De Band Boost 2018 is uitgedraaid op een overtuigende dubbele zege voor The Great Hurricane Escape. Het Dordtse vijftal sleepte met een overdonderende set tijdens de finale van de regionale bandcontest niet alleen de eerste prijs van de vakjury in de wacht. De decibelmeting wees uit dat ook het publiek in de uitverkochte Power Stage van het Energiehuis het meest gecharmeerd was van de southern punkmetalband. We spreken met ritmegitarist Zino Rosmolen over de dubbele zege, wantijpop en de aankomende clip die te maken heeft met homofobie:

The Great Hurricane Escape

Gefeliciteerd met de jury-  en publieksprijs! Aldus de jury: "The Great Hurricane Escape overtuigde met sterke vocalen, een strakke show en verrassingen in de songs." Is het laat geworden gisteren?

Zino: “Dankjewel! Ja, we hebben nog aardig lang nagenoten. Uiteindelijk hebben ze ons om een uur of drie weg moeten sturen, haha. We hadden het ook totaal niet verwacht. Het niveau van de vijf finalebands was zo hoog en wij speelden wat later op de avond. Toen wij op moesten, hadden we absoluut niet meer de verwachting dat we een kans zouden maken. Het enige wat we konden doen was gewoon lekker knallen en hopen dat het goed zou uitpakken.”

Dat deed het aardig. De vakjury én het publiek kozen jullie als winnaar. Van welke prijs werden jullie het meest gelukkig?

“Hm, dat is moeilijk kiezen. Het geeft een erg fijn gevoel als het publiek achter je gaat staan. Maar met de erkenning van de kenners zijn we natuurlijk ook erg blij.”

Even over jullie sound. Waar komt die vandaan?

“Wij zijn gewoon een groep vrienden die allemaal van verschillende soorten muziek houden. Punkrock, metal, southern metal. We zijn die muziek gaan verzamelen en samen gaan ontleden wat we er precies goed aan vinden. Wat onze metal southern maakt? Dat zit hem vooral in de licks. Als je goed luistert, hoor je daar met een beetje fantasie de banjopartij in. We zijn een paar jaar bezig geweest met het ontwikkelen van ons geluid. Op onze tweede EP ‘Serpent Tongue’ die in januari is uitgekomen hebben we de sound gevonden die we willen vasthouden.”

Op jullie Facebookpagina staat een teaser van de videoclip bij ‘Mea Culpa’. Die wordt vrij pittig zo te zien?

“Fuck Homofobia. Er is in onze wereld gewoon geen plek voor homofobie. Daar gaat het nummer over. Wij merken dat dit in onze directe omgeving gewoon nog veel teveel speelt. De acteurs in de clip wilden graag meewerken, omdat ze dit een enorm belangrijk onderwerp vinden.”

De finale

Op wat voor moment komt deze boost voor jullie?

“Op een heel mooi moment. We zaten een beetje vastgeroest tussen het punt waar we eind 2013 begonnen en de stap naar de wat grotere zalen. Overal waar we spelen, worden we teruggevraagd, maar die volgende stap blijkt lastig. We timmeren al een aardig tijdje aan de weg. Het heeft even op een lager pitje gestaan toen onze drummer was opgestapt. Maar onze huidige drummer Victor heeft dat heel mooi ingevuld. Hopelijk helpt deze prijs ons om nu echt die volgende stap te maken.”

Jullie leadgitarist Rowan had een zware avond…

“Ja, hij stond ook met zijn andere band Sleepertown in de finale. Het was mentaal en fysiek een pittige avond voor hem. Na het optreden met Sleepertown moest hij even aan het zuurstof. Maar na wat peptalk en een paar biertjes kon hij er ook weer met ons tegenaan.”

En in de aanloop zat hij in een spagaat tussen twee rivaliserende Dordtse bands…

“Haha, ja. Dat hebben we lekker een beetje opgeklopt. En Rowan hield steeds zijn mond dicht over wat er bij beide bands speelde. Maar het was natuurlijk allemaal gespeelde rivaliteit. Overigens wel hier en daar zo goed gespeeld dat niet iedereen de knipoog begreep. In werkelijkheid zijn we heel goed bevriend met de mannen van Sleepertown. ”

En die Rowan-maskers in het publiek…waar kwam dat idee vandaan?

