De Rotterdam Uitdagen geven een voorproefje van wat er komend seizoen allemaal te beleven is op cultureel gebied. 3voor12 Rotterdam gaat natuurlijk even voorproeven bij de lokale bands.

Op de twee podia op het Stadhuisplein deden zes bands op de Uitdag-zondag een korte set van een kwartier tot een half uur. Even snel een visitekaartje afgeven dus. 

Grote Otis live en unplugged doen moet je aandurven. Dock Of The Bay doet het in de theaters (op 18 december in de Rotterdamse Schouwburg), maar nu even kort voor de deur van Pathé. Met vier mooie stemmen (twee man, twee vrouw) en begeleiding van alleen bas en toetsen. Mooi, maar erg sweet. Het is even wennen zonder de stomende Booker T-sound en zonder zwetende Otis. Het doet je wel beseffen hoe sterk de songs van Otis Redding waren. En hoe jammer het is dat dat vliegtuig neerstortte. Zeker wanneer er halverwege de set nog een zanger tevoorschijn komt die wel die getergde diepe soulstem in huis heeft.

Op Podium UITslover krijgt daarna Goodnight Moonlight een half uurtje. Het soloproject van Rotterdammer Jasper Boogaard is band geworden. Een puik bandje, welteverstaan. Ze spelen vrolijk stemmende tempo-pop. Naar eigen zeggen om de saaiheid van het dagelijks leven te doorbreken. Geen last van, maar heb je behoefte aan een stoot energieopwekkende, licht zwevende muziek, ga ze dan ergens zien. De band zit bijvoorbeeld in de Popronde-pool. 

 

Ook een must-see, als je dat nog niet had gedaan, is DOOXS. Een damesduo dat zorgt voor groeiende Rotterdamse trots. Het publiek heeft al met de mysterieuze elektropop kennis kunnen maken op onder andere Eurosonic en Metropolis. En het moet raar lopen wil daar niet een lange lijst festivals en poptempels achteraan komen. Deze dames hebben een originele sound gevonden die meteen boeit en meevoert naar een dromerige wereld, waar de reisleidsters je tweestemmig rondleiden op de maat van langzaam opgebouwde beats en bassen. Ook DOOXS duikt de komende tijd op veel plaatsen op tijdens de Popronde.

Joe Goes Hunting moet helaas verstek gaan vanwege een onverwachte ziekenhuisopname van bandlid Jimmi. The Dawn Brothers vallen in, maar klinken alles behalve als tweede keuze. Ook uit Rotterdam, maar met je ogen dicht zou je net zo goed aan het luisteren kunnen zijn naar een uit de zuidelijke States overgevlogen band. Lekker doordenderende vierstemmige sixties rootsrock à la The Band, gespeeld met dezelfde toewijding en energie als die legendarische Band. Niet vernieuwend dus, maar o zo degelijk en o zo prettig om naar te luisteren én te kijken. Ook deze band zit in de Popronde en staat bijvoorbeeld op 21 september in Steck in Delft.

We worden verwend op het Schouwburgplein deze zondagmiddag. Gita Buhari staat klaar met band (bas, gitaar en beats en sounds uit een doosje). Deze mevrouw heeft behalve een heerlijke, licht hese soulstem erg mooie liedjes in huis. Licht weemoedig en hier en daar prettig schurend. Het geprogrammeerde kwartiertje op de Uitdagen smaakt absoluut naar meer. We zien ze onder meer uitgebreid terug op A Festival Downtown op 7 oktober in het centrum van Rotterdam.

Ondanks de sombere voorspellingen is het tot dan eigenlijk gewoon heel aardig weer geweest. Bij de slotact is de zon achter grijze wolken verdwenen. Gelukkig is die act van zichzelf een uiterst zonnige. Los Paja Brava is een zevenkoppig internationaal gezelschap (ontstaan in…ja, Rotterdam inderdaad), dat met zeer veel aanstekelijke energie de liefde voor de Colombiaanse cumbia deelt met zijn publiek. Overgoten met vleugjes rock, funk en ska. Dat werkt ongetwijfeld beter bij 30 graden Celsius, maar ook op deze waaierige zondagmiddag komen de stramme Rotterdamse heupen aardig in beweging op het hoogpolige kunstgras dat op het Schouwburgplein is gelegd. Ook deze heren duiken tot en met november op verschillende plaatsen op in het kader van de Popronde.

Los Paja Brava

The Dawn Brothers

Goodnight Moonlight

3voor12 Rotterdam Stories