BFO14: VanVelzen & Innocent Balume

Afsluiter Bevrijdingsfestival in Zwolle

Tekst: Marcus Siebes / beeld: Anne-Marie Kok ,

Van Velzen is een vaste gast op festivals, met name op het Bevrijdingsfestival in Zwolle. Twee jaar geleden mocht hij het festival al afsluiten en ook dit jaar kreeg hij die eer. Al was hij deze 5 mei niet alleen. Na een muzikaal project van Van Velzen en vredesorganisatie Masterpeace kwam hij in contact met de Congolese zanger Innocent Balume. Het klikte tussen de twee en speciaal voor Bevrijdingsdag maken ze een tour langs een aantal festivals. Zo ook als afsluiter Zwolle.

Het concert:

VanVelzen & Innocent Balume, Bevrijdingsfestvial Overijssel, Podium Wärtsilä, 5 mei 2014.

De act:

Roel van Velzen is het wel gewend om voor een groot publiek te staan. Toch is het wel opvallend dat het festivalterrein zelfs bij het laatste optreden nog redelijk vol is. Hij speelde onder andere nummers van zijn meest recente album Rush of Life (2012) maar met name de – vooral op festivals altijd geschikte - meezingers als Baby Get Higher en Lovesong werden luid door het publiek meegezongen. 

Het nummer:

Alhoewel het publiek het wel naar haar zin leek te hebben, leek VanVelzen de nummers vooral ‘af te willen werken’. Doordat hij het zo gewend is om op grote festivals te staan, leek het grote podium in Zwolle geen indruk meer op hem te maken. Zelfs een van zijn grote hits Baby Get Higher kreeg een vlakke ondertoon. Gelukkig dat Balume er nog wat swung in kon brengen. Buiten zijn uitstekende zangkunsten nam hij ook swingende danspasjes mee uit Congo.

Het publiek:

Voor het publiek was het hoe dan ook feest. Met name toen VanVelzen een wave inzette (de eerste rij moest opspringen, waarna de rijen erachter een voor een volgden), gaf dit in het publiek een geweldig effect. 

Het oordeel:

VanVelzen kan zeker een goed optreden neerzetten, zo bewijst hij als afsluiter in Zwolle. Al moet hij er ook voor oppassen dat zijn show – voor hem althans - niet te gewoontjes wordt. De bekende hits zullen altijd wel worden meegezongen, maar enthousiasme van de artiest is minstens zo belangrijk. Juist daarom was misschien de Congolese zanger Balume een perfecte aanvulling.