Typhoon wint de Talentprijs Overijssel 2014 in Wilminktheater

Carl Wittrock wint de Cultuurprijs

door: Willem Stolk. ,

In het Wilminktheater te Enschede werden de Talentprijs en de Cultuurprijs Overijssel 2014 uitgereikt door de Commissaris van de Koning Ank Bijleveld. De uitreiking werd direct uitgezonden door RTVOost. De presentatie was in handen van Peter Schoof.

Voor de jaarlijkse toekenning van de Overijsselse Cultuurprijs én een stimulansprijs voor jong cultuurtalent is de Stichting Cultuurprijs Overijssel opgericht. De genomineerden voor de Cultuurprijs Overijssel 2014 zijn Ilse DeLange, Carl Wittrock en Ralph Keuning. De muzikanten Bertolf, Glenn de Randamie (beter bekend als Typhoon) en Martijn Holtslag zijn kanshebbers voor de Talentprijs.

De uitreiking werd omlijst door een keur aan artiesten. Zo werd het lied ‘De Ijssel' van Liselore Gerritsen vertolkt door zangers Diet Willemsen, saxofist Bennie Waanders en door rapper Emar.

Ook Andre Manuel liet van zich horen (via een video). Helligen Hendrik en Skoffel Getje zaten op het balkon en gaven hun commentaar. Verder werd er muziek ten gehore gebracht door het Symphonisch Blaasorkest Overijssel en het Britten Jeugd Strijkorkest (dirigent: Loes Visser), Ton Ouwehand c.s., Anja Dalhuisen, Nederlandse Reisopera. Verder omlijst door optredens van en gesprekken met De Young Ones, Gnaffel, provinciedichter Helen Bosma. Er was dus een heel, goed verzorgd cultureel programma.

De Talentprijs ging naar Typhoon, die daarmee Bertolf en Martijn Holtslag van Knarsetand achter zich liet. Over Typhoon meldde de jury dat ze echt geraakt zijn door zijn teksten, die soms keihard binnenkomen. Hij kreeg een glazen veer plus 1000 euro prijzengeld.

Carl Wittrock heeft de Cultuurprijs Overijssel 2014 gewonnen. De jarige Wittrock was genomineerd naar aanleiding van zijn werk aan de ouverture ‘Van Oranje’, geschreven voor de festiviteiten 200 Jaar Koninkrijk Nederland. Als prijs ontvangt Wittrock een geldbedrag, wat hij mag besteden aan een zelf te kiezen project. Ook ontving hij een geschilderd portret gemaakt door Joep Gierveld. De jury roemde de wijze waarop Wittrock jonge muzikanten en amateurs in de regio stimuleert.

Na het officiële gedeelte was er een afterparty in het naastgelegen Atak, waar Knarsetand, Emar en Haystack elk een verrassingsoptreden verzorgden. Hieronder een fotoverslag.