The Firm verbannen naar Schiedam

Gratis punk in de Graauwe Hengst

Tekst: Eelco Schippers ,

De Rotterdamse Oi band The Firm wordt gehaat en gevreesd. Omdat de heren ook niet al te veel gigs spelen, is hun slogan 'The Firm: Hated, Feared, Banned' voldoende reden om een kijkje te nemen als de heren op 17 juli Podiumcafe de Graauwe Hengst in Schiedam aandoen.

Het voorprogramma wordt vanavond verzorgd door de vrij onbekende Oost Groningers van Blindfolded. Ze presenteren hun lokale scene enthousiast, met onder meer een paar OGHC (Oost-Groningen Hardcore, red.) tattoos. De vaste drummer is helaas verhinderd, maar dat mag de pret niet drukken. De band bestaat pas een jaar of twee en zet verrassend genoeg een professionele metalcore show neer. Halverwege de show gaat, zoals het hoort bij hardcore, het shirt van de zanger uit en wanneer de band dan ook nog eens een soort van metalcore-ballade inzet, voelen de eerste bezoekers zich uitgenodigd voorzichtig te dansen. Blindfolded verzorgt daarmee een prima opwarmer!

Als zanger Mike van The Firm het podium betreedt, blijkt dat er nogal wat personele wijzigingen hebben plaatsgevonden in zijn band. Afwachten maar hoe de nieuwe bassist, drummer en gitarist het er af brengen. The Firm brengt rauwe, recht-toe recht-aan Oi, zoals het hoort en zonder poespas. Hij is een goede zanger,  die het in zich heeft de band op sleeptouw te nemen, het publiek op te zwepen en daarmee de hele show naar een hoger level te krijgen. En dat lukt vanavond prima. De band trakteert het publiek op een strakke show, maar de sfeer blijft ontspannen. Vermoedelijke door de vele vrienden en bekenden in het publiek. The Firm bestaat inmiddels ruim zes jaar en laat vanavond zo'n beetje het gehele oeuvre passeren. Ouder werk afgewisseld met nieuwe songs dus, inclusief een cover van de legendarische Britse punkband Condemned84. Tegen die tijd is de temperatuur in de Graauwe Hengt zodanig opgelopen dat de sfeer heel eventjes ook figuurlijk verhit raakt, maar dat wordt snel opgelost. In Schiedam wordt The Firm niet gehaat en gevreesd, maar is de band geliefd en meer dan welkom.

Naschrift 7 augustus
Na verschijnen van dit concertverslag bleek dat een aantal aanwezigen het 17 juli nodig vond om de tijdens het concert de Hitlergroet te brengen. RTV Rijnmond meldt dat er tijdens de bewuste avond sleutelfiguren uit extreemrechtse hoek aanwezig waren en dat de gemeente Schiedam voortaan van De Graauwe Hengst van te voren wil weten welke bands er optreden. De uitbaatster laat weten dat de betreffende bands voorlopig niet welkom zijn. Overigens bleek Alert Magazine al  eerder aandacht te hebben besteed aan de dubieuze achtergrond van Blindfolded.

Blindfolded laat weten dat band niet extreemrechts is, dat de teksten rechts noch links zijn, maar ook niet politiek correct. Daarnaast meldt de band geen verantwoordelijkheid te nemen voor het publiek dat ze trekken.

Gelet op bovenstaande is de eerder getrokken conclusie "In Schiedam wordt The Firm niet gehaat en gevreesd, maar is de band geliefd en meer dan welkom" niet meer van toepassing. Zonde. Muzikaal was de avond geslaagd, over de gezongen teksten (voor zover verstaanbaar) kan gediscussieerd worden, maar het brengen van de Hitlergroet is hoe dan ook achterlijk.