Popronde Enschede: de avond

Mooie liedjes, stevige rock en een knallende afterparty

Tekst: Karin Spanjersberg / Foto’s: Marieke Waalwijk ,

Na een jaar van afwezigheid is de Popronde terug in Enschede. Op zaterdag 27 september kon men ’s middags en ’s avonds genieten van talentvolle opkomende muzikanten uit heel Nederland. In totaal speelden er 22 bands op twaalf verschillende locaties.

Hoe leuk de Popronde ook is, een groot nadeel is dat je keuzes moet maken. Omdat we voor 3voor12 Overijssel op pad zijn, gaan we in ieder geval naar het 3voor12 Hollandse Nieuwe-podium in Cafe Rocks. Dat daar dan een vlag van 3voor12 Gelderland hangt… Ach, wie let daar nou op. Het is toch de muziek die telt?

Orange Skyline trapt af. Vier jonge muzikanten, sterk beïnvloed door bands als Oasis en The Strokes. Hun muziek typeren ze als postpunk revival. De band won in 2013 de POPgroningen Talent Award en speelde onder andere op Eurosonic. Orange Skyline doet niet aan voortkabbelen. Er wordt in hoog tempo gespeeld. Aan energie en expressie geen gebrek: de frontman stuitert regelmatig in een innige omhelzing met zijn microfoonstandaard over het podium. Verrassend eigenlijk dat er weinig jonge meiden bij het optreden zijn, maar Orange Skyline krijgt de Rocks in ieder geval vol.

We nemen even een kijkje bij Project Bongo in Forum C / La Cucina. Deze band speelt dansbare muziek met een zonnige vibe en won vorig jaar de Utrecht Popprijs. Na een half uur zijn ze alweer klaar, maar nu hebben we meer tijd om nog even ergens anders naar binnen te lopen. Bijvoorbeeld bij Cuvee, waar Hummingville speelt. Vrolijkheid en melancholie wisselen elkaar af in de popliedjes die prima passen bij de heldere stem van de zangeres. Einfach Kurt verrast ons in het Bolwerk. Als wij binnenkomen speelt hij net een liedje dat je eerder van een Ierse folkband zou verwachten dan van een man achter een piano. Kurt lijkt wat onopvallend in een hoekje te zitten, maar toch krijgt hij wel de aandacht die hij verdient.

In de Rocks begint inmiddels de tweede band. The 101’s bestaan sinds 2006 en speelden op festivals als Groezrock en Jera on Air. Hun eerste album is net een paar maanden uit. Ook deze band krijgt de Rocks vol. Je hebt hier zelfs een prima avond als punkrock niet helemaal jouw genre is. De frontman bezit naast een behoorlijk stemgeluid de nodige humor en hij spreekt zijn waardering voor het publiek regelmatig uit. Met een tomeloze energie werken The 101’s zich door hun drie kwartier durende set. De plotselinge oorverdovende stilte na het laatste nummer valt vrij rauw op je dak.

Om middernacht begint de afterparty in de Kelder. Vroeger zat hier de Catacombe, daarna werd het een skihut en inmiddels is de locatie wederom grondig verbouwd. Club de N8kelder opent officieel op 15 november, maar de Popronde is vanavond al welkom. We krijgen er nog net wat Balkan-klanken van Amariszi mee: opzwepende muziek met veel blazers. Een ideale warming-up voor de afterparty, die ook uitstekend wordt bezocht.

“We zijn met ons allen heel blij dat de Popronde terug is in Enschede,” vertelt coördinator Bert Bennink. “Mooi weer, veel publiek in de stad, overal een opperbeste stemming, allemaal goede bands en vrijwel geen productionele of logistieke problemen. Voor de kerk op de Oude Markt stond de Popronde-caravan met een klinkende promo, en de nieuwe lichting van het geweldige team van PAMM Productions heeft de vuurdoop met glans doorstaan. Op naar volgend jaar!”.