Een paar uur hersenloos los gaan Een paar uur hersenloos los gaan

Interview met Johnny Zuidhof, drummer van Batmobile en organisator van het Brainless Rockin' Fest

, Tekst: Kees-Jan Visser

Een paar uur hersenloos los gaan

Interview met Johnny Zuidhof, drummer van Batmobile en organisator van het Brainless Rockin' Fest

Tekst: Kees-Jan Visser ,

Rockabillyfans in Nederland, maar onder meer ook in Engeland en Frankrijk, hebben het al een tijdje onderstreept in hun agenda staan: zondag 27 maart, Brainless Rockin’ Fest, S.U.R. Rotterdam. Wij spraken Johnny Zuidhof, drummer van Batmobile, hij tekent in zijn eentje voor de complete organisatie van de eerste editie van dit rockabillyfestival. Het wordt een mooi feestje, belooft hij. “Lekker wild en primitief.”

Batmobile @ Scumbash

Batmobile @ Scumbash

Zuidhof komt zeker niet onbeslagen ten ijs als festivalorganisator, want in de jaren ’90 zat hij achter het Monsters of Rockabilly Festival in Noorderligt, Tilburg. Daar kwam na een paar edities een eind aan toen die zaal opging in 013. “Ik had nu zin om het weer eens te doen, maar dan in mijn eigen stad Rotterdam. Mijn compagnon van destijds was er niet voor te porren, dus ik dacht: dan doe ik het alleen.” Bij S.U.R., het voormalige Waterfront, werd hij met open armen ontvangen met zijn plannen. “Een goeie zaal, waar ik vroeger als bezoeker graag kwam”, oordeelt Zuidhof.

Er kan 600 man in die zaal en die animo is er zeker voor het genre. “Sowieso in Nederland, maar zeker ook daarbuiten. In Engeland zijn al veel kaarten verkocht, maar ook in België, Frankrijk en zelfs Rusland, hoorde ik deze week.” De liefhebbers komen naar Rotterdam voor een line-up met King Salami & The Cumberland Three en 56 Killers uit de UK, The Test Pilots uit Zweden, Hola Ghost uit Denemarken en uit eigen land de Milwaukee Wildmen en natuurlijk Batmobile zelf. Allemaal rockabilly dus, maar ook allemaal op hun eigen manier. “Er zijn best wat verschillen binnen het genre”, zegt Zuidhof. “De 56 Killers zijn bijvoorbeeld vrij traditioneel, de Test Pilots spelen neo-rockabilly en de Milwaukee Wildmen psychobilly.”

Dat laatste label wordt ook op Batmobile geplakt. Zuidhof noemt het zelf gewoon “rockabilly op onze eigen manier”. Wat het label ook moge zijn, Batmobile valt al ruim dertig jaar in de smaak van de VS tot Japan. Zuidhof, Jeroen Haamers (zang/gitaar) en Eric Haamers (bas) spelen al sinds 1983 in dezelfde bezetting. “We begonnen in cafés en zaaltjes”, vertelt de drummer. “In ’85 kregen we de kans om een plaat op te nemen bij het Rockhouse Label. En dat had toevallig een goede postorderservice.” Het gevolg: de plaat werd opgepikt en enthousiast ontvangen van Europa tot Japan. Sindsdien tourt Batmobile onvermoeibaar de globe over. “Ja, we zijn met onze neus in de boter gevallen”, zegt Zuidhof. Deze lente komt er een live-dvd uit die een mooi beeld geeft van het tourleven van Batmobile. “En we zijn een nieuw album aan het opnemen dat komend najaar uitkomt.”

Terug naar Brainless Rockin’ Fest. Dat wordt, zoals de naam al zegt, een paar uur lekker hersenloos losgaan. Vanaf 17.00 uur spelen alle bands ongeveer een uurtje. Tot ongeveer 01.00 uur, waarna een DJ nog even doordraait. Ook niet onbelangrijk: Hans Worst bakt er hotdogs. Kaarten (27,50) zijn nog onder meer nog te koop via de Batmobile webshop http://batmobilewebshop.com/ en aan de deur (30 euro) van S.U.R. aan de Boompjeskade.

In Rotown is op zaterdag 26 maart een pre-party: https://www.rotown.nl/agenda/brainless-rockin-fest/

#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Rotterdam