Het gratis Eendracht Festival viert dit jaar de tiende ediie. Het vindt plaats rondom het Eendrachtsplein van Kabouter Buttplug. Het showcase festival voor Rotterdamse talent biedt dit jaar 20 podia, 20 hosts en meer dan 100 muzikanten een onderdak. In allerlei stijlen. Van elektronische muziek tot wereldmuziek en van hiphop tot singer/songwriter, pop, rock, punk en metal. Zoals ieder jaar op de derde donderdag van juli. Hierbij tips:

Rotown (Host: The Daily Indie) - Tip: Paterzonen

Paterzonen is een act om in de gaten te houden! De band is geselecteerd voor de Popronde 2019. Met guitarist Kamiel Top van GOLD (Baroeg Open Air 2019) die bij Paterzonen bezwerend zingt en bassist Tim van Golden Caves (the future of prog genoemd door het Prog Magazine, de crowdfunding voor album #2 is gelukt)

De band heeft vier singles uitgebracht en werkt aan een debuutalbum. De nieuwste video voor 'Insomnia' '.. is geïnspireerd op het werk van David Lynch (Twin Peaks en Lost Highway) en Tim Burton. Ook de clip van het nummer Lullaby van The Cure was een inspiratie. 

Speeltijd: 20:45 - 21:10 (Rotown) + 19:30 - 19:55 (Vibes)

Bar3 (Host: Bang Your Radio) - Tip: Beach Coma

Een van de fijnste Rotterdamse releases uit 2019 is het tweede album van Beach Coma (self-titled) in de rock'n'roll / garage rock hoek. Geselecteerd voor de Popronde 2019.

Inmiddels is bassist / zangeres Sigrun uit de band en zorgt Jeroen voor een stevigere bas. Genoeg goede nummers om Bar3 plat te spelen!

22:30 uur - 22:55 uur in Bar3

Club Vibes (Host: Cloudhead) - Tip: Stealers

Het verbaasd ons eigenlijk dat Steales niet bekender is. Wie de band ziet, weet dat deze rock'n'roll / punk band de tent plat speelt.

Op de eerste twee albums staan genoeg goede songs om ieder festival plat te spelen. Bovendien hebben ze een geweldige drummer in huis!

21:00 - 21;25 uur Vibes

Zondebok & 'T Zwarte Schaap (Host: Popronde Rotterdam) - Tip: Forbidden Wizards

Forbidden Wizards gaat hard. De band heeft begin dit jaar een nieuwe EP uitgebracht met een Schotse scheldende vader als intro. Inmiddels hebben ze al twee keer Amyl and the Sniffers gesupport en spelen ze geregeld in Nederland als één van de punk ontdekkingen van dit jaar. Dit jaar spelen ze ook op Baroeg Open Air .

De band is altijd eigenzinnig geweest, maar laat met de nieuwe EP nog net wat raardere riffs horen. Amber's zang doet soms denken aan Dead Kennedy's en Devo. Bij de shows op het Eendracht Festival is het al 2x enorm los gegaan.  

22:00 - 22:25 - buiten bij de Zondebok & 'T Zwarte Schaap

Worm (Host: Baroeg) - Tip: The Body Electric

Helaas is Massa uitgevallen. De organisator van Bar3 in de brand en ongelukkige finalist van de Grote Prijs van Rotterdam 2018 (voortijdig uitgevallen) heeft vandaag ook moeten afzeggen, vanwege een goede reden. Vervanger is The Body Electric.

Als je wilt dansen op post-punk / wave voor fans van The Cure en Sisters of Mercy, dan kan je naar Worm of naar Bar3. De videoclip voor eerste single/ videoclip 'Into The Void' beloofd veel goeds. Zeker als je weet dat ze ook naar Berlijn vertrekken.

20:00 uur - 20:25 uur Worm (invaller voor Massa)

21:00 uur - 21:15 uur Bar3

 

De Riddert (King Sepi) - Tip: Dion and the Magic Chords

Met zo'n videoclip en een net wat andere sound worden wij benieuwd naar Dion and the Magic Chords. Zeker als je leest dat leden in bands PoliticsTamara WoestenburgHalfway stationHarry Merry en Mark Lotterman hebben gezeten. 

