“We maken geen hippe muziek” “We maken geen hippe muziek”

Interview met Standup ‘69

, Tekst: Rolf Eijgenraam Foto's: Christel de Wolff

“We maken geen hippe muziek”

Interview met Standup ‘69

Tekst: Rolf Eijgenraam Foto's: Christel de Wolff ,

De Rotterdamse band Standup '69 lanceert op 18 maart de nieuwe EP 5x69; de tweede plaat die de band uitbrengt. Op de nieuwe EP gaat Standup '69 door met het volgen van hun eigen lijn. In eerste instantie zou de band in korte tijd vijf singles willen uitbrengen, maar uiteindelijk hebben ze er toch voor gekozen om de nieuwe nummers te bundelen. “Doordat we begonnen met het idee om de nummers allemaal los uit te brengen, zijn we ook per nummer verschillende kanten van onze sound gaan verkennen”, aldus Willem-Pieter. “Maar uiteindelijk is het wel één geheel geworden.”

Stijl

De drie muzikanten vinden hun muziek zelf maar moeilijk in een hokje te plaatsen en doen dat liever ook niet. De band zoekt de middenweg tussen alternatieve, psychedelische en garage rock. We spraken met twee van de drie bandleden: Emmy Kadee (frontvrouw/toetsenist/gitarist) en Willem-Pieter Zoutendijk (gitarist). “Wij vinden het belangrijk om als band je eigen visie te volgen”, aldus Willem-Pieter. “Al is dat soms wel zwaar, het gaat niet altijd even makkelijk omdat we geen hippe muziek maken.” “Af en toe moeten we op onze lip bijten en doorzetten”, vertelt Emmy.

Spanning tijdens opnames

“Ik denk dat we ons zowel als band als persoonlijkheden hebben ontwikkeld tijdens het maken van deze EP”, stelt Emmy. “Dat is iets waar ik heel trots op ben.” Tijdens het schrijf- en opnameproces liepen de frustraties en spanningen af en toe hoog op tussen de drie. “Soms komt er iemand met een idee dat diegene heel tof vindt. Vervolgens gaat een ander er mee aan de haal en wordt het opeens iets héél anders. Dat is soms erg frustrerend en spannend”, vertelt Emmy, “sommige nummers zijn al ruziënd tot stand gekomen.” “We proberen altijd elkaar te pushen om het beste te bereiken. Dat is soms best intensief. Maar uiteindelijk heeft het er voor gezorgd dat we iets hebben gemaakt wat wij alleen met z’n drieën hadden kunnen maken”, stelt Willem-Pieter. “Het is niet wat ik zou kunnen maken of wat Emmy of Bruno (Vogel, de drummer) afzonderlijk hadden kunnen maken, maar écht iets wat alleen Standup '69 kan maken.”

Persoonlijkere nummers

De band heeft zich niet alleen ontwikkeld op muzikaal gebied, ook tekstueel heeft zangeres Emmy Kadee het anders aangepakt. “Voorheen zong ik vaak over fantasieën”, aldus Emmy Kadee. “Dat was relatief makkelijk, want wat maakt het uit als mensen je fantasieën raar of stom vinden. Haha, wat zou mij dat boeien.” Voor de nieuwe EP heeft de zangeres teksten geschreven die voor haar persoonlijk meer betekenen. “Dat vond ik wel spannend. Het is best moeilijk om over dingen te zingen die je persoonlijk direct aangaan. Ik denk dat ik op dat punt ook echt vooruit ben gegaan.” Wat haar nieuwe teksten precies inhouden, wil Emmy niet loslaten. “Nee, zou je dat niet willen vertellen?”, probeert Willem-Pieter haar nog over te halen, hij kent de diepere gedachte achter de teksten duidelijk wel. “Nee, het is toch aan mensen zélf wat zij daaruit halen. Ze mogen er zelf hun betekenis aan geven”, besluit Emmy. En zo blijft de persoonlijke aanleiding voor de verandering die ze doormaakte als tekstschrijver in het midden.

Publiek

Psychedelisch, alternatief, garage. Je zou denken dat het voor een band met zo’n uiteenlopende sound vast ook moeilijk is een eigen publiek te vinden. Toch lijkt de muziek aan te slaan. De band won twee keer de publieksprijs van het Eendrachtsfestival en won als kers op de taart ook nog de publieksprijs van de SENA Grote Prijs van Rotterdam. “We snappen niet hoe dat gelukt is”, vertelt gitarist Willem-Pieter. “Het is namelijk niet zo dat we hippe muziek maken, dat is niets voor ons. Het is dan wel heel tof om te zien dat je tijdens een optreden op het Eendrachtsfestival begint met een halfvol café, maar dat de mensen die binnenkomen wel blijven en echt naar je luisteren.”

Show

“We zijn geen feestband”, stelt Willem-Pieter. “Nee, het is niet zo dat mensen naar onze shows komen en keihard gaan moshen”, voegt Emmy daaraan toe. Met die gedachte in het achterhoofd gingen de muzikanten op zoek naar een andere manier om hun aanstaande releaseshow aantrekkelijker te maken voor het publiek. “We willen al een hele tijd iets doen met visuals”, vertelt Emmy Kadee. “We willen ons publiek meetrekken in dezelfde space waar wij zelf in zitten”, aldus Willem-Pieter, “daar kunnen visuals erg bij helpen.” Wat voor beelden de band precies op zich laat projecteren, geven de twee niet prijs. “Het wordt een aanvulling op de sfeer van de muziek en het optreden. Je moet dus niet verwachten dat er een video speelt die aansluit op de muziek”, aldus Willem-Pieter. “Nee het is niet alsof we een lyric video laten meedraaien met de gig, haha”, grapt Emmy. “Het tofste zou zijn dat het publiek door de muziek en visuals meegevoerd wordt en dan aan het einde van de show zoiets heeft van ‘wow, wat is er net gebeurd?’ Ja dat zou écht heel vet zijn”, stelt Willem-Pieter zich hardop voor.

Visueel

Op visueel gebied doet Standup ‘69 veel meer. Ze hebben namelijk al drie clips uitgebracht van de aankomende EP. Meest recentelijk de video van ‘Insane’, die gisteren werd gepubliceerd. “Dit was de eerste keer dat we echt met een onafhankelijke en professionele partij de video gemaakt hebben”, vertelt Willem-Pieter, “daar zijn we erg blij mee. We willen niets af doen aan de vorigen met wie we samengewerkt hebben, maar je merkt het verschil wel.”

Presentatie

De releaseshow vindt op 18 maart plaats in podium WORM. In het voorprogramma staan garagerockers van Abdomen uit Leeuwarden en psychedelische popband The Gully Flowers uit Delft. “We hebben expres bands uitgezocht die ook hun eigen ding doen”, aldus Willem-Pieter, “misschien passen ze muzikaal niet helemaal bij ons, maar wel qua visie.”

Kaartjes in de voorverkoop kosten 6 euro, mooie bijkomstigheid is dat je dan na de show een exemplaar van de nieuwe 5x69 EP krijgt. Aan de deur zijn kaarten te koop voor 7 euro, dat is dan wel exclusief de nieuwe plaat.

#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Rotterdam