Let's Get Lost 2014

Genieten geblazen op derde editie van het festival

tekst: Lianne Slob / foto's: Anke Olthof ,

De binnenstad van Zwolle stond zaterdag 25 oktober in het teken van Let's Get Lost 2014. De derde editie van het festival alweer en dat was te merken, het festival groeit. Meer locaties, bezoekers en variatie in artiesten. Welkome verrassingen waren nieuwe locaties als de Halflaf ateliers en de Sassenpoort.

Middag én avondprogramma

Het festival begon zaterdagmiddag al met een gratis programma. Op een aantal plekken in de stad speelden onder andere Black Atlantic, Peter Broderick en Beginners een kleine set. 

Maar bij het avondprogramma begint Let's Get Lost pas echt. Te beginnen bij Money & The Man in de Halflaf ateliers. De band bestaat uit zanger en gitarist Henk Wesselink en drummer Ymte Koekkoek en doet denken aan Black Keys en White Stripes. En nee, dat komt niet door de setting van de band, Money & The Man maakt gewoon net zulke lekkere vuige garagerock. Een goed begin van de avond.

Statenzaal: prachtige locatie voor de sfeervolle muziek van Cloud Boat

Door naar de Statenzaal. Ik ben blij met mijn fiets vanavond, want de locaties liggen soms best ver bij elkaar vandaan en het programma is overvol. De kans dat je iets mist is dus aanwezig. Mensen die niet uit Zwolle komen lopen in ieder geval heel wat af vanavond. Maar goed, Cload Boat. Bij binnenkomst valt direct de prachtige locatie op. Wat is de Statenzaal een geweldige plek, helemaal voor een band als Cload Boat. De muziek komt heel mooi tot zijn recht en maakt indruk. Toch krijg je als luisteraar het gevoel: naar wat voor muziek ben ik nou eigenlijk aan het luisteren? Ik wil natuurlijk geen hokjes creëren, maar de muziek van Cload Boat probeert een weg te vinden tussen rock, postdubstep, dromerige electro en alles daartussen. Mooi, maar hier en daar ook verwarrend. Er gebeurt veel voor de luisteraar. Desalniettemin is het genieten in de Statenzaal.

Festival is bereid om te verrassen

Wat vooral heel mooi is aan Let’s Get Lost: het is bereid de bezoeker te verrassen. Je kunt er op de bonnefooi heen gaan, festivalboekje bij de hand en genieten van de mooie locaties en prachtige muziek. De statenzaal is geweldig, maar de Halflaf ateliers hebben juist weer die fijne industriële uitstraling, waar de muziek ook op wordt aangepast. Ga je bijvoorbeeld voor lekkere harde rock zoals zZz of Money & The Man? Dan zijn de Halflaf ateliers iets voor jou, toch meer van de rust en singer-songwriters? Dan is een bezoekje aan de Sassenpoort een aanrader. Zo is er voor ieder wat wils op het festival. 

Overvolle zalen

Strand of Oaks zien? Dan moest je al op tijd voor de deur gaan staan want de zaal was helemaal vol. Ook dat maak je mee of Let’s Get Lost, tientallen teleurgestelde bezoekers voor de deur van de Harmonie, maar het kan echt niet meer, de zaal is stampvol. Er stond al vanaf 20.00 uur een rij, aldus de portier. Helaas!

Dan maar een kijkje nemen bij Holy Beggars in café Indebuurt. Het alternatief voor het populaire Strand of Oaks, de band staat op hetzelfde tijdstip in het café om de hoek.

Wanneer de band begint ontstaat het gevoel dat ze zich in het begin niet echt op hun gemak voelen. De set begint niet helemaal lekker en dat merkt het publiek. Gelukkig, bij het derde nummer wordt dit rechtgetrokken en lijken de mannen er steeds meer zin in te hebben. De muziek doet bij vlagen denken aan Radiohead, wat ook kan komen door de tikje nerdy Thom Yorke-achtige uitstraling van zanger Jan Teekens.

