Re: VERSION presenteert DOOL

Elle Bandita herrijst in de hypnotiserende en onheilspellende klanken van Dool

Tekst: Lonneke Ziemerink Foto: Re:VERSION ,

Een donkere loods aan de keilestraat in Rotterdam. Het door Re:VERSION uitgezochte décor voor een gestripte versie van ‘Oweynagat’ van Dool. Dool behoeft enige uitleg. Het is de nieuwe band van Ryanne van Dorst, die naam maakte met haar soloproject en alter ego Elle Bandita. Samen met haar huidige en nieuwe bandleden slaat ze een nieuw muzikaal pad in.

Organisch geheel
Dool is ontstaan omdat Elle’s backinggroep zo’n belangrijk onderdeel werd van de act, het was nog onmogelijk om van een soloproject te spreken. Ryanne van Dorst geeft aan de afgelopen jaren samen met haar band tot eenheid te zijn gegroeid. “Het is nu echt een organisch geheel, en zo gaan we dus ook verder”. Met als nieuw gezicht de virtuoze gitarist Nick Polak.

Oweynagat
Voor Re:VERSION nam Dool een nieuwe versie van de eerste single ‘Oweynagat’ op. Het nummer ontleent haar naam aan een eeuwenoude Ierse grot waar volgens legendes de roots van Samhain (Halloween) liggen. De mythe vertelt dat de grot een deur is naar de onderwereld. Het décor voor de muzikale sessie met Re:VERSION lijkt hierdoor perfect aan te sluiten. De oude donkere loods doet onheilspellend aan en dankzij de flinke bak galm speelt Dool haar nummers extra langzaam om de nagalm nog beter tot zijn recht te laten komen.

‘Geen synthesizers en computer meer’
Dat Elle Bandita nu geheel verleden tijd is klopt niet helemaal. ‘The Alpha’ van Elle Bandita wordt bijvoorbeeld ook nog steeds door Dool gespeeld. “Dit omdat deze nog steeds zo lekker past bij de nieuwe nummers, de technische snufjes zijn wel weggelaten, geen synthesizers en computerbeats meer”. “We hebben gewoon een virtuoze gitarist die met een snaar een kerkorgel kan nadoen”, Aldus Ryanne. Halverwege 2016 komt de nieuwe plaat uit en de eerste tour is al gepland. Dool trapt op 20 december af in Baroeg Rotterdam.

Re:VERSION
Het audiovisuele online platform Re:VERSION geeft lokale, nationale en internationale artiesten de kans om een akoestische versie van één of meerdere van hun nummers te spelen. Deze optredens worden live in één shot opgenomen. Rotterdam is als stad een integraal onderdeel van de video. De gedachte hierachter is om de muzikale performance uit de concert-omgeving te halen en in een alternatieve setting te plaatsen. Dit resulteert in een intieme live sessie die op filmische wijze wordt vastgelegd en de akoestiek van de omgeving meeneemt. Bekijk alle live sessies via: http://www.reversion.tv/