Hét showcase festival van Rotterdam talent is het Eendracht Festival. Geboren in een tijd dat het niet vanzelfsprekend was dat je als Rotterdamse artiest in Rotterdam kon optreden en er nog niet zoveel interessante releases uit Rotterdam kwamen. In 2015 kende Iguana Death Cult nog een vliegende start op het festival, waarna een hype was geboren. Het festival, met vorig jaar 19 locaties en meer dan 100 muzikanten, zorgt al jaren voor nieuwe bands om te ontdekken rondom het Eendrachtsplein van Kabouter Buttplug. Inmiddels zijn we toe aan editie 10 (tien!). Bij de preparty schuiven de hosts die een podium hosten één act naar voren om alvast op te warmen voor donderdag 18 juli

Het Gezelschap (Host: HIJS Live - Hiphop In Je Smoel)

Het Gezelschap is het nieuwe project met Jordy Dijkshoornvan De Likt, de nachtburgemeester van Dordrecht ende hype mc bij De Likt. Samen met beatmakers Kevin Stam (Brandwerk) en Deon van Deon Custom

Deze act zou Jordy zo maar eens op andere plekken kunnen brengen, doordat het minder rauw is. Nachtburgemeester Juno brengt meer poëzie en er is een nummer met een jazz beat. Bovendien zijn er genoeg nummers die je bij zullen blijven.

Wie de muzikanten van dit trio kent, weet dat dit een energieke bende is! Er ligt een album van Het Gezelschap in de planning.

Paterzonen (Host: Popronde Rotterdam)

Paterzonen is een act om in de gaten te houden! De band is geselecteerd voor de Popronde 2019. Met guitarist Kamiel Top van GOLD (Baroeg Open Air 2019) die bij Paterzonen bezwerend zingt en bassist Tim van Golden Caves (the future of prog genoemd door het Prog Magazine, de crowdfunding voor album #2 staat op 50%)

De band heeft vier singles uitgebracht en werkt aan een debuutalbum. De nieuwste video voor 'Insomnia' '.. is geïnspireerd op het werk van David Lynch (Twin Peaks en Lost Highway) en Tim Burton. Ook de clip van het nummer Lullaby van The Cure was een inspiratie. 

KEES (Host: Pica Pica)

KEES omschrijft haar sound als 'een beetje Spinvis, waarop je kunt dansen of bij kan huilen'. Ze maakt prikkelende Nederlandstalige electro-pop. Op vrijdag 17 mei is haar eerste single 'Lekker Fietsen' uitgekomen. In 2018 heeft ze de publieksprijs bij de Grote Prijs van Rotterdam gewonnen. Bij de Grote Prijs van Nederland heeft KEES de juryprijs gewonnen op 18 mei in Paradiso. In oktober zal de debuut EP uitkomen, genaamd Alleen ben je het meest. Met Jorn ten Hoopen, gitarist bij Flip Noorman, Baer Traa en Tommy Moustache, heeft ze haar stijl gevonden

'Het nummer gaat over fietsen door Rotterdam. Een van de manieren waarop ik het meest van de stad geniet. Het is opgedragen aan Blikkie, de straatkrantverkoper die altijd bij de Bijenkorf stond. Hij was echt een van de iconen van deze stad. In het lied zit ook een kleine verwijzing naar hem: "Wie maakt hem blij, maak jij hem blij? Ik koop zijn krant, ik maak hem vrij, of in ieder geval... heel even.'

'Daarnaast gaat het niet alleen over fietsen, maar ook over de diversiteit van Rotterdam en eigenlijk van onze wereld. Ik vind dat te gek en geniet daar van, maar er zijn nog genoeg mensen die daar anders in staan en dat is jammer. Met dit nummer hoop ik een beetje te kunnen laten zien hoe mooi dat is en wat liefde te verspreiden. Liefde voor elkaar en liefde voor het fietsen, haha!'

Kay Slice (Host: De Nieuwe Lichting)

Van Kay Slice weten we dat hij een fijne flow heeft sinds we hebben gezien bij Brandwerk. Nu is hij solo. Of nouja, met band. Maar hij is nu de enige frontman. 

