In mijn recensie van Certain Animals’ tweede EP ‘Wood, Steel & Stone’ begon ik het verhaal over een pauw en twee krekels. Dat verhaal is ondertussen een heel avontuur geworden. Voorprogramma’s voor Golden Earring en Navarone en een fijne videoclip waar hun Rotterdam, vrienden, familie en bekende Nederlanders in beeld komen. De Popronde is klaar voor Thijs, Kees en Niels-Jan, maar eerst geven ze nog een speciaal avondje in lichtschip V11 aan de Wijnhaven.

De ideale schoonzoon uit 90’s sitcom Ha die Pa!, Joris Lutz, zet de avond in gang. Naast Martin van Waardenberg, Hugo Borst en Xander van Dijck, is ook hij een van de bekende Rotterdammers uit de Certain Animals videoclip. Met alle liefde wilt hij vanavond een paar liedjes spelen. "Ik ben die leuke buurman." Met veel humor brengt Joris op akoestisch gitaar zowel Nederlandstalige als Engelstalige nummers. Gesteund in de rug door een ‘cowboy’, met hoed en leren jekker, op mondharmonica. Er hangt een bluesy sfeer maar er mag ook gerockt worden. Gitaar spelen kan ie wel, in een liedje over mooie meiden.

Muzikale verhaaltjes zijn er ook, best kwetsbaar. "In the middle of the night", klinkt het à la Jon Bon Jovi. Met de ogen dicht gaat Joris op in zijn eigen songs. Als een troubadour op Vans. "No more kings and no more queens!" Is dit een dramatische acteerprestatie of... want hij gooit er heel zijn ziel en zaligheid in. Mooi om te zien. Tot slot volgt er nog een mooi gedicht over Rotterdamse mensen. ‘Lucky Man’ van Emerson, Lake en Palmer klinkt even later door het lichtschip en is een fijn wachtmuziekje dat ons langzaam meevoert naar de grens tussen de 60’s en 70’s. Het leefgebied van Certain Animals.

Certain Animals in V11

Certain Animals in V11

Drummer Kees Braam maakt een babbeltje met vrienden en familie, de andere twee zijn nog aan het soundchecken. Even die laatste snaren stemmen. Iedereen in de boot wenst ze uiteraard alle succes. Zo ontstaat er een gezellig intiem sfeertje, ondanks dat het uitverkocht is. De band is dan ook in een aardig tempo furore aan het maken. Eerst, de op cassette opgenomen, EP uit hun zelfgebouwde studio in De Fruitvis en nu singles ‘Midnight Shaker’ en ‘Image’ op vinyl. Voor de song ‘Image’ maakten ze een videoclip, dat voor de nodige publiciteit zorgt. Na een grappig backstage filmpje krijgen we de clip te zien.  

“Goeie avond V11!” Het drietal begint wat aftastend maar ‘Midnight Shaker’ gooit alle twijfels over boord. Cream en the Black Keys flitsen even door mijn hoofd. Zeker wanneer ze de songs lekker uitrekken met gejam. Cowbell erbij en shaken maar. Arthur van the Grand East, waar ze eerder shows mee hebben gespeeld, doet een liedje mee op harmonica. Zo maken ze er een boeiende show van. Zelfs Mitch Rivers, na afloop fungerend als DJ, laat van zich horen op akoestisch gitaar, tijdens het fraaie ‘Summer’. Begint breekbaar maar gaat al snel langs alle kanten rammelen. Is de herfst in aantocht? Zo voelt het wel.

Het laat wel horen dat Certain Animals een breed spectrum aanspreekt. Een van de belangrijkste invloeden zijn de Beatles en daar gaat hun eerste liedje ‘Beatles and Stones’ dan ook over. Gitarist Thijs van Leeuwen en bassist Niels-Jan van Dijk hebben dan ook een Beatles verleden als deel van the Fabulous WannaBeatles. Natuurlijk zijn er meer invloeden. Als Kees zijn haar rood verft is het net Ginger Baker, Thijs reïncarneert regelmatig als Jimi Hendrix terwijl Niels-Jan zijn bass bespeeld als Paul Simon in ‘You Can Call Me All’, met een verbeten blik als Adam uit Masters of the Universe. Zijn basgitaar houdt de lichtboot in de juiste groove, het pittige drumwerk regelt de sonische aandrijving en sierlijk gitaarspel zorgt voor extra slagkracht.

Certain Animals in V11

Certain Animals in V11

Illustratrice Puck wordt ook even in het zonnetje gezet, aangezien ze alle artwork heeft verzorgd. Het geeft het geheel een vintage look wat perfect past bij de band. Dat laten ze nogmaals horen tijdens 'Shuffling' met die lekkere kraak in de stem. Beetje Zeppelin in de aflevering. Een psychedelische ontknoping met een vleugje grunge en langdurig gejam. Bedankjes aan V11 en Rotown voor de show maar ook zeker aan de Fruitvis. Zelf dachten ze er nog niet klaar voor te zijn maar ze hebben het tegendeel bewezen. Niet alleen omringd door familie en vrienden maar ook de media is vol lof over Certain Animals. De agenda staat dan ook aardig vol en niet alleen met Popronde data zodat het avontuur nog lang niet voorbij is. We komen gewoon bij een volgend spannend hoofdstuk.

3voor12 Rotterdam Stories