Gezellig drukke editie van BAM!

Fijne bands en een relaxte sfeer

Tekst: Tineke Klamer / Foto's: Serge Hasperhoven en Karin Nijhuis. ,

3voor12 Overijssel was op het BAM! festival en bezocht bands in de (na)middag. Lees hier meer over de optredens van het TSG, The Road Home, Roos Blufpand, Lois Lane, The Tightropes, Leopold Tears, Johanneke ter Stege en Wooden Saints.

De mainstage opent met het Twentse Singersongwriter Gilde. Het gilde heeft de afvaardiging meegenomen, waarmee begin dit jaar een ep is opgenomen. Onder andere Tim van Doorn, Arthur Adam en Johanneke ter Stege staan op het podium. Mooie luisterliedjes, vooral de geweldige stem van Arthur Adam valt op. Een sfeervolle opening van het festival.

Daarna is het de beurt aan de mannen van The Road Home op de Metropool stage. Voor de band een thuiswedstrijd. "We komen van een paar kilometer verderop", aldus zanger Luke. Dat de band fans meegenomen heeft is duidelijk. Het veld stroomt al aardig vol. De jongens gaan direct vol van start en maken er zo aan het begin van de dag al een mooi feestje van.

Naast de mainstage en de Metropool stage zijn op het festival nog een paar kleine podiumpjes. Zo ook de theatertent, waar Roos Blufpand en haar band optreden. Een prima locatie voor de singer-songwriter. Helaas is het optreden vervroegd en horen we nog net het laatste nummer. Gelukkig bracht de singer-songwriter vorige week haar debuutalbum Ik Ben uit waardoor we thuis nog even verder kunnen luisteren.

Op de mainstage is het tijd voor oudgedienden Lois Lane. Inmiddels staat het hele grasveld voor het podium vol. Het lijkt of half Hengelo is uitgelopen om de zussen te kunnen aanschouwen. Aan mij is het niet helemaal besteed. Tijd om bij te komen in de loungetent waar The Bam Playground de hele middag bezig is. Lekkere zomerse klanken van de dj, waar jong en oud op swingen of chillen met muntthee, baklava en een shisha in de tent.

De zon schijnt fijn en het begint echt druk te worden op BAM. Toch valt het op het grote grasveld nog wel mee met de drukte. The Tightropes staan inmiddels op de Metropool stage. Dit enthousiaste Groningse drietal onder leiding van een charismatische zanger brengt lekkere uptempo rock met soms een beetje roll. Fijne festivalact! Voetjes van de vloer.

Leopold Tears uit Belgie was behoorlijk onbekend voor de grote deel van het publiek. Ze beginnen met iets van een dance-achtig nummer, een beetje apart. Maar na het optreden moet ik concluderen dat het viertal een fijne rockband is. Niet heel erg opvallend of vernieuwend, maar wel steengoed.

Het tijdschema in de theatertent is anders dan in het boekje, waren we bij Roos Blufpand nog te laat, bij Johanneke ter Stege maken we de hele soundcheck ook mee. Geen straf overigens. Johanneke maakt vandaag gebruik van ongebruikelijke instrumenten, zoals een zingende zaag en effectjes. Ontwapende Johanneke speelt prachtige liedjes, ook al zijn ze nog niet af. Onder andere in het Nederlands, Engels en in het Duits. De tent is muisstil en zo hoort het. Mooi rustmomentje zo in de middag.

Tot slot voor ons Wooden Saints. De band is wat mij betreft mijn ontdekking van dit festival. De band heeft een grote bezetting, zanger, zangeres, twee gitaristen, bassist, twee drummers en een trombonist. De band maakt fijne pop die in de verte een beetje doet denken aan Balthazar. Steengoede songs, fijne energie. Lekkere afsluiter voor ons van het BAM festival!