Op donderdag 20 juni kon je alvast inkomen voor Eendracht Festival X, dat plaatsvindt op donderdag 18 juli. In Rotown en Bar3 waren acts te zien die als voorproefje geselecteerd waren door de 18 hosts van het festival. De sfeer was goed, het weer was prachtig en er was meer dan genoeg talent te bespeuren.

KEES

De avond begint rustig met een set van KEES (host: Pica Pica) in Bar3. De zangeres heeft zichzelf ingebouwd tussen haar instrumenten en laat de nieuwsgierige bezoekers genieten van haar electro-pop. Natuurlijk laat KEES haar single 'Lekker Fietsen', waarmee ze dit jaar de Grote Prijs van Nederland heeft gewonnen, ook horen. De toeschouwers doen, op verzoek van de solo-artiest en zangeres Evelien Keesmaat, dienst als achtergrondkoor op het lied over Rotterdam: “Lekker fietsen, lekker fietsen dan”, wordt er gezongen met een flinke glimlach. 

KEES speelt bij host Pica Pica tijdens het Eendracht Festival op donderdag 18 juli in Belgisch Biercafé Boudewijn

Peter & the Neverband

Hierna is het in Rotown direct tijd voor Peter & the Neverband (host: The Daily Indie). De band rondom Peter Reumerman laat het publiek swingen op zijn vrolijke rock met wat stiekeme country-invloeden. Dit is een set die eigenlijk gewoon aan alle kanten klopt, de band speelt superstrak en geeft veel energie af. De zaal staat aardig vol en er wordt genoten tot de laatste minuut. Peter & the Neverband kan dan ook rekenen op een enorm applaus. Dit is zeker een band om in de gaten te houden.

Peter & The Neverband speelt bij host The Daily Indie tijdens het Eendracht Festival in Rotown Rotterdam

3 Brothers From Different Mothers

Terug naar Bar3 voor 3 Brothers From Different Mothers (host: King Sepi). Het trio speelt nooit vaker dan één keer dezelfde set, aangezien elk optreden volledig geïmproviseerd is. Het is dan ook enorm knap om te zien hoe de drie op elkaar ingespeeld zijn. Het is een ontzettend goed samenspel van psychedelische klanken waarin je jezelf totaal kan verliezen.

Tijdens het Eendracht Festival host King Sepi in De Riddert

Moïra

In Rotown staat Moïra (host: Music Matters) klaar voor haar eerste echte performance ooit. De zangeres staat helemaal alleen op het podium, maar dat is meer dan genoeg. Haar diepe stem heeft zoveel kracht dat er verder weinig nodig is. Onlangs werd de single 'Gypsy Boy' uitgebracht, waar Moïra vanavond haar set mee afsluit.

MOÏRA speelt bij host Music Matters tijdens het Eendracht Festival bij wat vroeger Kraftbar heette en tegenwoordig Jukejoint op de Nieuwe Binnenweg

Paterzonen

Inmiddels is het tijd geworden voor wat hardere muziek: Paterzonen (host: Popronde Rotterdam) staat klaar in Bar3 om de boel te laten schudden. De vier jongens, compleet gehuld in het zwart, brengen duistere garagerock met new-wave invloeden. Bar3 staat vol en voorin de zaal wordt er flink meegedanst. Zanger Kamiel Top positioneert zichzelf rechts op het podium, wat een intiem en open gevoel geeft. Paterzonen bracht onlangs de single 'Insomnia' uit en is druk bezig met het schrijven van nummers voor de eerste full-length plaat. Het voorproefje van vanavond belooft in ieder geval veel goeds!

Paterzonen speelt in Rotown en in Club Vibes tijdens het Eendracht Festival

Tijdens het festival host Popronde Rotterdam het buitenpodium bij Cafe De Zondebok & 't Zwarte Schaap

Lifeless Past

We gaan door in deze lijn, want Lifeless Past (host: Cloudhead) neemt het stokje over in Bar3. De post-punkband met new-wave invloeden heeft zich onder andere laten inspireren door Joy Division. Bijzonder is alleen wel dat het geluid bij slechts twee jongens vandaan komt. Injerreau Cijntje 'Satori' neemt de gitaar en vocals voor zijn rekening, terwijl Daniel Klootwijk achter de percussie en samples zit. Het publiek reageert hier massaal op en in de volle Bar3 is inmiddels een kleine moshpit ontstaan. Lifeless Past bracht vorige maand het album Discarnate Objects uit en laat Bar3 trillen door zijn duistere tracks.  

Lifeless Past speelt bij host Cloudhead in Club Vibes

Hearing Dogs For Deaf People

De planning is zo strak vanavond dat het haast niet te vermijden is dat er het een en ander uitloopt. Daarom blijven we in Bar3 om door te moshen tijdens Hearing Dogs For Deaf People (host: Bang Your Radio). Op het podium staan drie jongens waarvan je eigenlijk verwacht dat hun ouders nog niet eens geboren waren toen punk zijn hoogtijdagen had.

Wat moeten we hiervan verwachten? Nou, ontzettend veel dus. Er wordt een keiharde punkshow neergezet die alle juiste elementen bevat: er wordt geschreeuwd, op de drums geslagen en op de gitaren geragt. Ondertussen mosht het publiek zichzelf in het zweet. Hearing Dogs For Deaf People bracht in april zijn debuutplaat Killer Willy uit én is finalist voor de Grote Prijs van Rotterdam. Dat belooft wat!