King Sepi organiseert haar eigen fest in Roodkapje. Met Neighbours Burning Neighbours (veel belovende Rotterdamse band), Forbidden Wizards (opkomende Rotterdamse band) en Run Sofa uit België

21:00 - 21:25 - De Riddert

Boudewijn (Pica Pica) - Tip: Kees

KEES omschrijft haar sound als 'een beetje Spinvis, waarop je kunt dansen of bij kan huilen'. Ze maakt prikkelende Nederlandstalige electro-pop. Op vrijdag 17 mei is haar eerste single 'Lekker Fietsen' uitgekomen. In 2018 heeft ze de publieksprijs bij de Grote Prijs van Rotterdam gewonnen. Bij de Grote Prijs van Nederland heeft KEES de juryprijs gewonnen op 18 mei in Paradiso. In oktober zal de debuut EP uitkomen, genaamd Alleen ben je het meest. Met Jorn ten Hoopen, gitarist bij Flip Noorman, Baer Traa en Tommy Moustache, heeft ze haar stijl gevonden

'Het nummer gaat over fietsen door Rotterdam. Een van de manieren waarop ik het meest van de stad geniet. Het is opgedragen aan Blikkie, de straatkrantverkoper die altijd bij de Bijenkorf stond. Hij was echt een van de iconen van deze stad. In het lied zit ook een kleine verwijzing naar hem: "Wie maakt hem blij, maak jij hem blij? Ik koop zijn krant, ik maak hem vrij, of in ieder geval... heel even.'

18:45 - 19:10 - Boudewijn

16:45 uur - 17:15 uur Eendrachtsplein (ipv Bourbon Avenue)

Eendrachtsplein(organisator De Nieuwe Lichting) - Het Gezelschap

Het Gezelschap is het nieuwe project met Jordy Dijkshoornvan De Likt, de nachtburgemeester van Dordrecht ende hype mc bij De Likt. Samen met beatmakers Kevin Stam (Brandwerk) en Deon van Deon Custom

Deze act zou Jordy zo maar eens op andere plekken kunnen brengen, doordat het minder rauw is. Nachtburgemeester Juno brengt meer poëzie en er is een nummer met een jazz beat. Bovendien zijn er genoeg nummers die je bij zullen blijven.

Wie de muzikanten van dit trio kent, weet dat dit een energieke bende is! Er ligt een album van Het Gezelschap in de planning.

Jukejoint - eerst Kraftbar(Host: Music Matters) - Tip: Moïra

Kijk, dit is interessant! MOÏRA heeft één krachtige single met sterke videoclip uitgebracht. Met een rustige beat zorgt ze voor een stemmige muziek met een sensuele stem. De invloed van Sevdaliza valt op. De muziek gaat van electronic, experimental R&B tot Trip Hop

'More than just being a singer, MOÏRA focusses on the big picture, creating art, and treating the stage as a means to deepen your experience of her craft. '

18:30 uur - 18:55 uur Juke Joint (eerst Kraftbar)

Lilith Coffee (Host: Big Lion Promotions)- Tip: Jah Reflection

Bij de preparty van het Eendracht Festival zijn we aangenaam verrast door Jah Reflection. Het swingt en de nummers blijven bij. 

19:45 uur - 20:10 uur Lilith Coffee

Rotown - programma zou eerst bij Enfant Terrible zijn (Host: Hiphop In Je Smoel Live) - Tip: Veldlife

Helaas is Enfant Terrible last-minute gecanceld. Daarom staat het nog in het tijdschema. Het programma is echter verplaatst naar Rotown tussen 15:00 uur - 18:00 uur.

Veldlife is een van de interessantste Rotterdamse hiphop acts.

'Veldlife is een jong collectief uit de randstad dat in een korte tijd uit is gegroeid naar een begrip in de Rotterdamse uitgaanscene. Een collectief bestaande uit artiesten en ontwerpers. Veldlife is de stem van de jeugd.'

20:00 uur - 20:25 uur Rotown

Centraal Station (Host: On Track Agency oa De Likt) - Tip: Kay Slice

Als je op Rotterdam Centraal bent rond 17:00 uur kan je Kay Slice zien. De rapper / mc / presentator, ken je misschien van Brandwerk. 

