Als folkpunk band je album op St. patrick's Day uitbrengen is natuurlijk slim. In 2018 vierde Drunken Dolly op die dag met een bomvolle releaseparty het eigen bier. Het was dat weekend ook meteen al uitverkocht. De band heeft op de aftershow van Dropkick Murphys (2x) en Flogging Molly gespeeld en vele shows met Ferocious Dog waardoor ze ook een succesvolle tour in Engeland hebben gedaan. Dan kan je met recht dé folkpunk band van Nederland genoemd worden. Helemaal als je er zo'n feest van maakt als op het Bevrijdingsfestival Zuid-Holland 2018 en iets unieks brengt. De releaseshow van de nieuwe The Party EP in Rotown is uitverkocht! Hierbij het interview met Drunken Dolly:

Hey Drunken Dolly, jullie hebben de aftershow van Dropkick Murphys (2x) en Flogging Molly gedaan, talloze keren supports gedaan voor Ferocious Dog en andere folkpunk bands. En nu staan jullie na de releaseparty op St. Patrick's Day bijvoorbeeld op Paaspop. Wordt folkpunk weer populairder?
Kevin: Qua feesten denk ik wel. Je ziet op festivals steeds meer folkpunk staan en de bands trekken daardoor ook steeds grotere zalen vol.
Michael: Nou ik denk dat er weer meer plek is gekomen voor 'kleinere' folkpunk bands. 10/15 jaar geleden kon je nog voor 15 euro Flogging Molly of Dropkick Murphys in de melkweg zien, maar dit zijn inmiddels zulke grote gevestigde acts geworden, dat ze nog alleen grote zalen doen. Dus iemand moet dat gat van de kleinere zaaltjes vullen.

Op St Patrick's Day releasen jullie de nieuwe The Party EP. Wat kunnen we verwachten op zaterdag 16 maart in Rotown?
Michael: 3 Engelse acts en een aardige groep Engelse fans die we de afgelopen 2 jaar hebben ontmoet op onze trips. En ook groene shotjes heb ik gehoord.
Randy: Het beste St. Patrick’s day feest van Nederland.  Veel muziek met gast-optredens van Davey Malone, Paul Henshaw en Nick Parker & The False Alarms, een boel gezelligheid en natuurlijk een hoop alcohol.
Scott: Stiekem is st. Patrick’s Day op zondag 17 maart. Maar gezien onze speeltijd om 12 uur ‘s nachts is, klopt het net.

Hoe zou je jullie sound omschrijven?
Meerstemmige punkrock met banjo en mandoline.

Wat zijn jullie inspiratiebronnen?
Michael: The High Hats, Jaya the Cat, Rancid en NOFX
Randy: Metallica, the Offspring, NOFX, Banner Pilot. Eigenlijk van alles.
Kevin: NOFX, Rancid, Frank Turner, Against me! The misfits is voor mij wel de grootste inspiratiebron.
Scott: Dear Landlord, NOFX, Rancid, The Copyrights, the King Blues, Beach Boys, Queen.
Gydo: Metallica!

Wat is verschil van de nieuwe EP met het debuutalbum Alcoholic Rhapsody?
Michael: De EP is wat lomper. Waar we “drinken” eerst iets romantischer omschreven, zeggen we nu gewoon “Let’s get Fucked Up”. Er staan ook al mooie shows daarna gepland. Onder meer Paaspop.

Komen jullie nou op steeds betere plekken te spelen?
Michael: Dat is zeker de bedoeling. We werken hiernaast allemaal nog full-time, dus we hebben geen tijd om 100 shows per jaar te spelen. Het is dan beter om wat minder, maar wel hele goede shows te doen. De betere podia helpen daar natuurlijk enorm bij.
Randy: Er zitten steeds mooiere shows bij. Er zijn een paar festivals waar ik echt nog zou willen staan, zoals bijvoorbeeld Lowlands en Zwarte Cross, maar ik hoop dat we af en toe ook de kleinere shows kunnen blijven doen.

