Plaatrecensie: Stringcaster - Picking On You

Waan je even in het Dublin van de zeventiger jaren.

Tekst: Kees Braam ,

The Dubliners spelen de tent plat in een aftandse doch gezellige kroeg waar de menigte vrolijk danst en de drank rijkelijk vloeit. Goed, misschien is dit een overdreven stereotiep beeld van het leven van een folk-muzikant. Toch vormt het een redelijk accurate schets van het gevoel dat het weliswaar Nederlandse Stringcaster met haar plaat “Picking On You” oproept.

In de traditie van de Ierse folk, rockabilly, country en blues bereist het Haags/Rotterdams kwintet Stringcaster diverse continenten. De groep speelde in 2015 in Nashville en deed de Zwarte Cross aan, om maar een paar voorbeelden te noemen. Vijf mannen die met uitzondering van een mondharmonica enkel snaarinstrumenten bespelen laten die beschonken eilanders wel eens even zien hoe het moet. 

Met die attitude gaat de plaat dan ook van start. “Hey”, een kort en opzwepend nummer, is een typisch voorbeeld van de voetjes-van-de-vloer muziek van Stringcaster. Er wordt knap voortgeborduurd op de traditionele stijl van de Ieren. Heel even krijg je het gevoel getuige te zijn van de beroemde dansscene uit “Titanic”, waarin de welgestelde Rose op het benedendek van het schip voor het eerst kennismaakt met de arbeidersklasse waar Jack deel van uitmaakt. Gekkigheid, natuurlijk.

Het is even schrikken wanneer de titelsong van “Picking On You” voorbij komt. Een onvoorstelbaar lage stem werkt van ongeloof in eerste instantie op de lachspieren, maar weet wél te overtuigen. Erg knap wanneer je als vocalist zo’n bereik hebt. Dan volgt de bijzonder originele uitvoering van “Everybody’s Trying To Be My Baby”, een klassieker die we allemaal zo goed kennen van een zeker viertal uit Liverpool. De draai die Stringcaster aan haar huidige single geeft, is prachtig. Het hoge rock ’n roll gehalte uit de zestiger jaren wordt aan de kant gezet en maakt plaats voor een trager tempo. Dat werkt simpel gezegd gewoon goed. 

De groep reist figuurlijk gesproken met haar plaat op enkele momenten, bijvoorbeeld met “So Inconvenient”, “Come Around” en “You Walked Away” nog verder terug in de tijd. Een geluid dat ook van de legendarische gitarist Django Reinhardt had kunnen komen, maar dan in een moderner, gelikter jasje. Even later dansen we weer vrolijk verder met het heerlijke “They Always Kick Me Out Of Bars”, waar een bepaald niet misselijke vioolsolo voornamelijk de aandacht trekt. 

Stringcaster bestaat uit vijf muzikanten die binnen hun genre zeer ervaren zijn en dat hoor je terug in dertien sterke nummers. Beklimmen de heren er de hitlijsten mee? Nee, want dat is absoluut niet de insteek. Is het muziek voor liefhebbers? Ja, dat is het zeker. Maar diegenen die het genoegen hebben in dusdanig warme sferen als die van Stringcaster te verkeren, hebben aan “Picking On You” een heerlijke plaat. Voorlopig luisteren wij onder het genot van een Ierse whisky nog even lekker verder: “We’re gonna rock this joint, ‘till the cows come home”. Juist!