Mister and Mississippi niet meer de blije folk-rock band

Band klaar voor de grotere podia

Tekst & Foto's: Koen Hoogendoorn ,

De op de Herman Brood Academie in Utrecht gevormde band deed met de show in Bibelot één van de laatste optredens van de club tour door Nederland. Hierna zal de folk, met tegenwoordig new wave invloeden, formatie door Duitsland een kleine tour doen. Is Mister and Mississippi daar klaar voor? Het publiek in Bibelot was een goede test.

De avond werd geopend door het Duitse SEA + AIR. De act bestaat uit een gitaar spelende, drummende zanger (vaak ook tegelijkertijd) begeleidt door een toetseniste/gitariste/zangeres. Kortom, een zeer unieke combinatie. Het duo creëert naar eigen zeggen ghost-pop, wat resulteert in een indie en mysterieuze achtige sound. De nummers zijn veelal complex, het lijken producten van besluiteloosheid waardoor het publiek het soms niet meer kon volgen. In de climax van haar nummers krijgt SEA + AIR het publiek mee, waardoor zij een prima warming up waren voor de hoofd-act.

Mister and Mississippi begint donker en mysterieus met ‘A Void of Frame’. De lichten zijn daar mooi op zijn afgesteld. Sommige toeschouwers kijken wat verward, dit is toch niet de blije Mister and Mississippi die we kennen? Maar het jongere publiek wordt er meteen in meegezogen. De setlist is sterk opgebouwd; het begin bestaat vooral uit mysterieuze nummers die naar een grootste climax toewerken met veel gitaargeweld Het publiek betrapt zichzelf op lichtelijk headbangen bij deze ‘folkrock’ band.

In het midden van de set speelt de band zijn hit, ‘Same Room, Different House’. Eigenlijk, gek genoeg, een dieptepunt van de set in vergelijking met de rest. Al hoewel het publiek positief reageerde op het nummer, ging de sfeer die Mister and Mississippi had neergezet in één klap weg door dit zeer vrolijke en opzwepende nummer.

Met nieuwe nummers als ‘Hideaway’ en ‘Pulsar’ laat de band echter horen dat ze nu de stijl hebben gevonden waar zij de muziek op willen baseren, namelijk een op new wave/indie geïnspireerde sound met veel dromerige soundscapes (een geluid dat ook al terug te horen was op het laatste album ‘We only part to meet Again’). In deze stijl werd dan ook afgesloten met het hoogtepunt van de avond, namelijk ‘For Us To Remember’.

We kunnen alleen maar uitkijken naar het volgende album van Mister and Mississippi waar deze sound waarschijnlijk het best tot zijn recht zal komen. Mister and Mississippi is dan ook niet meer de blije folkrock band waar sommigen toeschouwers op zaten te wachten, maar een uitstekende groots en volwassen klinkende band die absoluut klaar blijkt te zijn voor de tour in Duitsland.