We hebben jullie dé folkpunk band van Nederland genoemd. Als een van de hoogtepunten van Bevrijdingsfestival Zuid-Holland. 'Bijna het gehele optreden is er een pit aanwezig.' Voelen jullie dat ook zo?

Michael: Ik denk dat de reden dat wij misschien iets meer opvallen dan andere folkpunk bands, is dat wij ons binnen het genre misschien wat meer onderscheiden. Kijk bijvoorbeeld naar de “Black Lips”. Dat was de grootste garage band, maar waren binnen het genre eigenlijk het meest anders dat de rest.
Kevin: Voor mijn gevoel zijn we nog steeds dat bandje dat aan de man probeert te komen. Natuurlijk heb ik ook wel gemerkt dat we zijn gegroeid in de afgelopen jaren.

Inmiddels doet een van de live-favorieten 'Hold On' het ook goed op spotify in een grote Irish Folk Rock playlist, Wat is 'Hold On' voor een nummer in de set?
Kevin: Het is voor ons een beetje een rust-moment in de set, waar we de meerstemmige zangpartijen naar voren kunnen laten komen.
Scott: Michael en ik hebben samen in “The Bat Bites” gezeten. Hold On is dan ook origineel voor die band geschreven. Het voelt daardoor soms wat raar om dit in de Drunken Dolly set te hebben staan tussen de echte feestnummers. Toen ik niet meer in the Bat Bites speelde, dachten we simpelweg, laten we het gewoon met Drunken Dolly proberen. Gooi er een banjo en mandoline sausje overheen en dan zien we wel of het wat wordt. Gelukkig heeft dat goed gewerkt.


Jullie schrijven je nummers anders als de meeste folkpunk bands in Nederland, toch? Hoe schrijven jullie je nummers?
Kevin: Wij hebben punkrock meer als basis. Het kan best zijn dat dat bij andere bands ook zo is, maar het lijkt vaak juist andersom zo te zijn.
Michael: Je hebt de Scott nummers, met heel veel tekst, verschillende melodietjes en harmonieën en weinig akkoorden, die achteraf dan van Gydo en mij een folk-sausje krijgen. Je hebt de Kevin liedjes waar zijn tekst vaak in mijn muziek gepropt wordt en een refreintje van mij gericht op kevin zijn tekst. Je hebt de Randy liedjes die vaak al helemaal akoestisch zijn opgenomen en 16 coupletten hebben. Dan doe ik die op zijn aanwijzingen een beetje bijknippen tot het een popliedje is. En je hebt de Gydo liedjes die vaak vanuit een banjo deuntje en een onderwerp gestart worden.

Wat voor een nummer is 'Let’s Get Fucked Up'?
Scott: Let’s get fucked up is onze “Drunken Dolly Drinking Team” anthem. Een ode aan al onze fans en vrienden die ons al die jaren hebben gesteund en elke keer weer met ons komen feesten.

UK tour, plannen & tour data

Hoe was jullie UK tour?
Scott: Dat was gewoon te gek! De meeste bands vermijden het Verenigd Koninkrijk vaak, omdat het een moeilijk land is om te touren. Voor ons was dat niet anders. Wij werden ditmaal echter door Ferocious Dog uitgenodigd om op hun uitverkochte festival Dogfest te komen spelen en mochten onze 10 daagse tour afsluiten door op het festival/verjaardagsfeest van Leslie (fruitbat) Carter te komen spelen. Voor wie hem niet kent, hij werd in de jaren 90 bekend met Carter USM (the unstoppable sex machine), waarmee hij onder andere headliner was op het legendarische Glastonbury festival. Ik kijk echt enorm uit naar onze volgende UK tour.

Wat zijn jullie plannen?
Michael: Grotere shows/festivals en hopelijk meer buitenlandse shows.
Kevin: Veel spelen, drinken en leuke nummers maken. Altijd in voor een feestje, dus waar gaan we hierna heen?

Paul Henshaw and the Scientific Simpletons & Davey Malone spelen als preview op de releaseparty op zaterdag 16 maart in Schorem rond 13:00 uur

Tourdata Drunken Dolly: