Festivalverslag: Stille Nacht

Indrukwekkende klanken in de Stille Nacht

Tekst: Fabienne Poot Foto's: Ad Baauw ,

Gedurende de afgelopen, niet zo’n koude december maandag, stond een groot deel van Rotterdam volledig in het teken van goede muziek, gezellig samen zijn en een goed begin van de kerstvakantie, tijdens het uitverkochte Stille Nacht Festival. Op verschillende Podia zoals: Rotown, Vibes, de Arminiuskerk, de Paradijskerk en Bar 3, stonden allerlei bands en artiesten. Het was een regenachtige avond, maar alle bezoekers konden volledig tot rust komen, schuilen voor de regen of uit hun dak gaan in de meest uiteenlopende mooie locaties. Jong en oud waren aanwezig, en er was een perfecte samenhang tussen die twee groepen.
De line up bestond uit: Ales Vargas, Son Mieux, Ben Caplan, Jake Isaac, Roald van Oosten, Isbells, Jenna Bell, Samuel Ford, Aosoon, Crying Boys Cafe, Daniel Docherty, American Roadshow & Friends.
Een paar artiesten zijn hieronder uitgelicht.

Roald van Oosten

Roald, een man waarbij Rotown niet helemaal vol stond maar ze wel omver wist te blazen. Hij bracht de oudere rock weer terug naar Rotterdam. Het was jammer dat de zaal wat leger was, want daardoor was het geluid soms iets te hard, waardoor Roald niet volledig tot z’n recht kwam. Het gitaarspel was erg indrukwekkend. Het was een mooie combinatie van de hardere gitaren en de rustgevende stem van Van Oosten. Qua show was het nog wel wat eentonig. Er was weinig interactie met het publiek en de ruigheid van de muziek spatte nog niet volledig van het podium af.

Jake Isaac

Terwijl Roald van Oosten Rotown omver blies met zijn hardere gitaren, stond de Britse singer-songwriter Jake Isaac de Arminiuskerk te betoveren met zijn akoestische gitaar en zijn zachte fluwelen stem. Elk nummer leek op een gedicht wat hij vertelde op passende akkoorden. De hele zaal stond vol en toch wist meneer Isaac de hele zaal stil te krijgen, maar vooral ook stil te houden. Hij zorgde dat er een intieme setting werd gecreëerd ondanks dat hij in een van de grootste zalen van het festival speelde. Jake laat zien dat je niet meer nodig hebt dan een gitaar en een goede stem om een geweldige show neer te zetten.

Son Mieuxx

Ondanks dat het buiten goot van de regen, scheen de zon in Rotown toen Son Mieux aan het spelen was. Son Mieux, bestaand uit vier bandleden met als frontman Camiel Meiresonne. De wilde zanger, maar ook zeker danser, die niet te missen is. Met hun vrolijke ‘feel good’ muziek kregen ze heel Rotown vol. De band heeft een unieke sound die wordt ontwikkeld door elektronische sounds en authentieke gitaren. Het was een kort maar krachtige show, iedere minuut werd met volle overtuiging gespeeld. Het was zeker het kijken, maar vooral luisteren waard!

Isbells

Wat zo leuk is aan het Stille Nacht Festival, is dat er zo veel verschillende muziekstijlen worden gespeeld. Zo maakte de Isbells het programma van Rotown af. De drie schattige Belgen die voor het optreden het publiek nog een wijze levensles speelt en aftrapt met een verpletterend, niet versterkt, nummer. De mooie melancholische combinatie van gitaar, trompet en drum, maakt dat de Isbells een absolute toevoeging is van het festival. De bandleden zeiden dat ze van slag waren van alle narigheid in de wereld en dat het hun laatste show was. En dat merkte je wel door het hele optreden heen. En pluspunt was dat alle melancholische nummers nóg beter tot zijn recht kwamen. Echter werden de wat vrolijkere nummers een beetje als een boer met kiespijn gezongen.

Alex Vargas

De van Oorsprong Deense singer-songwriter zette de hele Arminiuskerk op z’n kop. Het volume van de stem van Alex, samen met de melancholische klanken van de muziek, waren door de hele kerk te horen. Het was erg indrukwekkend. Heel het publiek hield was in afwachting wat Vargas zijn volgende uithaal was of welk diepe bass nu weer in het nummer verscheen. Een minpunt was dat er soms meer muziek en beats uit het keyboard kwamen dan uit de daadwerkelijke instrumenten waardoor het optreden wel makkelijk uit te voeren was, daar hadden ze meer uit kunnen halen. Ondanks dit gegeven maakte Alex al veel goed met zijn verbijsterende zang en muziekstijl. Dat is nog lastig in een hokje te plaatsen, daarom uniek en bijzonder, daarom een aanrader om eens te luisteren.