Met Metropolis Lanceert! hoopt het Rotterdamse Metropolis Festival nog meer een platform te kunnen worden waar artiesten hun eerste stappen kunnen maken en hoopt zo, voor juist díe artiesten waar Metropolis in gelooft, het publieksbereik te vergroten. Na de succesvolle lancering van Safa Liron, met de videoclip voor haar single ‘Hold Me’, maakt Metropolis nu de tweede artiest bekend: Nagasaki Swim, de nieuwe indiefolkband rondom creatieve duizendpoot Jasper Boogaard.

Nagasaki Swim

Nagasaki Swim en de videomakers van Studio Nul trokken samen naar Texel voor de opnames van de videoclip van 'The Water'. Het resultaat is nu te bewonderen op de website van Metropolis. 

'Achter Nagasaki Swim gaat de Rotterdamse duizendpoot Jasper Boogaard schuil. Deze muzikant, songwriter en producer heeft altijd veel projecten gehad; té veel, besefte hij een jaar geleden. Hij had focus nodig, maar waar vind je zoiets als er zich voortdurend nieuwe kansen aandienen, als er in de wereld zoveel gebeurt om je boos over te maken, als alles opeens op slot gaat? Na een periode weg van huis die hem tomeloze inspiratie gaf en op de valreep van een zee van tijd ontstond Nagasaki Swim, wéér een nieuwe creatieve uitlaatklep voor Boogaard, maar dit keer is het ‘m echt.'  

“Een tijd van zelfreflectie, gevangen in prachtige, op Amerikaanse leest geschoeide indiefolksongs, die Jasper Boogaard geheel in quarantaine-stijl vrijwel volledig alleen inspeelde.” aldus 3voor12 over debuutalbum 'The Mirror'.

Nagasaki, een van de twee plekken waar ooit een atoombom viel. Maar voor Jasper Boogaard vertegenwoordigt de Japanse stad juist een positieve herinnering: hij zwom er ooit toen hij op vakantie was in Japan. Op debuut The Mirror staan liedjes uit en over de lockdown. Over deze rare tijd, waarin je niet veel meer gezelschap hebt dan die gozer in de spiegel. Waarin je het gevoel hebt dat het leven je voorbij snelt, of dat het juist stil staat. Een tijd waarin je het gevoel hebt dat je je moet uitspreken over belangrijke zaken in de wereld, en waarin je je ook vies voelt als je dat doet met een zwart vierkante op je Instagram.

3voor12: 'Die viool! Er is iets met die betoverende, wonderlijke viool in de debuutsingle van Nagasaki Swim, het indiefolkproject van Jasper Boogaard (o.a. Goodnight Moonlight en deze fraaie ambientplaat waar we laatst over schreven). Die vioolpartijen doen wel denken aan het werk van (sandy) Alex G, lo-fi-folk-held uit Philadelphia.' Over 'The Water'

De band: Jasper Boogaard (van Goodnight Moonlight) met Kat (Neighbours Burning Neighbours), Jim Luijten (geluidtechnicus bij V11, eerst Goodnight Moonlight en nieuwe band Tramhaus) en Jasper Werij (Kieff en Kalaallit Nunaat)

Nagasaki Swim live bij 3voor12 Radio

Interview Nagasaki Swim

Safa Liron

Safa Liron is een 24-jarige all-round artiest. Zangeres, songwriter, producer en muzikant. Vanaf jonge leeftijd is zij omringd met muziek; haar vader speelt basgitaar, moeder zingt en haar zus drumt. Safa leerde zichzelf drummen, gitaar en piano spelen. Ze is geïnspireerd door de verschillende muziekgenres waarmee ze opgroeide, van rock en metal tot soul en r&b, en door de zangeressen Erykah Badu, Sade en Amy Winehouse. Vanuit haar slaapkamer is zij begonnen met het opnemen van eigen nummers en covers, die op Youtube zijn uitgebracht. Hier vanuit is haar publiek gegroeid en mocht zij haar eerste stappen in de muziekindustrie zetten. Waaronder een mentorschap van Willem de Bruin (The Opposites) en een samenwerking met Vodafone.

Safa heeft nu een eigen studio in het hart van Rotterdam, waar zij haar nummers schrijft, componeert, produceert en opneemt. Niet alleen voor zichzelf, maar ook voor andere artiesten. De muzikaal-allrounder heeft als doel om herinnerd te worden als de vrouwelijke versie van Quincy Jones of Pharrell Williams.

Hold Me

De splinternieuwe song 'Hold Me' is geboren uit Safa's besef dat voor haarzelf en haar mentale gezondheid zorgen erg belangrijk is. De liefde en zorg die de een aan een ander geeft, moeten we ook aan onszelf geven; de betekenis van het refrein: "Ik verdien het om vast te houden en weer van me te houden". Het is een notitie voor haarzelf, maar moedigt de luisteraar aan om zichzelf eraan te herinneren dat eigenliefde belangrijk is. De video van ‘Hold Me’ kun je nu bekijken op YouTube of luister naar de track op Spotify

Metropolis Lanceert!

Op de website van Metropolis Festival vind je meer informatie

'Samen met Studio Nul wordt per artiest een uitgebreid plan op maat gemaakt.

Sinds het ontstaan van Metropolis heeft het festival zich gericht op opkomend talent uit binnen en buitenland. Zo is het festival voor menig Rotterdamse artiest het eerste grote festival geweest waar men zich heeft kunnen presenteren en heeft het festival veel buitenlandse artiesten voor het eerst naar Nederland gehaald. Deze formule blijkt al meer dan 30 jaar een succes te zijn. 

Door de omstandigheden die COVID-19 met zich meebracht heeft het festival in 2020 niet plaats kunnen vinden in de originele setting, wel is het festival online aan de slag gegaan met Rotterdamse artiesten. Door live-sessies op te nemen hebben we het festivalgevoel toch kunnen voortzetten. Deze situatie heeft nu geleid tot een nieuw initiatief; Metropolis Lanceert! 

Metropolis Lanceert! is een nieuw initiatief van het festival dat zich richt op jong en opkomend talent uit Rotterdam. In een vroeg stadium worden de acts gesignaleerd en biedt Metropolis een plek in de festival line-up. Daarnaast wil Metropolis ook een bijdrage leveren aan de online exposure in de aanloop naar het festival. 

Artiesten in het begin van hun loopbaan zitten vaak verlegen om (financiële) middelen om zich professioneel te profileren op de verschillende online kanalen. Metropolis Lanceert! biedt die middelen aan de artiest om hun eerste echte videoclip te maken en te lanceren. Op deze manier krijgt de artiest een steuntje in de rug om op een professionele manier zich (vaak voor het eerst) naar buiten toe te tonen.'