Kort praatje met Knarsetand

Interview over een te gek festivaljaar, hoogtepunten en bizarre zaken.

Tekst: Tineke Klamer / Foto's: Willem Stolk. ,

Aan de vooravond van Knarsetand's optreden in Atak, voelde 3voor12 Overijssel frontman Martijn Holtslag aan de (knarse)tand. Een kort interview over een te gek festivaljaar, hoogtepunten en bizarre zaken.

Er is ontzettend veel gebeurd sinds ons interview een jaar geleden. Kun je je jaar in een paar zinnen samenvatten?
Martijn: "We hebben echt een te gek festivalseizoen achter de rug met hele dikke shows op Mundial, Paaspop, Bevrijdingsfestival Overijssel, Noorderzon en nog wat grote jongens. Een flinke klus om te klaren. Dat hebben we allemaal te danken aan het uitbrengen van ons album My Escape, dat onze live feel heel mooi heeft weten te pakken en waar we veel positieve reacties op krijgen. Veel spelen, veel publiek, veel on the road en dat zonder een echt hitje. Daar zijn we echt heel dankbaar voor.

Wat is het absolute hoogtepunt geweest afgelopen jaar?
Martijn: "Een van de hoogtepunten was denk ik wel Festival Mundial. Daar was de march tussen de muziek die wij maken en de doelgroep/fans heel goed. Dan merk je gewoon dat waar je voor gezwoegd hebt en de muziek die je op dat moment op het podium brengt, ook echt overkomt. Daar doe je het allemaal voor! Breda Barst was ook een hele grote te gekke show met heel veel mensen. Laatst mochten we het vernieuwde poppodium W2 openen in Den Bosch. Dat was crazy!"

Wat is het meest bizarre geweest wat je meegemaakt hebt afgelopen jaar?
Martijn: "Een van de meest bizarre dingen die we hebben meegemaakt is toch wel een groot optreden in de oude concertzaal Musis Sacrum in Arnhem voor dove mensen. Tachtig procent van de mensen die dat concert bezochten hoorden bijna niks. Daardoor konden we echt loeihard gaan. Maar los van dat is het zo speciaal om voor een doof publiek te spelen! Ze zijn je op een bepaalde manier meer dankbaar. Aan de andere kant kun je juist die toffe akkoordenprogressje en mooie teksten net zo goed verkeerd spelen, omdat ze het verschil toch niet horen. Dat is ook wel weer gek, dat de melodieën en teksten waar je hard voor werkt ineens niet meer overkomen. Gelukkig waren er doventolken on stage, waren de teksten geprojecteerd op een scherm, en waren er een geur dj en een hapjes dj die hapjes en geuren de zaal in stuurden die afgestemd waren op onze tracks. Dat was echt super, super cool en zo speciaal om te doen!"

Wat kunnen we de komende tijd van jou en Knarsetand verwachten?
Martijn: "We gaan nu vooral de clubs weer in. Back to basics, wel weer heel erg wennen. Verder is de laatste single van ons album net uit: 'Insomnia'. Daarom gaan we de komende periode wat stappen zetten in de richting van wat nieuwe liedjes. Daarnaast ben ik bezig met wat nieuwe 'knarse-opzetjes'. Het nieuwe materiaal zal vooral wat meer uitgesproken zijn. Als het meer poppy wordt, dan wordt het ook echt poppy. Als het duister bedoeld is, zullen we flink het randje opzoeken. Ook maken we binnenkort een uitstapje naar het buitenland. Budapest here we come!

Knarsetand is de komende tijd te bewonderen in:
14/11 Gigant, Apeldoorn
21/11 Nieuwe Nor, Heerlen
22/11 De Spot, Middelburg