“Daar wisten we dan weer niets van. Dat is bedacht door het vriendinnetje en wat vrienden van Rowan.”

Hoe komen jullie nummers eigenlijk tot stand?

“Dat doen we met z’n allen. Het begint meestal met een riffje of lick waar iemand mee aankomt. Onze zanger Timothy schrijft de teksten. Over dingen die hem bezig houden en boos maken. Homofobie dus, maar ‘Manhattan Project’ gaat bijvoorbeeld over de atoombommen op Japan. En natuurlijk gaat het ook over vrouwen die zijn hart hebben gebroken. Maar nu even niet, want hij heeft een vriendinnetje.”

Spelen jullie veel live?

“We worden de laatste tijd steeds meer last minute gevraagd. We hebben onlangs een paar shows in Brabant gedaan. Daar zit ons publiek. Mensen die er van houden om af en toe met een biertje te gooien en wat te schreeuwen. Maar het begint nu wel echt te lopen. Deze maand zitten we al helemaal vol. Komend weekend staan we in De Gooth in Ridderkerk, de week erop in De Kroepoekfabriek in Vlaardingen. En in juni op Wolfrock, een festival in Steenbergen, waar overigens opvallend veel Dordtse bands staan.”

Wantijpop

En dankzij de Band Boost ook op Wantijpop op zaterdag 2 juni…

“Ja, we zijn al wat plannetjes aan het maken. We gaan nog een tandje hoger en ook wat nieuwe nummers laten horen.  We hebben al weer aardig wat nieuw materiaal liggen.”

Klopt het dat Victor Brandt (voorheen Death Letters, nu Sleepertown) op Wantijpop met jullie meedrumt?

“Ja, onze eigen Victor (Houtman, red.) kan er niet bij zijn. Maar met Victor Brandt gaat het zeker goed komen. Hij heeft onze platen geproduceerd, dus hij kent alle nummers goed. Ik moet zelf die dag (zaterdag 2 juni, red.) trouwens als een gek vanuit Duitsland naar Dordrecht racen om er bij te kunnen zijn. Nu maar hopen dat ik niet wordt aangehouden.”

Jullie doen verder alles in eigen beheer?

“Ja, klopt. Wij zijn echt een selfmade band en doen alles zelf, ook dingen als het artwork. Een nadeel daarvan is wel dat we minder connecties in de muziekwereld hebben.”

Ook de merchandise doen jullie zelf. Hoe zit dat met die condooms?

“Achter ons Redneck Prevention System zit een diepere gedachte. Om geboortebeperking onder ons publiek te bereiken, gooien we af en toe een handje Great Hurricane-condooms in het publiek. Dat was bij de Band Boost helaas niet toegestaan volgens het reglement. Merchandise inzetten was verboden. En wilden niet het risico lopen daarop gediskwalificeerd te worden.”

Dus deelden jullie maar whiskeyshotjes uit?

“Dat hadden we ter plekke bedacht. We dachten dat een beetje Jack Daniels de pit wel zou aanwakkeren. En dat klopte.”

 

Prijzen Band Boost 2018

En nu met twee prijzen op zak vrolijk verder?

“Het begon al aardig te lopen, maar we hopen natuurlijk dat de Band Boost voor ons een extra zetje in de goede richting is. We hebben het gevoel dat we extra grip op de zaken gaan krijgen. En dat is een heel fijn gevoel.”

Luisteren? De nummers van The Great Hurricane Escape zijn te beluisteren op vrijwel alle streamingdiensten (spotify). Meer informatie is te vinden op hun Facebookpagina.

Shows:

19 mei - De Gooth, Ridderkerk

25 mei - De Kroepoekfabriek, Vlaardingen (Tokolo)

2 juni - Wantijpop, Dordrecht (Popcentrale stage - Band Boost jurywinnaar)

31 augustus - Merztival, Dordrecht (Als Band Boost publieksprijs winnaar)