Afgelopen zaterdag 14 december vond de eerste voorronde van de Grote Prijs van Dordt 2020 plaats, categorie Bands – Loud. Deze wedstrijd, voorheen Band Boost, geeft een podium aan opkomend talent uit de Drechtsteden. De deelnemende bands die de finale halen hebben flink wat om voor te strijden: festivaloptredens op Wantijpop, Big Rivers en Noordpark Festival, twee dagen studiotijd bij ProSound Studio, optredens in Bibelot en de Popcentrale, een promopakket en professionele fotoshoot, een interview met 3voor12 Dordrecht en nog veel meer. Wij waren er natuurlijk bij zaterdag, en dit is hoe het eraan toe ging:

A_MEN

De “drieonigheid van A_MEN” opent deze eerste voorronde van de GPVD. Ze zouden voor dit optreden de prijs voor meest apart geklede band kunnen winnen, want zanger Asbest schiet in een soort fluoriserende wielrenneroutfit met daarop de tekst 'Cute Boy' over het podium. Daarnaast staat gitarist Artillerie in pak, en dan is er nog een soort "gekke oom" met kleine hanenkam die de hele tijd power chords speelt.

Het charisma druipt van de gitarist en met name de zanger af. Ze grappen wat over de tijd die nog op de klok staat. Als ze vragen of iemand wil zingen biedt de drummer zich aan, en zingt samen met iemand uit het publiek. De zanger gaat dan maar drummen, en eigenlijk worden die drums nog best interessant ook! Mocht er nog iemand een drummer zoeken, check de zanger van A_MEN. Qua charisma en energie zit het goed bij A_MEN. De zang is ook interessant en doet wat denken aan Slaves, hoewel het soms wel wat vals is. Op de opnames klinkt de drums goed, maar live laat de drummer soms wat steekjes vallen. De nummers zouden sterker kunnen worden met een bassist.

M.A.G.

De Papendrechtse metalband M.A.G. ( ‘Metal Active Gases’) speelt als tweede in de Popcentrale. Dit is de jongste band van de avond met een gemiddelde leeftijd van rond de twintig. Zoals zo vaak is de band die er het meest voor heeft gedaan (in het geval van M.A.G. een eigen promovideo) degene met het meeste publiek. Na het optreden van iedere band is er een decibelmeting van de publieksreactie, en omdat de fans van M.A.G. het meeste lawaai maken winnen ze de publieksprijs: M.A.G. staat in de Halve Finale op zaterdag 11 april in de Popcentrale.

Dit is het tweede optreden van deze band (een aantal bandleden zit nog in een coverband genaamd Silent Symptoms). Dat is te merken en logisch, gezien hun leeftijden. Ze spelen met enthousiasme, maar de nummers voelen soms nog wat lang aan door wat aparte overgangen. Hopelijk kunnen ze in de komende maanden werken aan de beheersing van hun instrumenten, nog meer toffe riffs schrijven en uitproberen of meer bandleden kunnen zingen of backing vocals kunnen doen.

Ramskop

Aan het begin van dit optreden wordt een doodskist naar voren gedragen, waaruit de angstaanjagende, theatrale zanger Arnalt opstaat terwijl de band het intro van 'Kadaver' instart. Aan het begin voelt de tekst in het Nederlands nog wat onwennig, maar langzaam wen je eraan en worden de teksten sterker.

Ramskop blijkt de verrassing van de avond: door de Nederlandse teksten neemt de zanger je op theatrale wijze mee, en krijgt het optreden een eigen gezicht. 'Ik wil koffie, sterke koffie, anders kom ik er niet uit, anders pleur ik onderuit! ' Als de zanger één keer ‘Koffie’ als catchphrase zingt, zingt het publiek enthousiast de rest van het nummer mee zoals je ook ziet bij hardcore punk shows. Dit zouden ze ook kunnen doen met het nummer 'Klootzak'. Een fijne tekst om mee te brullen! De zanger grijpt de aandacht met z'n angstaanjagende performance en lichtjes aan zijn hand, en laat je niet meer los als hij zingt over de 'Storm' in je kop met een dwangbuis. Hiermee moeten ze de Drechtsteden kunnen veroveren.

Qua muziek zou het nog wat interessanter kunnen met meer uitgesproken riffs. Met zulke theatraal gezongen nummers zou het passen als de band in thema gekleed gaat en ruimte laat aan de zanger. Ook de productie van het studiowerk zou nog wat beter kunnen.

Ramskop zou de wildcard verdienen. Hopelijk verzamelen ze genoeg publiek daarvoor en weten ze meer aandacht te vragen voor de nieuwe clip die eraan komt!

Ex Lives

Ex Lives speelt als vierde band, en bevat een bekend gezicht. Zanger Timothy Blissen kennen we van Band Boost 2018 (nu Grote Prijs van Dordt) winnaar The Great Hurricane Escape. (lees hier het interview)

Het is voor Ex Lives nog wat zoeken naar wat ze willen maken. Is het metalcore waaraan het doet denken door de breaks? Of is het meer hardcore punk zoals zanger Timothy in The Great Hurricane Escape zingt? Later blijkt dat de bassist heeft moeten invallen en zelfs een bas moest lenen, wat de band of presentator misschien beter even vooraf had kunnen zeggen. Het is te zien en horen dat Ex Lives echt wel potentie heeft. Helaas komt het er vanavond niet helemaal lekker uit, zonde!

Jacklust

Jacklust speelt als afsluiter van deze eerste voorronde van de Grote Prijs van Dordt 2020. Ze winnen de juryprijs en staan in de finale in Bibelot (Powerstage) op zaterdag 9 mei. Zanger Jelt, met zijn zware stem, trekt je met z'n praatje (na het energieke 'Payback' waarmee ze vroeg pieken) meteen het optreden in.

Jacklust speelt de sleaze punk (zelf verzonnen genre door de elementen van sleaze en punk) met veel energie en catchy refreintjes. Afsluiter 'That Jolly Ol' Place' is het nummer dat het meest blijft hangen, en zorgt voor een feeststemming. Ook de zanger en drummer van A_MEN gaan goed los op dit nummer in de moshpit.

Het is voor de band het eerste optreden met drummer Stan, van Downtown District. Hij houdt er van om met zijn drumstick te draaien, maar zijn spel is wat sloppy. Dat past bij de band en het brengt veel show, maar ze kunnen nog meer overtuigen als het nog iets strakker word. De nummers hebben ze.

De afgelopen jaren is Jacklust duidelijk gegroeid. Dat is ook te horen op het net uitgekomen debuutalbum ‘Hippopotomonstrosesquippedaliophobia’ (het woord voor een fobie voor lange woorden). Als de nieuwe drummer, nieuwe bassist en de net aangekondigde tweede gitarist goed op elkaar ingespeeld zijn, kan dat de muziek (en zeker de solo’s van gitarist Tizzy) nog meer body geven. Dan heeft deze band de potentie om in heel Nederland als voorprogramma te spelen en op festivals te rocken. Hopelijk kunnen ze de stijgende lijn voortzetten!

Na deze avond vol stevige muziek gaat De Grote Prijs van Dordt volgende maand door met Voorronde 2: Bands. Op 18 januari nemen de volgende deelnemers het tegen elkaar op: 

LYST – indierock, Rotterdam
The Meadows band – rock, Ottoland
Kukucbatman – space-rock, Rotterdam/Dordrecht
Foggy Mic’s – funk, blues, Dordrecht
The ft. – elastic rock, Dordrecht

Check het facebookevent voor meer info. Wij zijn erbij, jij ook?