Inmiddels is hij bezig onder zijn eigen naam. Geselecteerd voor de Popronde. Hiphop met band. 

Kay kennende zal je een fijne flow horen. Met een band wordt het geluid nog interessanter. Op dit moment speelt hij veel bij shows die organiseert worden door de organisatie achter het Eendracht Festival (De Nieuwe Lichting), dus wij verwachten dat hij in het najaar klaar is om de Popronde te rocken. 

17:00 uur - 17:25 uur - Rotterdam Centraal Station

Bar P - vlak voor Centraal Station (Host: Roots & Routes) - Tip: Jessy Yasmeen

Al jaren een talent in de Rotterdamse scene. Dat kan wel bevestigd worden doordat op het album van Kempi - Oompie Keke meezingt op 03:15.

Ze heeft net een nieuwe EP genaamd The Unchain Me en is geselecteerd voor de Grote Prijs van Rotterdam finale in de categorie singer-songwriter. Ze treed met band op en soms solo.

Al jaren zijn we fan van de stem van Jessy. Stiekem hopen we dat de nummers nog iets meer bij blijven, want dan pakt ze echt iedereen in!

17:50 uur - 18:15 uur - Bar P

Nachtprogramma met DJ's

Al vanaf het begin staat het Eendracht Festival bekend om de vele artiesten overdag en het interessante nachtprogramma. Met Concentric Circles, Noodlebar, Liquidation, Skank en Bass Odyssey is dat ook deze editie weer voor elkaar

Worm buiten (Host: Concentric Circles x Kampung x Los Bangeles) - Tip: Mo Jakob.

Nieuw dit jaar is het podium voor Concentric Circles x Kampung x Los Bangeles buiten bij Worm.

Organisator Mo Jakob van  Concentric Circles draait al geregeld in Rotterdam. Ze hebben een eigen event in Bird en een radioshow op operator. De ruime keuzes in platen en lekkere mixes maken dat we al eens langer zijn gebleven om gewoon te horen wat er nou weer kwam.

Hou je shazam gereed en ga Mo Jakob volgen op soundcloud!

Inmiddels is Richard Nazier / Mo Jakob ook programmeur bij Mono vlakbij BIRD en het Grafisch Lyceum

Wunderbar (Host: Noodlebar) - Tip: KTKT

Al jaren is er een interessante modulaire synthesizer cultuur in Rotterdam. Dat danken we voor een groot deel aan Noodlebar. Dé modulaire synthesizer act van Rotterdam, Animistic Beliefs, is daar ook ontstaan.

KTKT is de act die namens Noodlebar naar voren is geschoven door Noodlebar bij de preparty van het Eendracht Festival. Stiekem herkennen we WP van Standup '69 achter de draaiknoppen. Net begonnen, maar interessant genoeg. Benieuwd waar het naar toe gaat.

21:45 uur - 22:10 uur - Wunderbar

Zondebok & 't Zwarte Schaap (host: Liquidation) - Tip: Vypes

Voor drum'n'bass moet je naar de zondebok op de hoek van de Witte de With gaan. Nadat de Popronde buiten klaar is, gaat Liquidation door. Dat dat zo goed kan gaan, dat ze bij de preparty maar door zijn gaan draaien omdat er zoveel animo voor was, zegt genoeg.

Vypes kan je misschien kennen als een van de bandleden van Raise the Ace. Al tijdens die band draait hij ook als Vypes.

23:15 uur - 0:00 uur De Zondebok & 't Zwarte Schaap

Bar P (Host: Skank) - Tip: Simadan

SKANK gaat deze keer breder qua muziek en dat ga je tijdens deze editie zeker terug horen!

Verwacht veel sexy dansbare vibes in verschillende smaken en met een rauw randje. Dancehall, Afro Swing, UK Funky
House, Bass, UKG, Grime en nog veel meer!

01:00 uur - 01:45 uur - Bar P

Worm beneden (Host: Bass Odyssey) - Tip: Jahua

Al jaren een vaste garantie voor een feest in Worm is Bass Odyssey. Drijvende kracht daarachter is Jahua. 

Jahua sluit dit jaar in Worm af. Getuigen zijn set op Best Kept Secret is dat reden genoeg om daarbij te zijn!

03:15 uur - 04:00 uur Worm beneden