleen opgericht om Baroeg financieel te ondersteunen, maar ook om de fans en sympathisanten van Baroeg meer aan het podium te binden. Ook komen er meer avonden op andere locaties. De concerten van Therion en Ensiferum & Fleshgod Apocalypse in de Maassilo zijn voor veel mensen de eerste kennismaking met Baroeg geweest. 

Zaterdag speelt op het 35 jarig bestaan een speciale ‘Vrienden van Baroeg’ All Star Band met veel bekende lokale artiesten die ambassadeur zijn voor de Vrienden Van Baroeg (o.a. Rob van der Loo van Epica en Ryanne van Dorst van Elle Bandita). Verder op het programma staan: de rockers Red Vultures, Stonerrockers van Komatsu, de dark soul band Dario Mars & The Guillotines, classic doom band Trouble en headliner viking / progressive metal band Enslaved (die hun eigen 25 jarige bestaan vieren). 

Lees hier meer over Baroeg en welke bands er binnenkort spelen: http://baroeg.nl/programma/

Baroeg zoekt altijd vrijwilligers. Lees hier meer over het vrijwilligerswerk in Baroeg: http://baroeg.nl/info/vrijwilligers/

Heb je tips, verbeteringen of wil je helpen bij 3voor12 Rotterdam? Mail naar redactie3voor12rdam@gmail.com

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Rotterdam