Exit MMXV

Laatste column van Jan Stroomer, spil van poprockband The Stream

Tekst: Jan Stroomer ,

Zonder mijn laatste column al te veel in een samenvatting te doen veranderen wil ik toch even de hoogte- en dieptepunten van mijn 2015 opsommen. Vanuit muzikaal oogpunt uiteraard. De pieken en dalen in mijn privéleven bewaar ik voor een mogelijk toekomstige columnreeks in een nader te bepalen glossy of kwaliteitsroddelblad.
Dit jaar stond natuurlijk in het teken van het project 'MMXV' waarin ik met The Stream maandelijks een nieuw liedje uitbracht. En aangezien er onder aan deze column een link naar de release van december staat kunnen we concluderen dat het gelukt is. Twaalf nieuwe songs, elke maand eentje. Laat ik er geen doekjes om winden, dat is meteen hét hoogtepunt voor mij als muzikant. Want, ook al wisten we van te voren dat het geen makkelijk project zou worden, het ging niet zonder slag of stoot.

Eerst wat mooie dingen opsommen. Groningen, Altersonic, een zaal die volloopt vlak voordat wij gaan spelen en vervolgens teruglezen dat onze show als één van de hoogtepunten van het festival wordt genoemd. Parijs, Abracadabar, voor het eerst optreden voor een Franstalig publiek en als we de Parijzenaren mogen geloven “c'etait magnifique”. Optreden in Den Haag, Delft, Breda, Nijmegen, Utrecht en Amsterdam, allemaal in één dag. Radio 1 in de nacht, Fresh FM op Aruba. Nou ja, genoeg beleeft zo te zien.

Maar lang niet alles ging zoals gepland. Halverwege het jaar moest de studio verhuisd worden en dat is best wel even een dingetje als je midden in een continu release project zit. Het idee om voordat de bijbehorende maand aangebroken was de eindmix van het liedje af te hebben is welgeteld één keer gelukt. Bij de andere elf werd er tijdens de maand zelf nog aan gewerkt en de laatste maanden werden er zelfs nog partijen opgenomen enkele dagen voor de release.

Toen we halverwege het jaar waren begon het vertrouwen in het slagen van 'MMXV' te groeien. Dit resulteerde in wat nieuwe ideeën en een voorzichtige blik naar 2016. Langzaam maar zeker zagen we de mogelijkheden concreter worden om deze kersverse liedjes in een theatershow te stoppen. En daarmee was het ook meteen gedaan met de eventuele rust ná het project. Want het opzetten van een theatershow met bijbehorende tour is misschien nog wel een ambitieuzer plan te noemen.

We zijn momenteel al volop in de voorbereiding en het ziet er naar uit dat de show eind maart, begin april het licht zal zien. Dat wordt een enorm avontuur natuurlijk, met The Stream het theater in. Het voelt wel goed in ieder geval.

Ik zal blijven schrijven over mijn avonturen, maar helaas niet meer bij 3voor12 Zuid-Holland. Want gedurende dit jaar werd dat 3voor12 Rotterdam en ondanks dat mijn ambities van internationale grootheid zijn, ben ik slechts een liedjesschrijver uit het prachtige stadje Leiden. Dus, zodra de theatertour ons langs Rotterdam brengt dan zien wij elkaar weer. En tot die tijd, keep on streaming.

Oh ja, voordat ik het vergeet... Het liedje van december heet 'Uncertainly' en het gaat over dat zekerheid niet bestaat maar dat dat niet erg is.