Pre-Party Eendracht Festival 7.0

Barstend van het talent

Foto's: Marcel van Leeuwen Tekst: Thomas Harteveld ,

De pre-party van Eendracht Festival (versie 7.0 ondertussen alweer) barstte los, de voorpret is duidelijk voelbaar. Het barst weer van het Rotterdamse talent rondom het Eendrachtsplein en Kabouter Buttplug waarbij zo'n 20 Rotterdamse organisaties een podium hosten. Waaronder De Likt, Bird, Grounds, Popronde Rotterdam, Cloudhead & de Popunie. Op de preparty schuiven zij allemaal 1 act naar voren.

The Bullfight mag het bal openen in Rotown. Het podium staat gelijk goed gevuld met ervaren Rotterdamse muzikanten als Mark Ritsema van Spasmodique. Het album La Chasse uit 2015 word flink geprezen in de media. De vergelijkingen met de stem van Nick Cave kan je ook goed horen. De muziek kan omschreven worden als Folk/ Americana met een duistere rand. De sound grijpt en pakt aandacht, zeker met songs als Jenny Got A Gun & Astonishing Blue.

Treehook is de grote onbekende in Rotown vanavond. Vooraf is er alleen een clip met Giel Beelen Maskers te vinden en een flinke bak Noise Rock in het nummer Some. Treehook gaat verder waar de De Staat na Witch Doctor op houd. De harde bassen & scherpe drums zijn vergelijkbaar met Lightning Bolt & Metz met een meer opgevoerde Stoner sound. Zanger Maric springt, danst en vliegt het publiek in. Hij is blij om op hetzelfde podium te staan als zijn helden. Bij navraag blijkt bijvoorbeld Metz een van die helden, die hij een paar weken terug ook zag in Rotown. Treehook geeft een mooi eerste kennismaking voor het aankomende album. 

Dat Venus Tropicaux vrienden is met Rats On Rafts is, weten we. Ze openden zelfs als vrij nieuwe band de releaseparty van Rats on Rafts EP 'Powder Monkey'. Vanavond speelt de drummer van Rats zelfs mee op de keys. De band heeft net een bijzondere clip bij het nummer Nexta uitgebracht die naar meer smaakt. Zangeres Shelley laat haar dans moves zien. Aparte, hoekige Post Punk moves. Volgende week komt de nieuwe clip uit en dit najaar doet de band mee aan de Popronde.

Dieselburner walst over je heen zoals je hoopt dat een Heavy Stoner Rock band met de naam Dieselburner dat doet. Al waterbiddons koppend en luid schreeuwend laat gitarist Barry riffs horen waarop je eindeloos wilt rocken. Zeker bij songs als Pavlov's Dog en The Itch is het moeilijk stil staan. Dieselburner maakt zijn naam waar en zou misschien niet misstaan op een festival als Roadburn. 

De afsluiter in Rotown is Mxrcxl (spreek of schreeuw uit als; Marcel). Mxrcxl doet denken aan Nirvana, Deftones en aan Raketkanon met een flinke Metal saus. Sterke melodien met heftige uitspattingen. Als halverwege een klein vechtpartijtje los barst is de stemming even weg. Na wat afkoeling met een ventilator en het toespreken van het publiek ls de rust is terug gekeerd en zet de band een strakke show voort. Toetsenist en parttime drummer Jasper beweegt furieus op het podium. Als Where Were You? All The Others Were There word ingezet blijkt dat Jasper ook leuk tamboerijn kan spelen. De nummers van het debuutalbum In Alarm beuken live door met rake klappen in de onderbuik. 

Het voorproefje op het echte Eendracht Festival beloofd veel goeds en wij kijken dan ook uit naar het echte werk!