Plaatrecensie Sevdaliza - Children of Silk (EP)

Nederland moet wakker worden!

Tekst: Koen Hoogendoorn ,

Met bijna een miljoen gezamelijke plays op Spotify, Soundcloud en Youtube van het nummer ‘Marilyn Monroe’, het derde nummer van deze nieuwe EP, is het vreemd dat Nederland Sevdaliza nog niet massaal heeft omarmd en nog ligt te slapen. Haar mysterieuze, elektronische muziek is een unieke mix die zeer intens voelt, maar op sommige momenten ook zeker dansbaar is.

De EP begint met ‘The Inside’. Opvallend is de karakteristieke stem van de in Iran geboren zangeres; deze kraakt soms licht en draagt zo bij aan de jazzy sfeer van het openingsnummer. De drums, die er na de intro bijkomen, dragen bij aan deze ‘jazzy sound’ en hierdoor ontstaat een uniek arrangement waarmee je automatisch gaat mee knikken.

Wat opvalt aan de rest van de nummers is dat de stem van de zangeres meer centraal staat dan bij eerder uitgebracht werk. Dat werd vooral gewaardeerd door dj’s die haar unieke beats veelal gebruikten in het clubcircuit. In combinatie met de kunstzinnige videoclips trok dit ook precies het publiek (jong en arty) die deze stijl muziek waardeert. Met een feature van rapper Rome Fortune in het nummer ‘Men of Glass’ laat de zangeres zien dat ze zich nog steeds staande weet te houden in het hiphop circuit.

Gaat Nederland wakker worden door deze nieuwe EP? Waarschijnlijk niet, daarvoor is de muziek te abstract. Sevdaliza heeft dat ook niet nodig aangezien zij internationaal al genoeg mensen uit hun remslaap heeft gehaald.