De muziek is vermakelijk, maar voelt nog niet helemaal af. Gelukkig staat de band in een overvol Indebuurt, waar het publiek dat niet echt lijkt te merken. Naast bezoekers van het festival zijn er ook gewoon café gasten aanwezig die gezellig een biertje willen drinken. Indebuurt is de gratis locatie van het festival, vandaar.

Het meest sfeervolle plekje van het festival

Natuurlijk moet er ook even een kijkje worden genomen in de Sassenpoort. Want wanneer kom je daar nou? Voordat de bezoekers naar binnen wil gaan wordt hen verzocht dit zo stil mogelijk te doen want de zaal is erg gehorig. Vanzelfsprekend. Ik beklim zo stil als ik kan de twee (doodvermoeiende) trappen, en daar staat Swinder. Een vrolijke grappende jongeman. De singer-songwriter zingt zijn liedjes in het Gronings en dat klinkt leuker als het lijkt. Met liedjes als ‘Josie’ en ‘Noar Stad’ wordt het publiek opgezogen in een blije Groningse bubbel. En die plek! Een schattig zaaltje waar een aantal stoeltjes zijn neergezet, waar een aantal kaarsjes branden en de sfeer dus helemaal goed is. Met een glimlach op mijn gezicht loop ik de zaal uit, dit was even fijn bijkomen tussen al het andere muzikale ‘geweld’ op het festival. Leuk!    

Lekker dansen

Tot rust gekomen bij Swinder, nu is het tijd om te dansen. En dat kan bij de Australische band Sticky Fingers in de Halflaf ateliers. De heren zien eruit alsof de 60’s een opmars maken, maar zo klinken ze niet. Vrolijke deuntjes in de stijl van Will and the People. Je kunt je dus wel voorstellen dat de sfeer er goed in zit, het is wat later op de avond, de biertjes vloeien rijkelijk en er wordt flink gedanst.

Hoe gezellig het ook is, toch even snel een kijkje nemen bij Chuck Prophet in de Harmonie. De singer-songwriter uit Californië maakt White Trash Soul (Chuck’s woorden, niet de mijne). En dat klinkt lekker, al is de Harmonie niet de juiste plek voor deze man. De muziek komt niet helemaal tot zijn recht in de net iets te grote zaal. De locatie is eigenlijk niet te vergelijken met de andere prachtige locaties van het festival. Maar verschil moet er ook zijn natuurlijk.

De zaal is bij Chuck Prophet halfvol, gevuld met een wat ouder publiek. En dat past goed bij zijn muziek. Het is een welkome verandering en wederom wat Let’s Get Lost zo bijzonder maakt. Je kunt van singer-songwriter naar rauwe rock, van dromerige elektronische deuntjes naar Americana. Voor ieder wat wils maar vooral voor iedereen wat te ontdekken. En dat is ook wat het publiek gretig doet. Een hele fijne avond beleven met tig aan nieuwe indrukken, nog niet eerder gehoorde muziek op nog niet eerder bezochte plekken.

Nog even om de hoek kijken bij Robbing Banks die een lekkere set weggeeft in Indebuurt. Deze zanger/drummer is geen onbekende voor het café, hij heeft hier ook gestaan tijdens de Popronde. De ex-drummer van Drive Like Maria heeft een oneman band opgericht waarin hij zelf de gitaar, drums en zang verzorgt. En dat klinkt eigenlijk precies als wat je ervan zou verwachten: nogal chaotische garage pop. Maar Robbing Banks weet wel hoe hij een goede hit moet schrijven. En dat werkt vanavond, Indebuurt is stampvol en gaat helemaal mee in de show van Robbing Banks. Veel meedeinende hoofden en springende bezoekers. Het is gezellig. 

De avond afsluiten met een stomend heet zZz

Laatste stop: zZz. En oh wat is het fijn om deze band weer eens live te bewonderen. Terug van weggeweest is een understatement, zZz zet een stomende set neer vanavond. De sfeer is broeierig in de Halflaf ateliers, er wordt gedanst en gezweet. Een perfecte afsluiting van een hele mooie avond Let’s Get Lost. Tot volgend jaar!