Geselecteerd voor de Popronde 2019. Bij de preparty kunnen we zien hoe dat word. Op zijn popronde profiel lezen we:  'Kay Slice is een Soul/Hiphop artiest, scherp met de pen sterk met de mic. Kay (eerder frontman van Brandwerk) wisselt soepele flows moeiteloos af met aanstekelijke melodielijnen. Live word hij bijgestaan door zijn solide liveband.'

Peter & the Neverband (Host: The Daily Indie)

Peter & the Neverband is nog zo'n act om in de gaten houden. Op dit moment zijn er enkele live opnames te vinden op youtube, maar er ligt meer. 

Aanstekelijk garage rock. Als ze meer nummers hebben zoals 'Searching' zoeken wij graag naar meer nummers.

Hearing Dogs For Deaf People (host: Bang Your Radio)

In april heeft Hearing Dogs For Deaf People het debuutalbum Killer Willy gereleased in Eurotrash United met de fijne single 'Flawless Victory'. De jonge band is flink gegroeid. Op het debuutalbum horen we invloeden van Nirvana, Sonic Youth en Smashing Pumpkins.

Kennen we Hearing Dogs For Deaf People nog van Metropolis Festival 2017? Als één van de vier bands van onder de 18 speelden ze daar. Ondertussen heeft de band niet stilgezeten. De broertjes Rollé zijn de vaste waarde en in nieuwe bassist Thomas lijken ze een solide basis te hebben om te bouwen.

In 2019 is de opzet van de Grote Prijs van Rotterdam verandert. In iedere categorie kan er gestemd worden op de laatste finalist. Hearing Dogs For Deaf People lijkt nu de laatste finalist te worden in de categorie bands. De finale is op zaterdagavond 21 september in De Doelen.

Sammie Sedano (host: Roots & Routes Nederland)

Sammie Sedano heeft gewoon een COLORS sessie gedaan! In deze kleurrige omgeving laten veelal rappers horen aan de liefhebbers dat ze een sterke flow hebben. 

In 2016 heeft hij getekend bij Sony. Sinsdien wordt hij steeds meer in de gaten gehouden met album De Nachtapotheker en in 2018 Zwart Goud.

De afgelopen tijd zijn er zes singles uitgebracht voor de nieuwe EP Ander Mens. 

MOÏRA (Host: Music Matters)

Kijk, dit is interessant! MOÏRA heeft één krachtige single met sterke videoclip uitgebracht. Met een rustige beat zorgt ze voor een stemmige muziek met een sensuele stem. De invloed van Sevdaliza valt op. De muziek gaat van electronic, experimental R&B tot Trip Hop

'More than just being a singer, MOÏRA focusses on the big picture, creating art, and treating the stage as a means to deepen your experience of her craft. '

Mo Jakob (Hosts: Concentric Circles / Kampung / Los Bangeles)

Organisator Mo Jakob van  Concentric Circles draait al geregeld in Rotterdam. Ze hebben een eigen event in Bird en een radioshow op operator. De ruime keuzes in platen en lekkere mixes maken dat we al eens langer zijn gebleven om gewoon te horen wat er nou weer kwam. Hou je shazam gereed! Ga Mo Jakob volgen op soundcloud!

Inmiddels is Richard Nazier / Mo Jakob ook programmeur bij Mono vlakbij BIRD en het Grafisch Lyceum

Meer informatie

Het tijdschema voor de preparty:
Rotown
19.30-20.00 Peter & The Neverband
20.20-20.50 MOÏRA
21:10-21:40 Jah Reflection
22:00-22:30 Kay Slice
22:50-23:20 Sammie Sedano
23:30-00:00 Het Gezelschap
00:00-00:45 Dagger dx / Imhotel / Mo Jacob
00:45-01:30 Amang Djaso & SUN O.C.

Bar3
19:00-19:30 KEES
19:50-20:20 3 Brothers From Different Mothers
20:40-21:10 Paterzonen
21:30-22:00 Lifeless Past
22:20-22:50 Hearing Dogs For Deaf People
23:10-23:40 The Great Hurricane Escape
00:00-00:30 KTKT
00:30-01:15 Liquidation Soundsytem
01:15-02:00 Korrupt

Buiten
17.00 Move Around Sound

MEER VOOR LATER
Eendracht Festival X op donderdag 18 juli 2019
A Festival Downtown 6.0 op zaterdag 5 oktober 2019

Links:

Website Eendracht Festival

Event preparty

Instagram

Facebook