3voor12/Overijssel sprak met Hufterbuks

Rock 'n roll vijftal uit Hengelo brengt ep uit

Tekst: Tineke Klamer ,

Komende week brengt Hufterbuks haar eerste ep uit. 3voor12/Overijssel sprak met gitarist Karel Lenferink en bassist Aad Apon van Hufterbuks over de band zelf, over superhelden en themesongs en over de ep. Aad Apon: “We schrijven nummers over superhelden die er niet zijn, maar er eigenlijk wel zouden moeten zijn.”

Stel Hufterbuks eens aan ons voor.
Karel: “Hufterbuks bestaat uit vijf hele verschillende jongens die allemaal van andere soorten muziek houden. Ook qua leeftijd varieren we heel erg, maar als je onze verschillende muziekstijlen en invloeden allemaal bij elkaar gooit dan krijg je Hufterbuks. Of het nou punk is of rock of hardcore of metal.” Aad vult het lijstje aan met rock ‘n roll en stoner. Aad: “Inderdaad, het is wel heel divers en dat komt door onze verschillende achtergronden denk ik. Maar het vormt wel weer een geheel die vijf verschillende achtergronden.” 

Wat voor muziek maakt Hufterbuks en wat zijn jullie invloeden?
Aad antwoordt beslist: “Cock ‘n roll. Qua invloeden hoor je in het ene nummeri invloeden van Peter Pan Speedrock, in het andere nummer hoor je dingen van Red Fang, dan hoor je weer heel erg eighties hardrock terug. Karel: “Angel City Outcast, het is allemaal een beetje in hetzelfde straatje. Bij al die muziek die we nu opnoemen zit een bepaald rock ‘n roll vibeje in en die vibe heeft Hufterbuks ook.” Aad: “De saus die het wel allemaal bindt is rock ‘n roll met een stevige knipoog. Dat is wel de bindende factor.”

In het begin deden jullie iets met themesongs?
Aad: “De band is begonnen als grapje. We wilden graag cartoon themesongs uit de jaren 80 coveren. Daar spelen we nog steeds twee nummers live van, maar we zijn steeds meer eigen nummers gaan maken en hebben steeds meer onze eigen stijl ontwikkeld. Dat beviel wel goed eigenlijk en gaat ook steeds beter vinden we zelf. Karel: “Het is in principe inderdaad als grapje begonnen. Covers spelen. Het plan was om voor de vrijwilligers van Metropool te gaan optreden en dan was het klaar.” Aad gniffelend: “Het is nu vier jaar verder en we zijn nog steeds bij elkaar.” Karel: “En nu zijn er allemaal eigen nummers en zijn we behoorlijk verder ontwikkeld. De muziekstijl was themesongs, covers dus, maar nu verzinnen we onze eigen superhelden.” Aad: “Het is wel allemaal redelijk superhero based. Als je naar onze muziek luistert, bijvoorbeeld naar nummers als cock puncher en assassinator, dat zijn allemaal een soort van zelf verzonnen superhelden. Superhelden die er niet zijn, maar er eigenlijk wel zouden moeten zijn.” Karel: “Precies. We zullen nog niet teveel verklappen over het artwork.” Aad: “Daar zit ook wel een superhero tintje aan.”

Vertel eens wat meer over de ep?
Aad: “Er staan zes nummers op, dus het is een vrij lange ep. Het zijn vier eigen nummers en twee covers. We verklappen nog niet alle nummers die erop staan, maar cover Bikermice from Mars staat er in ieder geval op.” Karel: “Dat is gewoon een tof nummer.” Aad: “Naar die serie hebben we vroeger allemaal gekeken, die tune is gewoon te gek. Een eigen nummer dat op de EP staat is R&R. Die staat ook al op Youtube, op Soundcloud en op Facebook.” Karel: “Je kunt het gewoon zo zien, we hebben nu genoeg nummers voor een full length. Op deze ep staan de nummers waarmee we begonnen zijn en van daaruit evolueert het weer tot een volledige cd. Dat is een beetje het idee erachter.” 

En de ep-release is op 9 mei in poppodium Metropool?
“Vijf euro, drie bands. Het is bijna uitverkocht, dus wees er snel bij”, zegt Aad lachend. Aad: “Nee, het is niet uitverkocht, maar we verwachten wel behoorlijk wat volk. We spelen samen met This is My Happy Face en Captain Lee & The Cockswains. Met Captain Lee & The Cockswains hebben we vaker gespeeld en dat is een goed bevriende band. Herman de bassist heeft onze artwork gemaakt.” Karel: “This is My Happy Face zijn jongens die we ook goed kennen.” Aad: “We gaan er gewoon een mooi feestje van maken. Martijn komt plaatjes draaien, hij zal een lading eighties rock op vinyl meenemen. Een party is wel gegarandeerd, iedereen gaat op de kop naar huis.” 

Karel: “Om ons publiek en de fans nog wat tegemoet te komen, we hebben een cd die kost 7,50. Een T-shirt is 10 euro.” Aad: “Maar tijdens de releaseshow kost een package met shirt en een CD 15 euro.” Karel: “Dat is toch wel fijn toch. En als jullie nu genoeg  shirts en cd's kopen, dan komen we binnenkort met een superhero shirt.” Aad: “Dat wordt toch wel een vet shirt. En in de week na de release zal de muziek ook online te verkrijgen zijn op Spotify en Itunes.”

Wat staat er na de ep-release op het programma?
Aad: “Green Vibrations. Verder staan we op een ander regionaal festival, dat wordt binnenkort bekend gemaakt. Ook staan we in augustus nog op een Duits festival.” Karel: “Dat is een festival met allemaal bands die harde muziek maken.” Aad: “Dat is wat we hebben staan, en met de ep hebben we straks materiaal om aan boekers en promoters te laten horen. Dus vanaf nu gaan we heel hard knallen.” Karel: “En als mensen ons willen boeken, vooral doen!”