Hearing dogs for deaf people speelt bij host Bang Your Radio in Bar3

The Great Hurricane Escape

The Great Hurricane Escape (host: Baroeg Rotterdam) uit Dordrecht/Rotterdam is de laatste band in Bar3, voordat het tijd is voor de DJ sets. De band maakt Southern rock, met wat agressievere metalinvloeden. Met vijf man sterk is het vol op het podium en wordt er een goed feestje gebouwd.

Het publiek bangt zijn hoofd mee met de harde drums en supersnelle gitaarriffs en wordt door de band beloont voor zijn harde werk. Er wordt Jack Daniels in red cups uitgedeeld door een van de bandleden, die gewillig worden leeggedronken door de aanwezigen. Het gaat helemaal los in zowel de zaal als op het podium en zanger Timothy van Bilsen voegt nog wat extra chaos toe door de drummer een handje te helpen en flink op de bekkens te slaan. The Great Hurricane Escape  heeft in 2018 de voorloper van de Grote Prijs van Dordt (Band Boost) gewonnen en is sindsdien goed op weg. 

Baroeg Rotterdam host in de bovenzaal van WORM Rotterdam

Het Gezelschap

Voordat het in Rotown tijd is voor de DJ’s, neemt Het Gezelschap (host: HIJS Live) eerst nog even plaats op het podium. Dit trio is inmiddels al niet meer nieuw te noemen, want je kunt er echt niet meer omheen: Het Gezelschap is een blijvertje. Het project van De Likt’s zanger Jordy Dijkshoorn, Brandwerk’s MC Diggy Rast en Nachtburgemeester van Dordrecht Juno Rissema is de afgelopen maanden continu on the road geweest en laat een spoor van vernieling achter. Tijdens liveshows komt er nog eens een extra kracht achter de draaitafels vandaan met Stam Des Bouvrie. De volle Rotown danst, geniet, schreeuwt en mosht vooral keihard mee. Ondertussen stuiteren Jordy en Diggy over het podium en neemt Juno gewillig een duik in het publiek. Bij een show van het Gezelschap kan het blijkbaar allemaal! Tussendoor zijn er rustmomenten en luistert het publiek aandachtig naar de mooie woorden van de Nachtburgemeester of Jordy’s gedicht over Delfshaven. Het Gezelschap laat ook hier zijn sporen achter en heeft er ongetwijfeld weer wat fans bij na vanavond. 

Het Gezelschap speelt op het Eendrachtsplein van Kabouter Buttplug bij host stichting De Nieuwe Lichting (+organisator van het Eendracht Festival en A Festival Downtown - 5 oktober)

HIJS Live host bij nieuwe locatie Enfant Terrible met Rewriters010 en Roots & Routes Nederland in en rondom Gouvernestraat 56D (zelfde straat als Kino)

De Pre-Party van Eendracht Festival maakt nieuwsgierig en hongerig naar meer. Op donderdag 18 juli presenteert Stichting De Nieuwe Lichting op 13 locaties de tiende editie van het showcasefestival, bomvol talent uit Rotterdam en omgeving. 

Event Eendracht Festival X

Programma Eendracht Festival - do 18 juli

Dit weten we tot nu toe uit de berichten van het Eendracht Festival:

'Het programma is rond! Donderdag 18 juli met heel veel locaties, een heleboel hosts en nog meer artiesten die je allemaal gratis kunt bekijken.

Met veel trots kondigen we aan:

VeldlifeGucci GhostSammie SedanoYoung PACOSi ChristinaWardenklyff

Ome bob’s tribute bandPaksoi / 細かい時空, VULVAThe Body ElectricHearing dogs for deaf peopleDeathrollBeach Coma

VerminNo More Heroes, BroncoMusic, MASSAKatie Kruel en ACHE 

El FatsoMr OverdriveThe Legendary Orchestra of LoveForbidden Wizards, Lil Zjans - Fanpage

Peter & The Neverband, Oliver Oat, Moving FrostPaterzonen, SophiaTESSELVideo Store

Korrupt, Fluent, JahuaHerr Werr Derr, Chronicle, Shanodin, Killa Division, Vypes & Regolith Surface

PaterzonenLifeless Past, StealersTerror Defence, Sick of Stupidity

King MilesAuxs and the EQsKEESElla Easttw/ce, St. Polaroid 

HerrWerrDerr, Plata I Plomo, VITO 9000, Original Pussygang, Amang Djaso & Sun O.C., Simidan

Kastronaut Music, Vypes & Regolith Surface, Koudio, Moonboots, Noble

George Kush Trio, Vytal, Mad Messiah, Steel & Stone, Steev!, Jah Reflection

Jorrit Westerhof, Anticlan, New WayThe Asses, Dion and the Magic Chords

DAGGER DX, Mieras, Mo'Luxe, Boi Mesa, Hertzweg 7, Mo Jacob, Tyson, Charmaine

Fancans, Niyulah Melanin, Mopperatchi, Matt Bonilla, NEW JAMM, Jessy Yasmeen, Lucky Blue

Moira, Wardenklyf, Willem 't Hart, Eleven, Ting, Matt Bonilla

Metropolis winnaar Deveron, Video Store, The Legendary Orchestra of LoveBourbon Avenue, FroukjeSophiaEline Mann, HardHeaderz, Kay Slice, MaaskHet Gezelschap

KTKT, Sven van der HeidenJosepet BassMONO/POLYRob Donkers en Roel Meelkop - Quilaut

Support je stad en je scene. Aanschouw Rotterdams talent.'