Rock ’n’ Roll Highschool Showcase 2016: Sfeerverslag

De toekomst ziet er goed uit

Tekst: Mick Arnoldus Foto's: Marcel van Leeuwen ,

Op de valreep van 2015 laat boekingskantoor Rock ’n’ Roll Highschool afgelopen donderdagavond zien wat ze in huis hebben, en waar we ons het komende jaar op mogen verheugen. Met een bierprijs van €1,50 in Rotown zijn de omstandigheden gereed om de dag vóór de jaarwisseling ook onstuimig te laten verlopen.

Maar eerst even aanschuiven bij Meneer van Dalen. Geheel in lijn met de prachtige kerstlichtjes die de voorgevel van Bar3 sieren heeft de zangeres zich gehuld in een gouden jurk. Het zijn echter de liedjes die schitteren. De charme spat er vanaf, en het is goed om te weten dat er behalve Spinvis nog meer acts zijn die de Nederlandse taal dromerig kunnen laten klinken maar geen Vlamingen zijn.

Bij die buren speelt Our Minor Fall ondertussen. Misschien is het toch nog te vroeg, want een grote indruk kunnen ze niet achterlaten. Het is zo’n band waarvan je je afvraagt of het aantal mensen op het podium wel evenredig is met wat je hoort. Twee strijkers, twee akoestische gitaren, drie of vier zangstemmen, uiteraard een drummer en een bassist maar toch valt het samen een beetje in het niets.

Het volgende blok wordt in Bar3 gevuld door Crying Boys Cafe. Wie op maandag hier nog geweest is bij Metal Monday zal concluderen dat de ambiance in dit café ook uitermate geschikt is voor deze melancholische pop. De showcase lijkt ondertussen verzandt in een borrelgelegenheid, die de aandacht voor het viertal niet ten goede komt. Gelukkig hebben ze zich al van veel publiek weten te voorzien bij eerdere optredens zoals op Le Guess Who? in Utrecht.

 

Op het grotere podium van Rotown in een zaal waar men minder makkelijk gaat staan keuvelen en het bier nog steeds maar €1,50 kost staat The Cosmic Carnival op de planken. Een opzwepende en enthousiaste sound die klinkt als het kindje van Santana en Iggy and the Stooges. De eerste dansers zijn gesignaleerd, wat ook niet anders kan met deze muziek. Ook De Wereld Draait Door heeft ze al eens uitgenodigd. Maar hiermee verdienen ze zeker geen Top 2000-stigma.

Weer een half uur later wordt de borrelpraat in Bar3 aan flarden geblazen door een steengoed optreden van The Lumes. ‘Wel beter, met die nieuwe drummer!’ wordt er gegrapt, want er is een enorme schaar door het haar van Mitchell Quitz heen gegaan. Of het nou aan de warmte of aan het nieuwe kapsel ligt, de show van The Lumes vanavond is er eentje om je vingers bij af te likken. Die smaken toch naar bier.

Terug in Rotown is Gold begonnen. Op het podium staan van die gitaristen die hun benen zo wijd zetten als de strakke broeken toelaten, vergezelt van drummer en basgitaar. Maar de zangeres steelt hier de show. Het is af en toe net of je naar Medusa staat te kijken. Versteend staat de zaal te luisteren naar een band die ook internationaal al hoge ogen heeft gegooid met hun, zoals ze het zelf omschrijven,  ‘post-everything dark rock’.

The Sweet Release of Death heeft aan het kleine Bar3 genoeg ruimte. Niet dat ze Rotown niet vol zouden kunnen krijgen. Net als bij The Lumes hebben ze het kleinste bandlid een basgitaar in de handen gedrukt. En een microfoon erbij, want wat een goede portie lawaai komt eruit. Wederom geen enkele kans voor de borrelpraat, en je begint je af te vragen of Rock ’n’ Roll Highschool niet vals speelt door zó veel talent vast te leggen.

Nu het goedkope bier zijn tol begint te eisen komt Iguana Death Cult precies op tijd om het er even uit te zweten. Ze staan niet voor niets binnenkort in het voorprogramma van Together PANGEA. Net als die band krijgen ze in no-time iedereen aan het bewegen en worden de eerste pitjes al snel ingezet. Zanger Jeroen speelt als een bezetene en komt overtuigend over als cultleider met een snel groeiend aantal volgelingen.

Terwijl de platenleggers van Dave Grohl & The Topless DJ’s de rest van de nacht inleiden, zijn de bezoekers van het eerste uur zich alvast richting huis aan het bedenken hoe vervelend vuurwerk klinkt met een kater. Het wordt een mooi 2016 voor lokaal Rotterdams talent als we af moeten gaan op wat we vanavond gezien hebben.