Golden Caves wint Band Boost 2015

Publiek Dordtse wedstrijd kiest voor The Four

Tekst: Kees-Jan Visser Foto's: Cindy de Bruijn ,

De door de Popcentrale georganiseerde Band Boost draaide dit jaar uit op een vrijwel geheel Rotterdams onderonsje. Na vier voorrondes en een halve finale met publiekfavorieten bonden zaterdag 25 april vijf bands met elkaar de muzikale strijd aan in de finale. Een vermakelijk avondje appels met peren vergelijken in de Power Stage van het Dordtse Energiehuis. De winnaars? Golden Caves en The Four!

Het blijft leuk en lastig zo’n bandcompetitie. Leuk, omdat je in drie uurtjes tijd heel divers aanstormend talent krijgt voorgeschoteld. Lastig, omdat het vanwege de diversiteit lastig vergelijken is. En daarbij: ga je voor de technisch beste band of voor de meest overtuigende en aantrekkelijke podiumact? De vakjury kiest deze avond voor het eerste. Golden Caves zien we binnenkort terug op Wantijpop. Het finalepubliek koos voor het tweede. Bij het applaus voor The Four sloeg de decibelmeter het verst uit, goed voor de Publieksprijs. Prettige bijkomstigheid voor de (garage)rockers uit Rotterdam is dat ze een Gold Card verdienen voor Big Rivers. Hen zien we op 11 juli terug op het Merz-podium van het Dordtse festival.
Dan wat er voorafgaat aan de prijsuitreiking. Abby Lies opent het vijfluik deze avond met de eerste set van twintig minuten. Een prima popband uit Rotterdam met een lekkere synty touch. In vijf nummers een zaal overtuigen is natuurlijk lastig. Abby Lies slaagt daar maar ten dele in. De nummers missen net die hook, de structuur, die je meeneemt en overtuigt.
De enige niet-Rotterdamse finalist, Emmy Eve, is daar verder in. De Brabantse liet bij De Beste Singer Songwriter van Nederland al horen wat ze als liedjessmid in huis heeft. Zoals ‘Same song’ waarmee ze, met band, deze avond aftrapt. Emmy Eve zingt haar persoonlijk getinte popliedjes met een aangenaam Adele-achtig stemgeluid. De Power Stage is aan de decibellen na afloop te horen niet geheel ingepakt.
Dat is anders bij band drie. De heren van The Four knallen er, strak in het pak, meteen goed en energiek in. Met ruige, catchy en dansbare rock en de sterk zingende frontman Max Timmers als aanjager komt ook de zaal nu echt op stoom. The Four kan je met een gerust hart boeken voor een feestje.
Golden Caves laat heel andere muzikale kost horen. De Rotterdamse conservatoriumstudenten maken naar eigen zeggen 'atmosferische rock'. Zeg maar Within Temptation-Light. Het vijftal trekt alle registers open in intelligent gecomponeerde en uitgevoerde nummers. Het hoofd weet het, het hart voelt het minder.

De laatste band die kans maakt op het prijzenpakket met festivaloptredens, studiotijd, waardebonnen, geldprijzen en een grote backdrop is All Comes Down. Een woest oermannentrio met de uit haar tenen zingende Zjantal Ypma ervoor. Met veel overgave pakt de band zijn twintig minuten om zaal en jury te winnen. De decibelmeter registreert tijdens het applaus een cijfer dat beduidend lager ligt dan tijdens het optreden.

De jury, met muzikanten en muziekkenners, trekt zich een half uurtje terug om even na middernacht aan presentator Bosse Beckers en de zaal te melden wie op 13 juni op het regiopodium van Wantijpop mag spelen. Niet geheel verrassend en ook zeker niet onterecht is dat Golden Caves. The Power Stage denkt er anders over. Zij juichte het hardst na de set van The Four. Dat is ook de band waar festivalbaas Bas de Zwart een Gold Card voor zijn Big Rivers Festiva; voor uitschrijft. Ook de andere bands in de top drie van de jury (Emmy Eve en opnieuw The Four) gaan met een deel van het prijzenpakket naar huis.